• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Συγχορδία αντίδρασης των blue chips φέρνουν τον δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες


    Μία ακόμα αναμέτρηση με τις 900 μονάδες βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά, σε μία συνεδρίαση που φαίνεται ότι οι επενδυτές παίρνουν και πάλι «γραμμή» από τη διεθνή τάση.

    Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό παραμένουν υπαρκτές και προκαλεί αίσθηση πως δεν έχει βγει κανείς από Fed ή την ΕΚΤ για να καθησυχάσει τις αγορές τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια.

    Για δε την Ελλάδα, το γεγονός ότι για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες το 10ετές ομόλογο σκαρφαλώνει πάνω από 1%, δείχνει ότι οι αγορές κοιτάζουν πέρα από τον Μάρτιο του 2022, που, κατά την Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να περατώνεται το πρόγραμμα ΡΕΡΡ.

    Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας άνοιξε την ατζέντα περί δημοσιονομικής χαλάρωσης, δηλαδή να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πλέον κάτω από 2,5% προκειμένου να διασφαλιστούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις μπορεί να μην υφίστανται φέτος, αλλά τυχόν επιστροφή στα υψηλά πλεονάσματα του 3,5%, βάζει σε κίνδυνο την πρόβλεψη για ανάπτυξη κατ’ ελάχιστον 7% που προβλέπουν οι ξένοι οίκοι από το 2022 κι μετά.

    Στα της αγοράς, ο γενικός δείκτης ενισχύεται πάνω από τις 904 μονάδες σε μία συγχορδία αντίδρασης από τράπεζες και τα άλλα blue chips.

    H μετοχή της Άλφα ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 επιστρέφει πάνω από το 1,30 ευρώ, της Πειραιώς ενισχύεται με κέρδη 2% στο 1,63 και ΕΤΕ και Eurobank, ενισχύονται κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα, με την αγορά να αναμένει τις εισροές λόγω αναβάθμισης από την Μόργκαν Στάνλεϋ.

    Στα 12,38 σκαρφαλώνει η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,44% 18,18, στα 14,60 προς τα υψηλά 52 εβδομάδων ο ΟΤΕ, περιοχή την οποία δεν κράτησε χθες και αποπειράται να διασπάσει, όπως φαίνεται, σήμερα, στα 12,28 ευρώ ο ΟΠΑΠ.

    Από εκεί και πέρα, πράξεις πάνω από τα 15,10 ευρώ για τον Μυτιληναίο, κόπωση στα 16,30 για την Τζάμπο, στα 16,35 ενισχύεται οριακά η ΜΟΗ, στα 4,28 η μετοχή της ΕΧΑΕ.

    Κέρδη 1,56% για την ΕΥΔΑΠ, στα 8,55 ευρώ, στα 6,32 σκαρφαλώνουν τα ΕΛΠΕ που έχουν μπροστά τους την κρίσιμη γενική συνέλευση που αφορά στον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου.

    Δυσκολίες πάνω από το 1,37 ευρώ για την Ελλάκτωρ, παρά τη συμφωνία Λεωνίδα Μπόμπολα – Ολλανδών και άνοδος πάνω από 2% για την Aegean, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η αύξηση κεφαλαίου θα τρέξει τελικά τον Ιούνιο.

    Οι συναλλαγές πλησιάζουν τα 8 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ