• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Σε ποια χαρτιά περιορίζεται ο ενθουσιασμός, μαζεύονται τα κέρδη στο ταμπλό

    O Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι ο δρόμος της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο.

    Ο αρχικός ενθουσιασμός μετριάζεται στο ταμπλό του Χ.Α. και η Alpha, από το +6,4%, ενισχύεται στο +3,5%, ενώ σε κάποιες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έχουν βγει πωλητές.

    Το Χ.Α. από τις 884 μονάδες περιορίζει τα κέρδη του στις 879 με άνοδο 0,58% και τζίρο αυτή την ώρα 33 εκατ. ευρώ, όπου 1,1 εκατ. ευρώ είναι πακέτο στην Alpha (1 εκατ. τεμάχια).

    Η Πειραιώς, από το +2%, ενισχύεται κατά 1% ΠΕΙΡ 0,53% 3,76, η ΕΤΕ από +2,5%, αυτή την ώρα σημειώνει κέρδη 1,7%, ενώ μόνο η Eurobank φαίνεται να διευρύνει τα κέρδη της σε +2,4% από 2% αρχικά.

    Ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,36% 13,98 πέρασε στο κόκκινο, τα κέρδη του ΟΠΑΠ εξανεμίζονται. Ο ΟΤΕ από τα 14,72 ευρώ, διαπραγματεύεται στα 14,58 και ο ΟΠΑΠ από τα 12,66 στα 12,47 ευρώ. Γύρισμα και στο Jumbo που από τα 14,30 ευρώ, υποχωρεί στα 14, ενώ τα κέρδη περιορίζονται και στην Μότορ Όιλ, στα 13,97 ευρώ με υψηλό στα 14,20 ευρώ . Περιορισμός των αρχικών κερδών και στα ΕΛΠΕ που ενισχύονται οριακά στα 6 ευρώ, το +2% της ΔΕΗ έχει μειωθεί σε λιγότερο από 1%, στα 8,84 ευρώ. Οριακές απώλειες για την Coca Cola, στα 29,87 ευρώ, στα όρια των 8 ευρώ επιστρέφει η ΕΥΔΑΠ.

    Το γύρισμα της αγοράς συνδέεται αφενός με τη διεθνή τάση, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας υποχωρούν εν αναμονή των νέων ανακοινώσεων της ΕΚΤ για την νομισματική της πολιτική. Ταυτόχρονα, το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και σαρώνει πάλι την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, δημιουργώντας αρνητικούς συνειρμούς για την πορεία των εσόδων από τον τουρισμό, παρά το γεγονός ότι μία μεγάλη αγορά, η βρετανική, ανοίγει από τις 19 Ιουλίου και για την Ελλάδα.

    Πάνω από 1% τα κέρδη για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Τέρνα Ενεργειακή, με τον όμιλο να αποκτά το 100% της Ήρων από την Qatar Petroleum και την ENGIE.

    Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα δοκιμάζεται η ρευστότητα της αγοράς για μία ακόμα φορά ενόψει της έκδοσης 7ετούς ομολόγου της ΔΕΗ, ύψους 350 εκατ. ευρώ, αλλά και της Prodea για 300 εκατ. ευρώ.

    Αύριο Τρίτη, 13 Ιουλίου μπαίνουν οι νέες μετοχές της Alpha Bank, που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα εισέρχεται στον MSCI, εξέλιξη που προκάλεσε ενθουσιασμό στην αγορά και συνδέθηκε με την εκτίμηση για επιστροφή στις 900 μονάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ