ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με ισχυρά κέρδη την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν θετικά την αποφασιστική στάση της αμερικανικής FED απέναντι στον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα ενισχύθηκαν οι ελπίδες για διπλωματική αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,86% στις 642,60 μονάδες, καταγράφοντας μία από τις ισχυρότερες ημερήσιες επιδόσεις των τελευταίων δύο μηνών.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε άνοδο 0,70% στις 25.716,71 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κέρδισε 0,57% στις 8.186,93 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ξεχώρισε με άνοδο 1,19% στις 10.816,14 μονάδες.
Στον νότο, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,80% στις 52.385,50 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο +1% και τις 19.831,80 μονάδες.
Οι ευρωαγορές έδειξαν να απορροφούν σχετικά ομαλά την πρώτη αύξηση επιτοκίων της Fed από το 2023, καθώς η κίνηση είχε σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί. Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην πορεία της νομισματικής πολιτικής και στο κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αυξάνουν το κόστος δανεισμού για να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις από την ενέργεια.
Στήριξη στο κλίμα έδωσαν και οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε αισιοδοξία για πιθανή συμφωνία με το Ιράν και για τερματισμό της πολύμηνης σύγκρουσης, ενώ αναμένονται επαφές του με ηγέτες του Κόλπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε το βασικό επιτόκιο στο 3,75% με ψήφους 6-3, προειδοποιώντας ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει το 4% στις αρχές του 2027 λόγω των ενεργειακών αναταράξεων. Οι επενδυτές αναμένουν πλέον και την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας, ολοκληρώνοντας μια ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα για τη διεθνή νομισματική πολιτική.
Διαβάστε επίσης
United Group: Παρουσίασε τη νέα, τρίτης γενιάς πλατφόρμα τηλεόρασης σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΠΑΣΟΚ: Αποχώρησε με αιχμές κατά Ανδρουλάκη η Ρόζα Βρεττού και οδεύει προς την ΕΛΑΣ
- Aktor: Deal 370 εκατ. ευρώ με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για την απόκτηση του 51% χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ
- Ντόναλντ Τουσκ: Προειδοποιεί για ρωσικές υβριδικές επιθέσεις με drones και πυραύλους στην Πολωνία
- «Υδάτινες Συμμαχίες»: Εθνική προτεραιότητα η υδατική ασφάλεια
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.