• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Rebound από τις 880 στις 900 μονάδες με ΟΤΕ, Αlpha και ΔΕΗ


    Αντοχές και δυναμική επιδεικνύει – ή θέλει να επιδείξει- η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να καλύπτει το κενό που δημιούργησε η διόρθωση ως τις 880 μονάδες, κάνοντας rebound 20 μονάδων, επαναπροσεγγίζοντας τις 900 μονάδες και μάλιστα με ανοιχτή την προοπτική διάσπασής τους.

    Το κλίμα στο εξωτερικό είναι επιβαρυμένο. Με αιτιολογία τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο υψηλότερος εδώ και 13 χρόνια, υπάρχουν ανησυχίες για άνοδο των επιτοκίων, στοιχείο που επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, ειδικά ευάλωτων χωρών, όπως η Ελλάδα.

    Σε κάθε περίπτωση, το γύρισμα της αγοράς έχει να κάνει με την μεγάλη εικόνα, που δεν είναι άλλη από τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης που περιμένουν την Ελλάδα. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα είναι πάνω από την πρόβλεψη του 54% της Κομισιόν και ο υπουρ4γός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει περισσότερα από 4 δις. ευρώ που αντιστοιχούν στην πρώτη δόση των κεφαλαίων που προορίζονται για τη χώρα μας από το Recovery Fund.

    Η Alpha ενισχύεται πάνω από 1,9%, επαναπροσεγγίζοντας τα 1,30 ευρώ, ενώ η Πειραιώς πέρασε επίσης σε θετικό πρόσημο, στο 1,60 ευρώ. Από εκεί και πέρα τη σκυτάλη της ανόδου παίρνουν μια σειρά blue chips. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, EΛΠE και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύονται πάνω από 1%.

    Η Τέρνα Ενεργειακή καταγράφει κέρδη σχεδόν 2% και η ΔΕΗ πάνω από 3%, η Ελλάκτωρ, μετά τη συμφωνία για την απόκτηση του 12% που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας από την Roggeborgh δίνει κέρδη 3% στη μετοχή. Έ

    ντονο επίσης είναι το ενδιαφέρον και για τα small caps. Άβαξ, Δομική Κρήτης, Ευρωπαϊκή Πίστη, Πλαστικά Θράκης είναι μόλις μερικές από τις μετοχές που μονοπωλούν του ενδιαφέροντος της αγοράς. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 62 εκατ. ευρώ ενώ 56 μετοχές πέρασαν σε κέρδη (από 10 στο ξεκίνημα) και 58 υποχωρούν (από περίπου 65 στην έναρξη των συναλλαγών).



    ΣΧΟΛΙΑ