• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ποια χαρτιά γύρισαν οι ανακοινώσεις για τη μετάλλαξη Δ – Μόνο η Alpha δεν φτάνει για τις 900 μονάδες

    Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank


    Από τα ψηλά στα χαμηλά ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Με τον συνολικό τζίρο στα 109,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 72 εκατ. ευρώ έγιναν στην Alpha Bank, λόγω του  rebalancing από την αιφνιδιαστική εισαγωγή της στον MSCI, οι καθαρές συναλλαγές υποδηλώνουν απραξία και αδυναμία ανάληψης περαιτέρω ρίσκου, καθώς διαμορφώθηκαν κοντά στα 37 εκατ. ευρώ.

    Η Alpha Bank στην κυριολεξία ήταν ένα χρηματιστήριο μόνη της με 72 εκατ. ευρώ τζίρο διακινώντας πάνω από 65 εκατ. τεμάχια, ενώ την Τρίτη εισέρχονται προς διαπραγμάτευση και οι νέες μετοχές που προέκυψαν μετά από την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ. Η μετοχή έκλεισε στο 1,12 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση σκαρφάλωσε στο 1,740 δισ. ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σήμερα στις 19.00, μάλλον προβλημάτισε τους συναλλασσόμενους ως προς το κατεπείγον του χαρακτήρα που αναμένεται να έχει εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης Δ. Ο πρωθυπουργός κατά τις πληροφορίες αναμένεται να θέσει ζήτημα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες προκειμένου να επισπευστεί το τείχος ανοσίας. Σημειωτέον, ότι από τις 19 Ιουλίου ανοίγει για τη χώρα μας η τουριστική αγορά από το Ηνωμένο Βασίλειο, εξέλιξη που μπορεί να ωθήσει τα έσοδα στα 9 δισ. ευρώ για φέτος, όσος και ο στόχος που είχε τεθεί αρχικά από την κυβέρνηση.

    Η αντίδραση της Alpha δεν παρέσυρε αισθητά τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Η ΕΤΕ από τα 2,39 ευρώ, γύρισε στα επίπεδα των 2,30, η Eurobank από τα 0,85, στα 0,83 και η Πειραιώς από το 1,45 ευρώ υψηλό ημέρας έκλεισε με απώλειες στο 1,42.

    Αλλαγές προσήμου σημειώθηκαν ακόμα στην Τέρνα Ενεργειακή εκεί που έφτασε να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά πάνω από 1,4% και από τα 12,14 ευρώ υψηλό, υποχώρησε στα 11,88. Διακυμάνσεις και στον ΟΤΕ που από τα 14,75 ευρώ διολίσθησε στα 14,69. Ο ΟΠΑΠ κράτησε μέρος των κερδισμένων στην περιοχή των 12,55 ευρώ, με υψηλό στα 12,68.

    Εξανεμίστηκαν τα αρχικά κέρδη στον Μυτιληναίο που από τα 14,99 ευρώ κύλησε στα 14,69. Πιέσεις στα 14 ευρώ για την Jumbo και πτώση 1,4%, έχασε τα αρχικά κέρδη, διατηρώντας ελαφρώς θετική μεταβολή η Μότορ Όιλ, στα 13,92 ευρώ, ενώ βρέθηκε στα 14,20.

    Κλείσιμο κάτω από τα 4 ευρώ και πάλι για την ΕΧΑΕ, πιέσεις με ένταση βγήκαν στα ΕΛΠΕ, με το χαρτί να υποχωρεί πάνω από 2%, στα 5,84 ευρώ, ενώ με παρόμοιες πιέσεις ακολούθησε η ΕΥΔΑΠ υποχωρώντας στα 7,91. Αρνητικό το πρόσημο και για τη ΔΕΗ που έχει μπροστά της το αειφόρο ομολογιακό των 350 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή να διολισθαίνει στα 8,75 ευρώ. Εξανεμίστηκαν τα αρχικά κέρδη και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κλείνοντας με μικρή άνοδο 0,20%, στα 9,40, ενώ πιέσεις βγήκαν ακόμα σε Βιοχάλκο και Aegean.

    Σημειώνεται πως σήμερα 12/7 οι κάτοχοι μετοχών του ΟΠΑΠ κατοχυρώνουν δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,55 ευρώ ανά μετοχή, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται αύριο χωρίς το σχετικό δικαίωμα.

    Σε έκδοση και προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 350 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2028 (οι «Ομολογίες με Ρήτρα Αειφορίας» ή οι «Ομολογίες»), με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά, θα προχωρήσει η ΔΕΗ.

    Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς.

    Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της Προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής.

    Η ΔΕΗ, τέλος, σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το  roadshow της Προσφοράς θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου 2021.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Μικτά πρόσημα στo άνοιγμα της Δευτέρας – Βουτιά για τη Virgin Galactic μετά την ιστορική πτήση στο διάστημα

    AXIA Ventures: Νέα εποχή ανάπτυξης για την Alpha Bank

    ΔΕΗ: Βγαίνει στις αγορές με βιώσιμο ομόλογο 350 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ