• Πολιτική

    Μητσοτάκης: Ανακοινώσεις στις 19:00 για τον εμβολιασμό

    • NewsRoom

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Σήμερα στις 19:00 θα μεταδοθούν οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού, όπως ανέφερε νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου.

    Νωρίτερα σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη  επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο τηλεοπτικό του μήνυμα τις επόμενες ώρες.

    Σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν και κυρώσεις για όσους δεν εμβολιαστούν παρά τον υποχρεωτικό χαρακτήρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε ότι θα υπάρχει πλαίσιο που θα πρέπει να εφαρμοστεί εφόσον υπάρχει υποχρεωτικότητα.

    Το πρωί μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο γγ Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης λαμβάνει υπόψη το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής.

    «Σε πρώτη φάση θα αφορά εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας και σε δεύτερη φάση το υγειονομικό προσωπικό της χώρας» διευκρίνισε.

    Πρόσθεσε ότι «προφανώς θα υπάρχει ένα κυρωτικό πλαίσιο που θα συνοδεύει την άρνηση εμβολιασμού, όταν αυτός καταστεί υποχρεωτικός για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες».

    Σε νέους τα περισσότερα κρούσματα

    Η κ. Πελώνη τόνισε ότι μια νέα έξαρση εκδηλώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο.

    Κύριο χαρακτηριστικό είναι η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Το 75% των νέων κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος εντοπίζεται στις ηλικίες 15 έως 24 ετών.

    Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15 έως 19 ετών.

    Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη «Δέλτα», το 70% των στελεχών εντοπίστηκαν σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών.

    Από το σύνολο των κρουσμάτων με την νέα μετάλλαξη χρειάστηκε να νοσηλευτεί το 13%, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

    Η κ. Πελώνη τόνισε πως «τα στοιχεία υποδεικνύουν εμφατικά πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός, πόσο περισσότερο επιβάλλεται ενόψει επικράτησης της νέας μετάλλαξης, πώς είναι η πιο ισχυρή ασπίδα αυτοπροστασίας, αλλά και μείωσης της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Και πόσο μπορεί να βοηθήσει τους νέους μας, ώστε να προστατευτούν και να κάνουν ασφαλείς διακοπές, να προστατεύσουν τους δικούς τους και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να γίνουν αναμεταδότες».

    Σημείωσε πως ήδη οι εμβολιασμοί έφτασαν τους 9.230.000, με περισσότερους από 5.240.000 πολίτες να έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 4.250.000 να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Μάλιστα, το 70% των πολιτών 60 ετών και άνω είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ