• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: «Πέταξε» η Aegean, «ανώμαλη προσγείωση» για τράπεζες και ΔΕΗ

    Aegean

    Ευτύχης Βασιλάκης. Πρόεδρος Aegean Airlines


    Απογείωση για τη μετοχή της Aegean την Τετάρτη. Κέρδη πάνω από 14%, μια ανάσα πριν από τα 5 ευρώ, μετά την είδηση των Times ότι οι Άγγλοι τουρίστες θα μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα από τον ερχόμενο Μάιο.

    Η Aegean ΑΡΑΙΓ 2,71% 11,77 έχει μπροστά της αύξηση κεφαλαίου άνω των 60 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή των παλαιών μετόχων. Περισσότερα από 350 χιλιάδες κομμάτια άλλαξαν χέρια στη μετοχή κι αυτό δείχνει το πόσο πολύ «διψάει» η αγορά για καλές και αισιόδοξες ειδήσεις.

    Το πρόβλημα και σήμερα ήταν οι τράπεζες. Παρά τις θετικές εκθέσεις από τους ξένους οίκους που, μετά την πώληση του πακέτου προβληματικών δανείων από την Alpha, εξυμνούν τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, εκείνος αποδεικνύεται και σήμερα κατώτερος των περιστάσεων. Στην Alpha ΑΛΦΑ 0,65% 1,55, ενώ τρεμόπαιζε μεταξύ θετικού/αρνητικού προσήμου, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ των πωλητών με απώλειες πάνω από 1,5%. Η Εθνική ΕΤΕ 0,28% 7,07 έκλεισε με απώλειες, στα όρια των 2 ευρώ πάλι, τα αρχικά κέρδη της Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,76 ψαλιδίστηκαν σε 1% και κάτι, ενώ σημείωνε άνοδο περί το 3%, ενώ η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,67% 1,83 ενισχύθηκε λίγο πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα.

    Νωρίτερα, ενώ επικρατούσαν μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το κλίμα άλλαξε προς θετική κατεύθυνση. Με το Χρηματιστήριο Αθηνών να… προηγείται από το άνοιγμα με σαφώς θετικό πρόσημο, αναλόγως μέσα στην ημέρα κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ η Wall άνοιξε με απώλειες. Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι δεν θα καλυφθούν άμεσα οι χαμένες λόγω κορονοϊού θέσεις εργασίας, μπορεί να προκαλούν ανατριχίλα στους ανέργους, αλλά στις αγορές, ωστόσο, άρεσαν. Από την άλλη, τα επιτόκια των 10ετών τίτλων φαίνεται να ξεφεύγουν και, μαζί με αυτά, ακολουθεί και το ελληνικό, με την απόδοσή του να ενισχύεται πλέον στο 0,91%.

    Ο Γενικός Δείκτης, παρά την κίνηση προς τις 786 μονάδες, περιόρισε τα κέρδη του σε 0,17%, στις 774,80 μονάδες και με τον τζίρο στα 55,21 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περί τα 4 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα (διάσπαρτα σε Τέρνα Ενεργειακή, Alpha κ.ά).

    Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί. Η αξιολόγηση της χώρας από την Κομισιόν μπορεί να είναι θετική και η κυβέρνηση να έχει δώσει περισσότερα χρήματα για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών λόγω κορονοϊού, αλλά η ανησυχία υπάρχει – για το πώς θα καλυφθούν τα ελλείμματα και το τι θα σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

    Από εκεί και πέρα, o ΟΤΕ έκλεισε στα 12,10 ευρώ (αναμένονται ανακοινώσεις αποτελεσμάτων), περιορίστηκαν τα κέρδη στον ΟΠΑΠ, στα 10,53 ευρώ, στον Μυτιληναίο, στα 12,39 ευρώ, ενώ η ΔΕΗ, παρά την κίνηση στα 8,98 ευρώ, απογοητεύει την αγορά, υποχωρώντας στα 8,58 ευρώ με απώλειες πάνω από 1,9%.

    Εντολές αγορών βγήκαν ακόμα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 8,12 ευρώ, την Coca Cola, στα 26,28, την Ελλάκτωρ στα 1,38 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στα 5,42, την Jumbo, στα 12,97 ευρώ, η οποία έκανε πράξεις κάτω από τα 13 ευρώ για πρώτη φορά από τις 2/2/2020.

    Κέρδη πάνω από 1% για την Τέρνα Ενεργειακή, στα 12,38 ευρώ, απέχοντας από τα υψηλά εβδομάδας που ήταν τα 13,78 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ