• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Όπισθεν ολοταχώς, σε ποια χαρτιά βγήκαν εντολές την τελευταία στιγμή

    Χρηματιστής πιάνει το κεφάλι το μπροστά σε πίνακα με μετοχές σε πτώση


    Πάνω από 7% είναι η διόρθωση που έχει βγει στην αγορά από τις 14 Ιουνίου όταν και ξεκίνησε η διόρθωση από τις 927 μονάδες, επίπεδα που προς το παρόν αποτελούν υψηλά έτους.

    Τα νέα για τις αγορές δεν φαίνεται να είναι καλά, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκαν χθες νέα ιστορικά υψηλά στον S&P στη Wall.  Οι ευρωπαϊκές αγορές πληρώνουν μεγάλο τίμημα μετά την παραμονή τους για μεγάλο διάστημα σε ιστορικά υψηλά. Η πτώση ξεπερνάει το 2% σε χρηματιστήρια, όπως της Φρανκφούρτης.

    Οι επενδυτές πάντως, φαίνεται να βρίσκουν καταφύγιο στα ομόλογα, αφού ακόμα και τα Ελληνικά που δεν έχουν ακόμα επενδυτική βαθμίδα, βελτιώνουν αισθητά τις αποδόσεις τους, κινούμενα σε καλύτερα επίπεδα από τα ιταλικά.

    Η 5ετία καταγράφει, όπως όλα δείχνουν νέο ρεκόρ υποχώρησης, σε αρνητικό επίπεδο πια, στο -0,04%. Στο 0,94% (από 0,89%) κινείται το 20ετές, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ενώ στο 0,89% (από 0,83%) υποχωρεί το 15ετές. Το 10ετές από την άλλη, φαίνεται ότι πάει να συναντήσει τα προηγούμενα ιστορικά χαμηλά, 0,62%, που είχε γράψει πριν από 7 μήνες.

    Πλέον κινείται στα επίπεδα του 0,756%. Αντιστοίχως, τα ελληνικά ομόλογα υπερέχουν των ιταλικών, αφού η 5ετία κινείται πάνω από το μηδέν και η 15ετία και 20ετία πάνω από 1%, ενώ πάνω από το ελληνικό, κινείται και το ιταλικό 10ετές με 0,764% απόδοση

    Η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τον στόχο πληθωρισμού στο 2% και να αφήσει περιθώριο να το ξεπερνά όταν χρειάζεται.

    Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η απόφαση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή από τον προηγούμενο στόχο του «χαμηλότερα, αλλά κοντά στο, 2%», που ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκριναν ότι ήταν πολύ ασαφής. Η συμφωνία προέκυψε σε ειδική συνεδρίαση την Τρίτη και την Τετάρτη για την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ σε σχεδόν 20 χρόνια.

    Από τις αγορές εκλαμβάνεται ως διατήρηση υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς προσπαθούν να αντιστρέψουν χρόνια πληθωρισμού χαμηλότερου του στόχου, που έχουν επιβαρύνει την οικονομική δυναμική της ευρωζώνης.

    Η νέα στρατηγική θα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καθοδήγηση των δράσεων της κεντρικής τράπεζας καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να συζητήσουν μετά το καλοκαίρι πώς να γίνει η έξοδος από τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ.

    Οι επενδυτές φαίνεται ότι βρίσκουν καταφύγιο στα ομόλογα, αφού τυχόν αύξηση των επιτοκίων λόγω πληθωρισμού, εκτιμάται ότι θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχώρησε 2,02%, στις 859,46 μονάδες, επίπεδα τα οποία είχε να δει από τις 26/3!

    Στο Χ.Α., με εξαίρεση την Εθνική, που υποχώρησε πάνω από 2% και την Πειραιώς 1,8%, Eurobank και Alpha έκλεισαν με οριακή πτώση. Ωστόσο, η Alpha απομακρύνθηκε περαιτέρω από την τιμή του 1 ευρώ που ήταν η αύξηση κεφαλαίου, στα 0,98 ευρώ.

    Το «μεγάλο ξεκαθάρισμα», γίνεται στα μη τραπεζικά blue chips. Πάνω από 2% η πτώση στον ΟΤΕ, ενώ από 1,8% η πτώση στον ΟΠΑΠ περιορίστηκε σε 0,5%, στα 14,46 και 12,40 ευρώ αντίστοιχα. Πτώση 2,9% για τον Μυτιληναίο, στα 14,42, στα 14,02 ευρώ το Jumbo, κάτω από τα 14 ευρώ, στα 13,80 υποχώρησε η Μότορ Όιλ, στα 3,91 ευρώ διολίσθησε η ΕΧΑΕ, στα 7,88 από χαμηλό στα 7,77 ευρώ και πτώση 0,25% η ΕΥΔΑΠ, πάνω από 4% η πτώση για την Coca Cola, στα 29,70 ευρώ (με κομμένο μέρισμα 0,64 ευρώ), στα 8,75 από χαμηλό στα 8,64 ευρώ η ΔΕΗ με πτώση 1,91%, 2,36% οι απώλειες για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, στα 9,11 ευρώ, στα 4,43 ευρώ με απώλειες πάνω από 4% η Βιοχάλκο.

    Πτώση 3% για την Άβαξ, στο 1,09 ευρώ, 3,49% η Λάμδα, στα 7,47 ευρώ και 2% η πτώση στον Φουρλή. Απώλειες 1,8% για την Τέρνα Ενεργειακή, 2,8% για τα Πλαστικά Θράκης, 3,3% για την Τεχνική Ολυμπιακή, 3,17% για το Κρι Κρι, 2,2% για την Reds, 7,58% για την Ιντραλότ, 3,45 για την Ιντρακάτ και 1,6% για την Ιντρακόμ.

    Διαβάστε επίσης

    Άρθρο Παρέμβαση για το χρηματιστήριο: M@@@κες διαχειριστές κεφαλαίων δεν υπάρχουν

    Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street από το ράλι των ομολόγων – Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

    ΕΚΤ: Ιστορική απόφαση για πληθωρισμό 2% – Ανοιχτή η υπέρβαση του ορίου (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ