Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Μία συνεδρίαση ήταν αρκετή για να γκρεμίσει ό,τι χτιζόταν την προηγούμενη εβδομάδα – Η μεγαλύτερη βουτιά από τον Μάιο


Ό,τι έχτισε την περασμένη εβδομάδα η αγορά, γκρεμίστηκε. Υπό το βάρος των ανησυχιών για γενικευμένο lockdown στην Αττική, όπου και το οικονομικό κέντρο της Ελλάδας, σε συνδυασμό με ένα ακόμα διεθνές σκάνδαλο που αφορά σε πέντε μεγάλες τράπεζες οι οποίες, κατά τα δημοσιεύματα φέρονται να εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, οδήγησαν τους επενδυτές σε ένα παγκόσμιο sell off.

Πτώση πάνω από 4,4% για τον Dax στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, 3,7% για τον CAC στο Παρίσι και 2,85% για την Wall Street, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Ο γενικός δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση του από τις 4 Μαϊου, υποχωρώντας σήμερα στη στήριξη των 630 μονάδων (630,32 μον. για την ακρίβεια) καταγράφοντας απώλειες 4,29% και με τις συναλλαγές στα 49,23 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος γνώρισε μεγάλη… ήττα, για μία ακόμα μέρα υποχωρώντας κατά 6,25%, στις 303 μονάδες, με την Alpha Bank να μπαίνει εκ νέου στο μάτι του κυκλώνα καταγράφοντας πτώση πάνω από 7%.

Το κλίμα διεθνώς έχει στραβώσει διότι ένας ακόμα απρόβλεπτος παράγοντας αρχίζει να τίθεται και να επηρεάζει τις αποτιμήσεις των μετοχών κι αυτός δεν είναι άλλος από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Σύμφωνα με τα αμερικάνικα μέσα ενημέρωσης, υπάρχει αυξανόμενη πεποίθηση μεταξύ των επενδυτών ότι οι μετοχές είναι ακριβές, δεδομένου των ρίσκων που ελλοχεύουν για την παγκόσμια οικονομία.

Σε ακρόαση της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Σώματος αύριο Τρίτη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζέρομ Πάουελ και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αναμένεται να μιλήσουν για την ανάγκη για περισσότερα κίνητρα για την τόνωση της οικονομίας.

«Υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες για την οικονομική ανθεκτικότητα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Φαμπρίτσιο Φιορίνι, διευθύνων σύμβουλος της Pramerica SGR. «Θα έρθουν ακόμη πολλά. Ο εκλογικός κίνδυνος είναι υποτιμημένος».

Σε ό,τι μας αφορά, σε report της JP Morgan τονίζεται από την παράθεση στοιχείων που αφορούν στα φετινά κέρδη, αλλά και στα εκτιμώμενα για το 2021 αποτελέσματα των εισηγμένων, ότι το Χ.Α. είναι μία ακριβή αγορά, η πιο ακριβή στην Ευρώπη!

Προφανώς, όπως σχολιάζουν οι χρηματιστές σε μία άσχημη χρηματιστηριακά μέρα, όπως η σημερινή, ανοίγουν τα μπαούλα με τους σκελετούς και ο καθένας βγάζει ότι άπλυτο έχει… Αυτά επηρεάζουν την αγορά, ειδικά όταν δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, πότε με τον κορονοϊό και πότε με τις προκλήσεις των Τούρκων.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Aegean που έκλεισε με πτώση πάνω από 8,6%, στα 3,40 ευρώ, όταν τα χαμηλά έτους εντοπίζονται στα 3,20 ευρώ. Ισχυρή βουτιά επίσης, κατέγραψε η μετοχή της Βιοχάλκο, πάνω από 8%, στα 2,47 ευρώ. Πάνω από 7883 χιλιάδες τεμάχια άλλαξαν χέρια στην Aegean και πάνω από 200 χιλιάδες στην Βιοχάλκο. Ισχυρή πτώση πάνω από 7% κατέγραψε και η μετοχή της Μότορ Όιλ, στα 10,83 ευρώ, που αποτελούν και τα χαμηλότερα επίπεδα μηνός.

Από εκεί και πέρα, σοβαρές ήταν οι απώλειες που καταγράφηκαν στην Εθνική, που σημείωσε πτώση 5,13%, στο 1,11 ευρώ, 6,21% η πτώση στην Eurobank, στα 0,364 ευρώ και 6,42% στην Πειραιώς, στο 1,10 ευρώ.

Ισχυροί οι κραδασμοί και στην Coca Cola που μαζί με την ΕΥΔΑΠ σημείωσαν βουτιά άνω του 5%, στα 20,94 και 6,87 ευρώ αντίστοιχα. Πτώση άνω του 4% για τα ΕΛΠΕ, καθώς η αγορά ανησυχεί για μείωση στη ζήτηση καυσίμων αν έρθει ένα νέο lockdown, ενώ πάνω από 3% ήταν οι απώλειες που καταγράφηκαν στον ΟΤΕ, άνω του6 4,7% στον ΟΠΑΠ και άνω του 3,1% στην ΔΕΗ. Πτώση μεν, όχι όμως όπως στη γενική εικόνα της αγοράς για τον Μυτιληναίο, που υποχώρησε πάνω από 2,6%, στα 8,67 ευρώ. Αμετάβλητη στο 1,13 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς η συμμετοχή της Roggebourgh έχει ξεπεράσει το 5%.

Ισχυρά κέρδη πάνω από 11,8% για τα Πλαστικά Θράκης, στα 2,26 ευρώ και όγκο 206 χιλιάδων τεμαχίων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ά 6μήνου που ικανοποίησαν την αγορά.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, τέλος, 16 έκλεισαν με κέρδη έναντι 78 πτωτικών.


ΣΧΟΛΙΑ