• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Με το βλέμμα σε Ελλάκτωρ και 10ετές

    Στον κυκλώνα της αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες οι εισηγμένες – Ποιες ανησυχούν – Τι κινήσεις κάνουν


    Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση ελληνικού 10ετούς ομολόγου, η πρώτη για το 2021, με στόχο τη διαμόρφωση του επιτοκίου σε πραγματικά ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τη χώρα.

    Ο στόχος είναι η διαμόρφωσή του μεταξύ 0,70%-0,75%.

    Οι προσφορές, όπως φαίνεται από τα πρώτα λεπτά μετά την έκδοση, αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ, δείχνοντας εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα διάγει έκτακτες συνθήκες εν μέσω πανδημίας.

    Ταυτόχρονα, οι χρηματιστές εκτιμούν ότι μετά την έκδοση του ελληνικού 10ετούς, θα έρθει η ώρα του Χ.Α. να επανασυνδεθεί με το ανοδικό σενάριο.

    Η αγορά κινείται 11 μονάδες πάνω από τη στήριξη των 750 μονάδων, επίπεδα τα οποία απειλήθηκαν σοβαρά την Δευτέρα.

    Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2021 παρατηρήθηκε ρεκόρ δανεισμού για την ευρωζώνη (στο πλαίσιο της συγκέντρωσης κεφαλαίων για το Ταμείο Ανάκαμψης), αλλά και για τις χώρες.

    Υπενθυμίζεται ότι ο δανεισμός της ευρωζώνης συνέπεσε για την υποχώρηση από τα ιστορικά υψηλά αγορών, όπως της Φρανκφούρτης, που είχαν γράψει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και της νέας χρονιάς τις 14.000 μονάδες.

    Τα μάτια και η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένα στη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ, καθώς όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθεί κανονικά, όπως έχει προγραμματιστεί στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης. Η μετοχή φαίνεται να κινείται ανοδικά ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,40% 2,51, στα 1,44 ευρώ με κέρδη 1,2%.

    Από τις 761 μονάδες που βρέθηκε στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ανακάμπτει προς τις 766 μονάδες, σε μία μέρα που επικρατούν διορθωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Προς τις 450 μονάδες υποχωρεί ο τραπεζικός κλάδος με τις απώλειες για Alpha, Eurobank και Εθνική να ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ 0,45% υποχωρεί η Πειραιώς.

    Κάτω από 1% η πτώση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, Coca Cola και ΔΕΗ.

    Αντίδραση πάνω από τα 13,10 ευρώ βγαίνει στην Jumbo, στα 7,12 ευρώ ενισχύεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στα 14,10 η Τέρνα Ενεργειακή.

    Να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς στη δευτερογενή αγορά κινείται αυτήν την ώρα στα επίπεδα του 0,685%.



    ΣΧΟΛΙΑ