F

Σχόλιο Αγοράς

Χρηματιστήριο: Με καθαρό τζίρο 28 εκατ. ευρώ, +2% η ΔΕΗ και +2,7% η Eurobank

Χρηματιστήριο: Με καθαρό τζίρο 28 εκατ. ευρώ +2 η ΔΕΗ και 2,7% η Eurobank

Φ. Καραβίας (Eurobank) – Γ. Στάσσης (ΔΕΗ)


Τέταρτη ανοδική συνεδρίαση, αλλά με… ανύπαρκτο τζίρο, από τους χαμηλότερους της χρονιάς.

Ο Γενικός Δείκτης, σε κλίμα Ευρώπης, με τις μεγάλες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου να ενισχύονται σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, έκλεισε με κέρδη 0,74%, στις 864 μονάδες (0,27% η άνοδος στην εβδομάδα), οριακά πάνω από την αντίσταση των 862 μονάδων, αλλά με τον τζίρο στα 30,45 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστούν τα 2,1 εκατ. ευρώ πακέτα (κυρίως σε ΟΤΕ, Epsilon Net, Jumbo, Πειραιώς και ΟΠΑΠ), ο καθαρός τζίρος διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 28 εκατ. ευρώ.

Η θερινή ραστώνη σε μεγάλο βαθμό και ακολούθως οι ανησυχίες από την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, δεν επιτρέπουν την ανάληψη περαιτέρω ρίσκου, σημειώνουν οι επαγγελματίες της αγοράς. Τα καλά νέα είναι ότι το τρέχον Σαββατοκύριακο πάνω από 350 πτήσεις προερχόμενες από το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να προσγειωθούν στο Ελευθέριος Βενιζέλος, που σημαίνει ότι μία ακόμα πύλη εισόδου για τον ελληνικό τουρισμό ανοίγει. Ήδη, όπως άλλωστε, δήλωσε χθες το βράδυ στο Bloomberg ο σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Άλεξ Πατέλης, η χώρα εμφανίζει αύξηση 130% στους επισκέπτες από το εξωτερικό σε σχέση με το 2020 με την μείωση όμως, σε σχέση με το 2019 να περιορίζεται περί το 47%.

Την ίδια ώρα είναι ενθαρρυντικό ότι η ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα θεωρεί συντηρητική την εκτίμησή της για αύξηση του ΑΕΠ φέτος κατά 3,6%.

Η αγορά βρίσκει τροφοδότη καλών ειδήσεων και θετικών προσδοκιών, τις δηλώσεις Λαγκάρντ ότι θα συνεχιστούν οι επαναγορές ομολόγων των κρατών μελών μέχρι το 2023.

Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε στις 522 μονάδες, μετά την ανακοίνωση από την Eurobank ότι απέκτησε ποσοστό άνω του 12% στην Ελληνική Τράπεζα (Κύπρος), σηματοδοτώντας την πρώτη εξαγορά μετά από… 15 χρόνια! Η μετοχή ξεπέρασε τα 0,78 ευρώ με κέρδη 2,78%. Κατά την ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση της Eurobank, ο διευθύνων σύμβουλος Κ. Φωκίων Καραβίας, τόνισε ότι η τράπεζα θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις ενώ εκτίμησε ότι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων θα είναι διψήφια εντός του 2022.

Με αντίδραση πάνω από 1% ακολούθησε η ΕΤΕ και η Alpha, στα 2,22 και 1,06 ευρώ αντίστοιχα, με την Πειραιώς να ενισχύεται πάνω από 1,7%, στο 1,37 ευρώ.

Την τιμητική τους, αλλά χωρίς πολλά κομμάτια, είχαν τα μη τραπεζικά blue chips. Πάνω από 2% η άνοδος στην ΔΕΗ, στα 8,80 ευρώ και την ΕΥΔΑΠ, στα 7,84 ευρώ

Κέρδη 1,6% για την Jumbo, σχεδόν 2% η αντίδραση στον Σαράντη, ενώ πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα ενισχύθηκαν τα Πλαστικά Θράκης, στα 7,88 ευρώ, Autohellas, που επέστρεψε πάνω από τα 7 ευρώ, Μότορ Όιλ με μόλις 21 χιλιάδες τεμάχια, Κρι Κρι, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ και Coca Cola.

Μικρές απώλειες για τον Μυτιληναίο, αν και η Wood θεωρεί ότι το 2022 είναι μία μία χρονιά ρεκόρ για τον όμιλο, αυξάνοντας κατά 21% την τιμή-στόχο για τη μετοχή, στα 21 ευρώ από 17,3 προηγουμένως. Η Wood αυξάνει εκ νέου τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία κατά 20% και σημειώνει τις βελτιωμένες αποδόσεις που βασίζονται στις μεγάλες «πράσινες» επενδύσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Διαβάστε επίσης


ΣΧΟΛΙΑ