• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Με 400.000 ανεκτέλεστα έκλεισαν οι τράπεζες! Τι συνέβη με την Εθνική

    Χρηματιστήριο: Με 400.000 ανεκτέλεστα έκλεισαν οι τράπεζες! Τι συνέβη με την Εθνική

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Κέρδη μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την μετοχή της Εθνικής στο επίκεντρο, έπειτα από καταιγισμό φημών περί πρότασης ενδιαφερόμενων επενδυτών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να αποκτήσει 10% από to 40,3% που ελέγχει σήμερα.

    Πρόκειται για πληροφορία στην οποία επικεντρώθηκε την Τετάρτη η αγορά, καθώς προς το πέρας των συναλλαγών φαίνεται ότι στην ίδια μετοχή εκδηλώθηκαν επιθετικές αγορές.

    Πάνω από 2,2 εκατ. τεμάχια άλλαξαν χέρια στην ΕΤΕ και μάλιστα έκλεισε με ουρά αγοραστών σχεδόν 91.000 τεμαχίων, με το χαρτί να πλησιάζει τα 2,82 ευρώ (+4,95%).

    Συνολικά, το ανεκτέλεστο στις τράπεζες έφτασε στις 400 χιλιάδες κομμάτια και μάλιστα χωρίς κανένα πωλητή.

    Πάνω από 186 χιλιάδες κομμάτια ανεκτέλεστο στην Eurobank, 91.127 στην ΕΤΕ, 97.894 στην Alpha και 15.000 στην Πειραιώς.

    Με εξαίρεση τη ΔΕΗ και την Coca Cola, τα υπόλοιπα blue chips έκλεισαν με απώλειες. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 0,87%, στις 917,87 μονάδες και τζίρο 79,4 εκατ. ευρώ όπου στη ΔΕΗ έγινε το 25% του συνολικού ημερήσιου τζίρου.

    Το ενδιαφέρον λοιπόν, έστω και σε επίπεδο κατ’ αρχήν πληροφοριών, μετατοπίζεται από την ΔΕΗ στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η αγορά βλέπει να επανακάμπτει το ενδιαφέρον. Alpha, Eurobank και Πειραιώς έκλεισαν με άνοδο μεν, κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα δε, στο 1,11, 0,96 και 1,45 ευρώ αντίστοιχα, όπου στην Eurobank ειδικά, διακινήθηκαν περισσότερα 9,9 εκατ. τεμάχια.

    Στην ΔΕΗ η μετοχή υποχώρησε για δεύτερη μέρα στα όρια των 10,07 ευρώ και απώλειες πάνω από 2,4%, διακινώντας 2,131 εκατ. τεμάχια, «ουρά» του χθεσινού rebalancing, αφού το χαρτί και επισήμως εισήλθε σήμερα στον MSCI, μετά τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, το Jumbo, την Alpha και την Eurobank.

    Δεν περνάει απαρατήρητη η κίνηση για μία ακόμα μέρα στην Τέρνα Ενεργειακή με περισσότερες από 200 χιλιάδες κομμάτια όγκο, αγγίζοντας νέα υψηλά, τα 13,90 ευρώ και με κέρδη 4,5%.

    Πλέον η αγορά κινείται σε κρίσιμα τεχνικά σημεία και το ζητούμενο αποτελεί η διάσπαση των 920 μονάδων. Το ερώτημα είναι, αν θα υπάρξει διόρθωση πριν κινηθεί ανοδικά ή αγορά ή κάποιες μετοχές, όπως στην προκειμένη περίπτωση η Εθνική, θα «επιφορτιστεί» με το ρόλο αλλαγής τάσης στο ταμπλό.

    Να σημειωθεί ότι από το ενδιαφέρον μετατοπίζεται για την Παρασκευή. αφενός γιατί η Πειραιώς θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 9μήνου, αφετέρου διότι λήγουν τα συμβόλαια Νοεμβρίου στην Αγορά Παραγώγων.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά το βράδυ της ίδιας μέρας αναμένεται ο χρησμός της Moody’s για το Ελληνικό αξιόχρεο, η οποία ο βαθμός που έχει δώσει εδώ κι ένα χρόνο για τη χώρα μας είναι το Βa3, με σταθερές προοπτικές, αν και προβλέπει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας άνω του 8%.

    Είναι σημαντική, τέλος, η κίνηση του ΟΠΑΠ, πάνω από τα 13,13 ευρώ και του ΟΤΕ που επανήλθε με φόρα πάνω από τα 15 ευρώ, κλείνοντας στα 15,20, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις από τις απώλειες της Coca Cola (-0,69%).

    Επιστροφή στα 15,30 για τον Μυτιληναίο, νέα αντίδραση για το Jumbo, στα 13,51 ευρώ που «επιβραβεύεται» για τη συμμετοχή του στον MSCI.

    Nέα αντίδραση για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατά 4,7%, στο 1,97 ευρώ και όγκο πάνω από 300 χιλιάδες κομμάτια, πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του ομολόγου.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Με πτώση άνοιξε η αγορά, βαρίδι για τον Dow Jones η Visa

    Με το βλέμμα στη Moody’s…

    ΕΚΤ-Covid-19: Η βραδύτητα των εμβολιασμών αποτελεί απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

     



    ΣΧΟΛΙΑ