ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης, που κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θυμίζει έντονα το 2009 – 2010, όταν τα αφεντικά των εισηγμένων σχημάτιζαν προβλέψεις για απίθανες ζημιές οι οποίες ποτέ δεν ήρθαν, μόνο και μόνο για να πουν ότι τα αποτελέσματα τελικά κινήθηκαν καλύτερα από τις προβλέψεις τους. Παρά τους επαίνους από την Moody’s για τις επενδύσεις και τη διαχείριση της οικονομίας εν μέσω COVID 19, οι επενδυτές στο Χ.Α., ούτε άκουσαν, αλλά ούτε είδαν τίποτα.
Δεδομένου, ότι αναγνωρίζεται διεθνώς ότι το Χ.Α. αποτελεί πλέον μία από τις πλέον ελκυστικές αγορές της Ευρώπης με μονοψήφιο p/e και προκλητικά ελκυστική μερισματική απόδοση άνω του 5,5%, οι επενδυτές δείχνουν να κρατούν στάση αναμονής. Ευτυχώς, πρόκειται για φαινόμενο που δεν ισχύει μόνο στη Λεωφόρο Αθηνών, αλλά και στο εξωτερικό.
Υποτονικά τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και πτώση στη Wall Street, με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να δηλώνει ότι αν δεν φύγει ήσυχα ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου, θα τον πάρουν… σηκωτό οι πεζοναύτες.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με μικρά κέρδη 0,04%, στις 699,45 μονάδες και συναλλαγές στα 58,79 εκατ. ευρώ. Από τα 110 εκατ. ευρώ της Δευτέρας ο τζίρος έχει μειωθεί κάτω και από τα 60 εκατ. ευρώ, ότι κι αν σημαίνει αυτό για το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον.
Η συνολική αποτίμηση της εβδομάδας πάντως, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι προκαλεί ενθουσιασμό. Κέρδη 6,68% και περιορισμός των απωλειών από την αρχή του χρόνου σε 23,70%!
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, «ο Νοέμβριος εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους μήνες του ΧΑ όλων των εποχών, όχι γιατί η αγορά ανέβηκε σε 15 συνεδριάσεις 23% αλλά γιατί υπήρξαν –επιτέλους- αντανακλαστικά ετοιμότητας που επιμέρους μεταφράστηκαν σε αποδόσεις έως και 100% από τα χαμηλά του μήνα. Δεν υπάρχει καλύτερος πρεσβευτής για μια Αγορά από την ίδια της την εικόνα: μια αποτελεσματική αγορά με ρυθμό και τζίρο που αντιλαμβάνεται τις αλλαγές και τις οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ πιο ελκυστική από τις αρνητικές ή μηδενικές αποδόσεις των ομολόγων και των οριακών αποταμιευτικών επιτοκίων που επικρατούν σήμερα. Και η ιστορία έχει δείξει ότι το «πάνω» φέρνει περισσότερους πρόθυμους επενδυτές ή απλά μεγαλύτερες εισροές από κεφάλαια παντός διάρκειας, προφίλ και ποιότητας».
Κέρδη 0,92% για τις τράπεζες, ελέω Πειραιώς, που για μία ακόμα συνεδρίαση διέπρεψε με κέρδη 4%, στο 1,04 ευρώ. Ακολούθως, 1,4% τα κέρδη για την Eurobank στα 0,465 ευρώ και 0,5% για την ΕΤΕ στο 1,40. Απώλειες οριακές στα 0,66 ευρώ για την Alpha. Κατά τα άλλα, το ενδιαφέρον ως προς τις μετοχικές ανακατατάξεις, τράβηξαν το ενδιαφέρον στην Ελλάκτωρ που έκλεισε με άνοδο 3,4%, στο 1,40 ευρώ και 1,1 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 1,27% για τη ΔΕΗ, στα 5,97 ευρώ και λίγο πάνω από 1% για τον ΟΤΕ, στα 13 ευρώ. Επίπεδα, τα οποία έχει να δει ο Οργανισμός εδώ και δύο μήνες.
Στον αντίποδα, περιορισμένες οι πιέσεις στην Aegean, που από τα ψηλά των 4,30 ευρώ, έκλεισε χαμηλότερα στα 422 ευρώ. Πάνω από 2,8% η πτώση για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, στα 6,50, πάνω από 25 η πτώση για ΕΛΠΕ, ΜΟΗ και Jumbo.
Κέρδη για 54 χαρτιά και πτώση για 53. Μοιρασμένο το ταμπλό…
Αξιομνημόνευτη άνοδος για τη Frigoglass που ενισχύεται λόγω της ικανότητας αποθήκευσης των νέων εμβολίων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Sparkle: Κατασκευάζει υποθαλάσσιο καλώδιο νέας γενιάς στη Μεσόγειο
- Βορίδης: Μη κατανοητή η πολιτική ταυτότητα της Καρυστιανού, ψαρεύει σε θολά νερά όπως και ο Βελόπουλος
- Η DIMAND φέρνει τις μέλισσες στην καρδιά της πόλης
- Κομισιόν: Έφοδος της βελγικής αστυνομίας για υπόθεση πώλησης ακινήτων 900 εκατ. ευρώ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.