• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: «Πακέτο» η αγορά την Τετάρτη, τι βλέπουν αυτοί που αγόρασαν Eurobank και Εθνική

    Δώρο Χριστουγέννων


    Απώλειες μεν, όχι η καταστροφή του κόσμου δε…

    Παρά τα πακέτα που άλλαξαν χέρια σε Eurobank και Εθνική, το 2,74% και 3,5% του μετοχικού τους κεφαλαίου αντίστοιχα, η αγορά στάθηκε στο ύψος της. Απορροφήθηκαν  οι πιέσεις και, από τα χαμηλά των 904 μονάδων, ο γενικός δείκτης μάζεψε στις 914,17 μονάδες και με απώλειες 1,14%, με τον καθαρό τζίρο στα 75 εκατ. ευρώ, αλλά με την αξία των πακέτων των τραπεζών ξεπέρασε τα 259 εκατ. ευρώ.

    Η αγορά πληρώνει στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας την τυπική αλλαγή θεματοφύλακα που έχουν τα ξένα funds σε Eurobank και Εθνική Τράπεζα, πράξη που έγινε με σχετικό discount της τάξης του 5,5% και για τις δύο μετοχές.

    Η αξία των πακέτων σε Eurobank και Εθνική αγγίζει τα 175 εκατ. ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια το 2,74% στη Eurobank και το 3,5% στην ETE. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να παρασύρει τον τραπεζικό κλάδο σε πτώση της τάξης του 3%, αν και ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε μεν, λιγότερο δε, σε ποσοστό περίπου 2% και στις 904 μονάδες.

    Η αγορά και οι παράγοντες της εμφανίζονται απόλυτα καθησυχαστικοί ως προς την πρακτική που ακολουθήθηκε στις τράπεζες διότι τα κομμάτια αυτά δεν έφευγαν ανοιχτά στην αγορά για να προκληθεί «πανικός». Το αντίθετο μάλιστα, τα ισχυρά χαρτοφυλάκια παίρνουν θέση στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές στην αρχή της νέας χρονιάς. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τη συνέχεια…

    Από χθες είχε επισημανθεί ότι οι τράπεζες υποαποδίδουν στο ξεκίνημα της χρονιάς σε σχέση με τις υπόλοιπες μετοχές και την απόδοση του γενικού δείκτη. Οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο ανήλθαν σε 3,3%, στις 839 μονάδες, όταν ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε την Τετάρτη 1,19%.

    Η μία ανάγνωση στα σημερινά πακέτα που προκάλεσαν  και τον σάλο με το ξεκίνημα της συνεδρίασης είναι ότι πραγματικά πελάτες της JP Morgan πούλησαν. Το ερώτημα όμως, παραμένει: Ποιοι ήταν αυτοί που αγόρασαν. Διότι αυτοί που αγόρασαν και μάλιστα με μικρό discount, μόλις 5,5%, κάτι βλέπουν, όταν σε άλλες πράξεις και δη εξωχρηματιστηριακές δίδονται πακέτα με απόσταση από την τρέχουσα χρηματιστηριακή, minimum 10%. Οι απώλειες για την ΕΤΕ ανήλθαν σε 4,71%, στα 2,83 ευρώ, με χαμηλό στα 2,81. Η Eurobank υποχώρησε 5,51%, στα 0,84 ευρώ. Τη στιγμή που έγιναν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές παρατηρείτο discount. Στο κλείσιμο παρατηρείται premium. Δηλαδή, αυτοί που μπήκαν το έκαναν για να χάσουν ή βλέπουν βάθος στο ταμπλό του Χ.Α.;

    Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση ήταν να παρασυρθούν πτωτικά και τα υπόλοιπα τραπεζικά χαρτιά. Η Πειραιώς υποχώρησε 1,9%, στα 3 ευρώ και η Alpha μόλις 1,2%, στο 1,85 ευρώ. Κρατήματα βγήκαν από την Coca Cola, που ενισχύθηκε στα 3230,90 ευρώ και την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, στα 7,75 ευρώ, αλλά και στην Aegean, που ενισχύθηκε στα 8,38 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα οι απεργίες στον ΟΤΕ πιέζουν την μετοχή, που πλέον υποχωρεί στα 13,98 ευρώ, στα 11,76 ευρώ υποχώρησε οριακά ο ΟΠΑΠ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για νέα δώρα στους επενδυτές από την διοίκηση, στα 9,76 ευρώ υποχώρησε ο Μυτιληναίος, αλλά και η ΔΕΗ που υποχώρησε στα 4,25 ευρώ, έπειτα από ένα τετράμηνο φουλ ανόδου.

    Πιέσεις 1,7% στην ΕΧΑΕ, πάνω από 1% οι απώλειες στα ΕΛΠΕ και κοντά στο 1% στην Jumbo.

    Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ο γεωπολιτικός κίνδυνος και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εχθροπραξιών μεταξύ Ιράν – ΗΠΑ, αν και ψυχραιμότεροι αναλυτές βλέπουν ότι το χθεσινό χτύπημα του Ιράν σε αμερικανική βάση στο Δυτικό Ιράκ, μπορεί να φέρει αποκλιμάκωση της έντασης.

    Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους αναλυτές, τυχόν διόρθωση της αγοράς δεν θα πρέπει να αποκλείεται, αφού οι αποτιμήσεις είχαν αρχίσει να «τσιμπούν» το τελευταίο διάστημα. Τα καλά νέα για το υψηλό 13 ετών στο οικονομικό κλίμα και οι πληροφορίες για αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από την Fitch, μπορούν να αποτελέσουν το πάτημα για κίνηση πιο ψηλά.



    ΣΧΟΛΙΑ