• Οικονομία

    Πληροφορίες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch


    Κάτω από το 1,40% απόδοση που είχε στην αρχή της χρονιάς υποχωρεί το ελληνικό δεκαετές ομόλογο την Τετάρτη, στα επίπεδα του 1,39%.

    Πέρα από τις θετικές επισημάνσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα περιμένει τρεις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης μέχρι τον ερχόμενο Μάιο. Αρχής γενομένης από την Fitch στις 24 Ιανουαρίου, με την αγορά να προσδοκά αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ακόμα και κατά 4 βαθμίδες!

    Εφόσον πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, λύνονται τα χέρια των επίδοξων επενδυτών να προωθήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, ενώ θα ευνοηθεί και η ελληνική οικονομία, καθώς αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο και μπαίνει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο»

    «Η Ελλάδα αφήνει πίσω της έναν φαύλο κύκλο και μπαίνει σε έναν νέο ενάρετο κύκλο», τονίζει χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του στους FT, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος μπορεί να ανέλθει στο 3%.

    Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως η χώρα έχει πλέον ξεπεράσει την κρίση, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αγορών και θέλει να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων.

    «Έχουμε αφήσει πίσω μας μία δύσκολη περίοδο και νομίζω ότι οι εκλογές ουσιαστικά συμβόλισαν το τέλος μίας εποχής, η οποία άρχισε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009. Η άποψή μου είναι ότι αυτή η κρίση διήρκεσε πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Ικανοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο για τη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη

    Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο για τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.

    Η συνάντηση των δύο ηγετών χαρακτηρίζεται «εξαιρετική» και στη διάρκειά της -σημειώνουν κυβερνητικές πηγές- αναλύθηκε το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων των δύο χωρών.

    Και οι δύο πλευρές επανεπιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι αυτή την περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερή τους φάση.

    «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αμέσως μετά την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

    Στα θετικά της συνάντησης, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να αναλύσει πλήρως στον Ντ. Τραμπ το σύνολο των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας και να θέσει στο τραπέζι όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή και όσα απορρέουν από την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας.

    Εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ελληνική θέση, την οποία έχουν υποστηρίξει το αμερικανικό πεντάγωνο και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, αντιθέτως αποσταθεροποιούν ολόκληρη την ισορροπία στην περιοχή.



    ΣΧΟΛΙΑ