• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Λύγισαν μπροστά στις προκλήσεις Ερντογάν οι τράπεζες, ποιες μετοχές έκλεισαν σε ιστορικά υψηλά – Κέρδη 2,24% στην εβδομάδα


    O δεύτερος χαμηλότερος τζίρος της χρονιάς φέτος με 25,3 εκατ. ευρώ είναι γεγονός, όπως και η υποχώρηση της αγοράς έντονα, μετά το νέο παραλήρημα Ερντογάν ότι «οι Έλληνες δεν τήρησαν τη συμφωνία για πάγωμα ενεργειών στο Αιγαίο μετά την υπογραφή οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο» και πως θα ξεκινήσει «πάλι γεωτρήσεις στην Ν. Α. Μεσόγειο».

    Ενώ εδώ και δέκα μέρες διαφαινόταν μία κάποια ηρεμία στις σχέσεις με την Τουρκία, η γειτονική χώρα ενοχλήθηκε από τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να ακυρώσει στην πράξη το μνημόνιο συμφωνίας Ερντογάν με την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε με απώλειες 1,24%, στις 632,63 μονάδες, ευτυχώς πάνω από τη στήριξη των 630 μονάδων, έχοντας όμως διαγράψει ανοδική κίνηση ενδοσυνεδριακά στις 641 μονάδες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές ανέμεναν αντίδραση από την Τουρκία μετά τη χθεσινή συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμα και στο αρνητικό πρόσημο της αγοράς οι απώλειες ήταν περιορισμένου εύρους μέχρι τις 637 – 638 μονάδες. Η συνέχεια ήρθε μετά τις 15.00 το μεσημέρι με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί μέχρι τις 631 μονάδες.

    Πάντως ο Αύγουστος δεν ξεκίνησε άσχημα, παρά την ανατροπή του κλίματος από τις τουρκικές προκλήσεις. Σε επίπεδο εβδομάδας, η αγορά γράφει κέρδη και μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα, της τάξης του 2,24%. Ακόμα και οι απώλειες από την αρχή του χρόνου περιορίστηκαν σε 30,9%, όμως δεν παύουν να είναι μεγάλες, δίδοντας την εντύπωση ότι η εγχώρια κεφαλαιαγορά έχει χάσει το αφήγημά της. Όταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά την πανδημία, βρίσκονται στο «συν» και ο Nasdaq στην άλλη άκρη του Ατλαντικού πραγματοποιεί νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τις 1.100 μονάδες, σημαίνει ότι κάτι τρέχει. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την πορεία των τραπεζικών μετοχών.

    Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε την Παρασκευή κατά 2,58%. Ούτε το πράσινο φως της Citigroup για τα ικανοποιητικά αποτελέσματα από ΕΤΕ και Πειραιώς δεν ήταν αρκετό για να αναστρέψει το κλίμα, αφού οι ξένοι και οι Έλληνες αναλυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων που μπορεί να προκαλέσει η αναστολή δόσεων στα δάνεια. Η Alpha φλερτάρει με νέα χαμηλά, κλείνοντας την Παρασκευή με απώλειες άνω του 3%, στα 0,51 ευρώ, με το χαμηλό για φέτος στα 0,498 ευρώ. Πάνω από 5% η πτώση στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88, στο 1,19 ευρώ, που έχασε σχεδόν τα κέρδη που αποκόμισε μέσα στην εβδομάδα. Πιέσεις άνω του 4% για την Εθνική, στα επίπεδα του 1,15 ευρώ, ενώ αμετάβλητη στο 0,375 ευρώ παρέμεινε η μετοχή της Eurobank.

    Στα υπόλοιπα blue chips οι απώλειες περιορίστηκαν, με την Aegean να υποχωρεί στα 3,60 ευρώ με πτώση πάνω από 1,6%, τη Βιοχάλκο μόνιμα σε αρνητικό πεδίο, στα 2,305 ευρώ και με απώλειες άνω του 3,3%, το αυτό και για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έσπασε τα  6 ευρώ και έκλεισε στα 5,93 με απώλειες 1,9%. Αρνητικό πρόσημο και για τη ΔΕΗ με τους οπαδούς της να βλέπουν ότι απομακρύνεται από το στόχο των 4 ευρώ, πάνω από 1% η πτώση για τα ΕΛΠΕ, στα 5,35 ευρώ, νέες απώλειες για την ΕΥΔΑΠ στα 6,56 ευρώ, απώλειες για τον Μυτιληναίο, αλλά παραμονή πάνω από τα 8 ευρώ για τρίτη μέρα, κάτι που δίνει την αίσθηση στην αγορά ότι χτίζεται νέα αφετηρία αντίδρασης.

    Ιστορικά υψηλά την Παρασκευή για την μετοχή της Κρι-Κρι που έκλεισε με άνοδο 1,30%, στα 6,24 ευρώ, εν αναμονή της αποκοπής του μερίσματος των 0,18 ευρώ στις 20/8. Αλλά και η Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02 συνέχισε σε ένα τόσο άσχημο κλίμα με νέα ιστορικά υψηλά, στα 11,74 ευρώ.

    Κέρδη και για την Ελλάκτωρ, στο 1,14 ευρώ και 564 χιλιάδες τεμάχια.

    Τέλος, από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 67 υποχώρησαν και 21 έκλεισαν με κέρδη.

    Οι αναλυτές, πάντως, είναι αισιόδοξοι και δεν αποκλείουν κίνηση προς τις 650 μονάδες, εκτός αν υπάρξουν ανατροπές στο γεωπολιτικό μέτωπο. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Ερντογάν ήρθαν την Παρασκευή, ημέρα πριν από το Σαββατοκύριακο που οι αγορές είναι κλειστές και πολλά θα μπορούσαν να συμβούν, οπότε προτίμησαν να μην έχουν μεγάλες θέσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ