• Πολιτική

    Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν την οριοθέτηση ΑΟΖ – Δένδιας: Στον «κάλαθο των αχρήστων» η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

    • NewsRoom


    Στην υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ προχώρησαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος.  Την συμφωνία τη μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

    Ο Νίκος Δένδιας μετέβη αιφνιδιαστικά στην Αίγυπτο την Πέμπτη και είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.  Διπλωματικές πηγές είχαν επιβεβαιώσει το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ.

    Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως βασικό αντικείμενο ήταν  η οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου, επιβεβαιώνοντας το από 4 Ιουνίου 2020 σχετικό ρεπορτάζ του mononews.gr που ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Άλλωστε, τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν ανοιχτή γραμμή και κατά τη διάρκεια του lockdown, το διάστημα του Απριλίου, ενώ διόλου τυχαίο είναι ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να προλάβει τυχόν προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό για συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενζαμίν Νετανιάχου, την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020.

    Νίκος Δένδιας: Στείλαμε στον κάλαθο των αχρήστων τη συμφωνία Τουρκίας – Τρίπολης

    Στις δηλώσεις του κ. Δένδιας έκανε λόγο για μια υποδειγματική και δίκαιη συμφωνία, σημαντική για την ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, το Δικαίου της Θάλασσας και σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας και του δικαιώματος των νησιών σε υφαλοκρηπίδα.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η συμφωνία στέλνει στον «κάλαθο των αχρήστων» το παράνομο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης.

    Αναλυτικά ο κ. Δένδιας, αφού πρώτα αναφέρθηκε στην επέτειο 5 ετών από τα εγκαίνια της διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Σουέζ, δήλωσε:

    «Πριν λίγο υπογράψαμε μπροστά σας με τον ομόλογό μου και φίλο μου, τον κ. Σάμεχ Σούκρι, τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας. Μια υποδειγματική συμφωνία σημαντική για ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

    Η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους.

    Είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης. Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή. Στον κάλαθο των αχρήστων.

    Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας στην υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη. Και από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.

    Έχουν τεθεί οι βάσεις, οι υγιείς βάσεις, για να συνεχίσουμε μαζί, συντονισμένα, να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις στο ευρύτερο περιβάλλον μας. Προς όφελος των χωρών μας, προς όφελος των λαών μας, προς όφελος της περιοχής μας.

    Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σάμεχ Σούκρι για τη στενή συνεργασία και την εποικοδομητική διάθεσή του ώστε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή αλλά κυρίως δίκαιη συμφωνία. Υπό τις οδηγίες των ηγετών των δύο χωρών μας, του προέδρου Σίσι και του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη επιλύσαμε μεταξύ μας προβλήματα που επί δεκαετίες φάνταζαν άλυτα.

    Η σημερινή υπογραφή είναι δείγμα αποφασιστικότητας και από τις δύο πλευρές, ένδειξη της κοινής ανάγνωσης που υπάρχει από την Ελλάδα και την Αίγυπτο για όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας.

    Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες. Στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

    Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω πως η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα αυτής που υπογράψαμε σήμερα και αυτής που υπογράψαμε πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία. Το Διεθνές Δίκαιο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα. Αλλά πρέπει να γίνεται σεβασό στο σύνολό του. Όχι να εφαρμόζεται επιλεκτικά και να το επικαλείται κανείς κατά το δοκούν.

    Διατυπώνω, τέλος, την ευχή η περιοχή μας να δει στο μέλλον κι άλλες θετικές εξελίξεις όπως η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας.»

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η συμφωνία αυτή επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, ιδιαίτερα των ελπιδοφόρων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου».

    Η σημασία της συμφωνίας

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

    Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

    Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες.

    Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες

    Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.

    – Από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.
    – Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
    – Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
    – Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
    – Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

    Επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου
    – Αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
    – Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
    – Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
    – Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.

    Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή. Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

    – Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

    – Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

    Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ