• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ήπιο profit taking, αντίσταση οι 1.340 μονάδες – Εν αναμονή αποτελεσμάτων και επιτοκίων η αγορά


    Με τον γενικό δείκτη στις 1.337 μονάδες, το profit taking συνεχίζεται σε μια σειρά από μετοχές – πρωταγωνιστές το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να τρομάζει ή να αλλάζει την τάση. Οι συναλλαγές, σημαντικές, στα 6 εκατ. ευρώ.

    Η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έτσι όπως άνοιξε, δείχνει ότι οι επενδυτές ακολουθούν τη διεθνή τάση, αφού και οι ευρωπαϊκές αγορές δείχνουν να διορθώνουν σχετικά, μετά τα υψηλά της περασμένης εβδομάδας.

    Απλώς, υπάρχει επιφυλακτικότητα εξαιτίας των επικείμενων συνεδριάσεων στα μέσα της εβδομάδας των Fed, EKT και Τράπεζας της Ιαπωνίας με θέμα την αύξηση των επιτοκίων ή μη.

    Οι αγορές προεξοφλούν ότι θα υπάρξει ακόμα ένας γύρος 0,25%, αλλά κάπου εδώ, το αργότερο τον Σεπτέμβριο, τελειώνει η μακρά περίοδος αύξησης των επιτοκίων.

    Το πρώτο τεστ με την πραγματικότητα, όπως γράφει η Beta Χρηματιστηριακή, ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα με τα αποτελέσματα τριών εισηγμένων εταιριών που είναι στο καλεντάρι (24 Ιουλίου Entersoft, 27 Ιουλίου Μυτιληναίος/Τιτάν) για τις οποίες οι επενδυτές αναμένουν πολύ καλύτερα από τα περυσινά αποτελέσματα.

    Στην Entersoft παρατηρείται αύξηση των λειτουργικών κερδών 30%, στη Μυτιληναίος αναμένεται όχι μικρότερη από 35% και στην Τιτάν κοντά στο 64%.

    Ανάλογα ικανοποιητικές αναμένονται και οι επιδόσεις των τραπεζών που ανακοινώνονται από τις 31 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου με τις επιμέρους εκτιμήσεις για τις κερδοφορίες β’ τριμήνου να κινούνται από 150 έως 220 εκατ. ευρώ ανάλογα την Τράπεζα και να αφορούν αμιγώς οργανική συνεισφορά.

    Η επίτευξη υψηλότερων επιδόσεων από τις εκτιμήσεις θα δώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην αγορά οδηγώντας σε νέες αναθεωρήσεις τιμών/στόχων διατηρώντας το κλίμα αισιοδοξίας.

    Στο εξωτερικό με το 10% των εταιριών να έχει ανακοινώσει αποτελέσματα η εικόνα της κερδοφορίας είναι καλύτερη από τα την αναμενόμενη: Τα εταιρικά κέρδη παρουσιάζουν αύξηση 4,4% και τα έσοδα αύξηση 8,6% με το 82% των εταιριών να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα από τις εκτιμήσεις.

    Αν και είναι ακόμα νωρίς το πρώτο δείγμα γραφής έδωσε αφορμές βελτίωσης των χρηματιστηριακών δεικτών γεγονός το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.).

    Τα αποτελέσματα των εταιριών συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα με τις εταιρίες πληροφορικής να μπαίνουν στο προσκήνιο ενώ οι κυριότερες ανακοινώσεις από τον S&P-500 αφορούν τις 3M, General Electric, General Motors, McDonald’s, Spotify, Verizon Communications, Alphabet, Microsoft Corp, Mondelez, Visa Inc (25/07), AT&T, Automatic Data Processing, Boeing, CME Group, CocaCola, The Kraft Heinz, Meta, Qualcomm (26/07) Bristol-Myers Squibb, Mastercard, Ford Motor, Intel (27/07) και American Express, Procter & Gamble (28/07).

    Πτωτικά ξεκίνησαν πάντως, οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα με τον γενικό δείκτη του Χ.Α. να «διστάζει» για κίνηση πάνω από τις 1.340 μονάδες.

    Διόρθωση, αλλά υποτονική αυτή την ώρα σε τράπεζες, Aegean ΑΡΑΙΓ -2,98% 12,71 EΛXA, EXAE, Ιντρακάτ, ΔΕΗ ΔΕΗ 1,18% 11,98 και Cener.

    Αντιθέτως, από κέρδη 0,505 για Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,72% 39,00 και Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,84% 27,64 κέρδη 1,92% για τη Βιοχάλκο, +2,37% η Ελλάκτωρ.

    Ανοδικά δείχνουν να κινούνται ΟΤΕ ΟΤΕ 0,64% 14,24 και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,33% 15,35 αλλά με μικρά κέρδη και στη ζώνη 14,52 και 16,37 ευρώ αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης:

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των Alpha, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Viohalco, Cenergy, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Πώς ο Φωκίων Καραβίας (Eurobank) δίνει το σύνθημα για νέες αναβαθμίσεις στη μετοχή από τους ξένους

    CVC: Από τα 26 δισ. ευρώ, θα επενδύσει 2 δισ. στην Ελλάδα;



    ΣΧΟΛΙΑ