• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Το β’ τρίμηνο του 2024 η πώληση – Τι είπε ο Μεγάλου στο ΤΧΣ

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Η αυλαία της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σηκώνεται με την Eurobank τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο θα ακολουθήσει το 20% της Εθνικής Τράπεζας, ενώ στο β τρίμηνο του  2024 θα πάρει σειρά η διάθεση του 15% της Τράπεζας Πειραιώς.

    Δέκα χρόνια μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση τους το 2013 (ακολούθησε η ανακεφαλαιοποίηση του Απριλίου 2024 και του Νοεμβρίου 2015), το δημόσιο αποχωρεί από τις συστημικές τράπεζες.

    Η διαδικασία ξεκινά το Σεπτέμβριο με την Eurobank, στην οποία το ΤΧΣ κατέχει το 1,4% και όπως υπογράμμισε ο CEO, Φωκίων Καραβίας μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας «Θα είμαστε η πρώτη ελληνική τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή».

    Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή η κεφαλαιοποίηση της Eurobank ήταν 6,011 δισ. ευρώ.

    Το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες μέσω του έμπειρου συμβούλου του Κωστή Χατζηδάκη, Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

    Εθνική Τράπεζα

    Μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την Εθνική Τράπεζα (κεφαλαιοποίηση 5,68 δισ. ευρώ), που αποτελεί το μεγαλύτερο asset του ΤΧΣ, καθώς κατέχει ποσοστό 40,39%.

    Η αποεπένδυση του Ταμείου από την ΕΤΕ ΕΤΕ -0,39% 7,67 θα γίνει τμηματικά και καταλύτης θα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που θα ανοίξει τη βεντάλια των επενδυτικών κεφαλαίων που θα μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και τώρα παραμένουν εκτός ακριβώς λόγω του investment grade.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Το β’ τρίμηνο του 2024 η σκυτάλη θα περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς στην οποία το Ταμείο κατέχει το 27%.

    Η διαδικασία για τη διάθεση του 15% θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023, προς τα τέλη Μαρτίου.

    Μάλιστα ο επικεφαλής της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σε σύσκεψη που έγινε στο ΤΧΣ προ εβδομάδων, εξέφρασε την άποψη ότι καλό είναι η επενδυτική κοινότητα πριν δώσει προσφορά  για την Πειραιώς, να γνωρίζει τα απόλυτα νούμερα του 2023.

    Η άποψη Μεγάλου έγινε αποδεκτή από το ΤΧΣ.

    Η τράπεζα που έχει κεφαλαιοποίηση 4,351 δις ευρώ, αναμένει ισχυρή κερδοφορία το τρέχον έτος.

    Μάλιστα ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Πειραιώς, υπογράμμισε πως η μετοχή της καταγράφει άνοδο 95% και τόνισε απευθυνόμενος στους μετόχους πως το 2023 θα είναι εξαιρετική χρονιά.

    Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται μία ανάσα μακριά για την είσοδο της μετοχής της στον δείκτη MSCI.

    Να σημειωθεί ότι βρισκόμαστε στο κρίσιμο δεκαήμερο (18 Ιουλίου – 28 Ιουλίου) που ο MSCI θα επιλέξει δύο τυχαίες ημερομηνίες για να ελέγξει τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών που πρόκειται να εντάξει ή να θέσει εκτός του δείκτη.

    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς οι προϋποθέσεις συντρέχουν απόλυτα για την ένταξη της Πειραιώς στον εν λόγω δείκτη με ανοιχτό το ενδεχόμενο, ποια εταιρεία θα κληθεί να αντικαταστήσει.

    Alpha Bank

    Επίσης, για το 2024 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τη διάθεση του 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank, η κεφαλαιοποίηση της οποίας διαμορφώθηκε την περασμένη Παρασκευή στα 3,841 δισ. ευρώ.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, το ΤΧΣ μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει καταρτίσει τις λίστες με 45 συνολικά συμβούλους (εκ των οποίων 30 οικονομολόγοι και 15 νομικοί), που θα είναι έτοιμοι να εκπονήσουν μελέτη για κάθε είδους συναλλαγή, μόλις εκδηλωθεί από επενδυτή ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού, ώστε η διαδικασία να «τρέχει» χωρίς καθυστερήσεις και οι συναλλαγές να ολοκληρώνονται άμεσα.

    Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες, έχουν γυρίσει σελίδα 10 χρόνια μετά την πρώτη τους ανακεφαλαιοποίηση, και η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε καθεστώς σταθερότητας – όπως αποτυπώνεται και στη μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των ευρωπαϊκών – ενώ σε σύντομο χρόνο αναμένεται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα είναι και η σφραγίδα για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Έρχεται η ώρα του μερίσματος – Τι ακολουθεί μετά την επαναγορά του ποσοστού του ΤΧΣ

    Alpha Bank: Η πορεία των τραπεζών στο επίκεντρο της συνάντησης Συλλόγου Προσωπικού – Προέδρου ΕΕΤ

    Νομοσχέδιο Άδωνι Γεωργιάδη – Περιορισμός της καταχρηστικής δοκιμαστικής περιόδου



    ΣΧΟΛΙΑ