• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς ο Φωκίων Καραβίας (Eurobank) δίνει το σύνθημα για νέες αναβαθμίσεις στη μετοχή από τους ξένους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Νέες αναβαθμίσεις βρίσκονται προ των πυλών για τις τράπεζες, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank κ. Φωκίωνα Καραβία από το βήμα της γενικής συνέλευσης της τράπεζας την Πέμπτη που μας πέρασε να σπεύδει πρώτος να αναθεωρεί βασικές οικονομικές προβλέψεις για την πορεία της τράπεζας.

    Ο κ. Καραβίας είπε ότι προτεραιότητα της τράπεζας είναι μία σταθερά υψηλή απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αναβαθμίσαμε τον στόχο για το 2023 πρώτα σε 13%,  και τώρα τουλάχιστον σε 14%».

    Η μέση εκτίμηση σε πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley διαμορφώνεται για τον αντίστοιχο δείκτη Rote σε 15,4%, για τη HSBC σε 14,8% και για την Ambrosia Capital σε 14,9%.

    Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονταν στην αρχική εκτίμηση της τράπεζας φέτος για 13%, σημειώνουν αναλυτές.

    Υπό τα δεδομένα αυτά, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα και με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurobank (31/7), τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι αναλυτές δεν πρόκειται να βρουν… ησυχία το καλοκαίρι που διανύουμε, αφού η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και οι εισηγμένες, τράπεζες και μη, επιφυλάσσουν εκπλήξεις.

    Οι αναλυτές, σύμφωνα με την ομιλία που απηύθυνε ο κ. Καραβίας στους μετόχους της τράπεζας καλούνται να σταθμίσουν την πρωτοβουλία που ανέλαβε η διοίκηση της τράπεζας και εξασφάλισε την έγκριση από τη γενική συνέλευση, την εξαγορά από το ΤΧΣ του 1,4% που κατέχει στην τράπεζα.

    Ο κ. Καραβίας είπε ότι η συναλλαγή αυτή αποτελεί έμμεση ανταμοιβή των μετόχων, καθώς μέσω αυτής αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή.

    Ταυτόχρονα, η τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι από το 2024 σκοπεύει να προβεί στη διανομή μερίσματος για ποσοστό 25% από την κερδοφορία φέτος.

    Την ίδια στιγμή η Eurobank απολαμβάνει την εμπιστοσύνη ισχυρών μετόχων, όπως της Fairfax που από τις δύσκολες μέρες των μνημονίων διατηρεί ισχυρή συμμετοχή ένα από τα μεγαλύτερα  funds παγκοσμίως, η Fairfax του ινδοκαναδού επιχειρηματία Πρεμ Γουάτσα (Prem Watsa), ενώ εμφατική θεωρείται η συμμετοχή της Capital Group με 5,1%, αλλά και του Helikon με 5,08%.

    Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Καραβίας απευθυνόμενος προς τους μετόχους υπενθύμισε τις εποχές που έβαλαν πλάτη.«Είστε μέτοχοι ενός δυναμικού και αναπτυσσόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού με εξαιρετικές προοπτικές. Ας πάμε όμως 10 χρόνια πίσω. Στο 2014, όταν η Eurobank ολοκλήρωσε τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια. Και όταν το 2015 μας στηρίξατε και πάλι, σε ακραίες συνθήκες, και όταν συμβάλατε στην απαλλαγή μας από την κληρονομιά της κρίσης με τη συγχώνευση με τη Grivalia.Ήσασταν διαρκώς στο πλευρό μας, μολονότι η Τράπεζα δεν έχει δώσει μέρισμα από το 2008».

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Έρχεται η ώρα του μερίσματος – Τι ακολουθεί μετά την επαναγορά του ποσοστού του ΤΧΣ

    Eurobank: Στα €40 δισ. ετησίως η παραοικονομία στην Ελλάδα

    Goldman Sachs: Η ζήτηση για πετρέλαιο θα εκτιναχθεί σε ιστορικό υψηλό – Ώθηση στις τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ