• Οικονομία

    Fed – ΕΚΤ: Πόσο κοντά είναι στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων

    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ), Τζερόμ Πάουελ (Fed)

    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ), Τζερόμ Πάουελ (Fed)


    Με τον πληθωρισμό και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να δείχνει σημάδια υποχώρησης, οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, αναμένεται να προχωρήσουν σε ακόμα μία αύξηση αυτή την εβδομάδα.

    Ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει αγκάθι για τους επικεφαλής των δύο τραπεζών, όμως οικονομολόγοι και επενδυτές ποντάρουν ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης, ο οποίος ξεκίνησε πέρσι, βρίσκεται πολύ κοντά στο τέλος του.

    Ο ορίζοντας της μεταστροφής και το ρεκόρ του S&P

    Κόντρα στις εκτιμήσεις για ύφεση, οι αμερικανικές αγορές εκτοξεύτηκαν φέτος, με τον S&P να βρίσκεται πάνω από τις 4.500 μονάδες και να έχει μέχρι στιγμής κάνει ένα ράλι 18% μέσα στο έτος. Βρίσκεται μόλις κατά 5,4% κάτω από το ιστορικό του υψηλό.

    Οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται σε τροχιά για νέο ρεκόρ και τα εταιρικά κέρδη μέχρι στιγμής δεν έχουν απογοητεύσει τους επενδυτές. Η απόφαση της Fed και κυρίως οι επόμενες κινήσεις της είναι αυτά που βρίσκονται στο ραντάρ των επενδυτών, με πολλούς οικονομολόγους να θεωρούν ότι η αύξηση της ερχόμενης Τετάρτης είναι πιθανό να είναι και η τελευταία.

    Η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε μία νέα κίνηση κατά 0,25, τοποθετώντας τα επιτόκια στο εύρος μεταξύ 5,25%-5,5% και σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μόλις το 1/5 των οικονομολόγων που συμμετείχαν προβλέπουν νέα αύξηση μέχρι τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

    Το πόσο θα κρατήσει σε αυτά τα επίπεδα τα επιτόκια αποτελεί το επόμενο μεγάλο ερώτημα, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει καμία διαφοροποίηση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

    Για το 2024, οι απόψεις διίστανται καθώς κάποιοι αναμένουν την πρώτη μείωση τον Ιανουάριο του 2024, ενώ κάποιοι άλλοι τον Μάρτιο, με τα επιτόκια να πέφτουν στο 4,75% έως τον Ιούνιο του 2024 και να κλείνουν το 2024 στο 4,25%.

    Ακολουθεί η ΕΚΤ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μία ημέρα μετά τη Fed, θα ανακοινώσει τις δικές της αποφάσεις, με την αύξηση κατά 0,25 στα επιτόκια να θεωρείται δεδομένη από τους οικονομολόγους. Μετά την τελευταία αύξηση του Ιουνίου, τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης είναι στο 4% και τα επιτόκια διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 3,5%.

    Κάποιοι αναλυτές περιμένουν μία ακόμα αύξηση τον Σεπτέμβριο με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5% και για τη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων στο 4%.

    Ήδη όμως οι οικονομολόγοι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τα «γεράκια» της ΕΚΤ για παρατεταμένο διάστημα διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα.

    Ο Μάρτιος του 2024 θεωρείται για τους περισσότερους ως ο πρώτος μήνας που θα προχωρήσουν σε μείωση επιτοκίων με την ΕΚΤ να παλεύει να στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι η σύσφιξη θα παραμείνει στην ευρωζώνη μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για 2% στον πληθωρισμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέες αυξήσεις επιτοκίων αναμένονται από ΕΚΤ και Fed την ερχόμενη εβδομάδα

    Σε υψηλό 17μήνου το ευρώ – Πιέσεις στο δολάριο

    Αποχωρεί από τη Fed ο Bullard για να γίνει κοσμήτορας



    ΣΧΟΛΙΑ