• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Η επόμενη μέρα για τη μετοχή της ΔΕΗ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΔΕΗ: Σύσταση κοινής εταιρίας με RWE Renewables για ΑΠΕ

    Γιώργος Στάσσης


    Μέχρι και 4,5% έφτασε να χάνει η ΔΕΗ μέσα στη μέρα, καθώς τα 6,10 ευρώ που άνοιξε η μετοχή ήταν και τα υψηλά ημέρας για να φτάσει στη συνέχεια να υποχωρεί μέχρι και τα 5,83 ευρώ!

    Ήδη η διοίκηση της Επιχείρησης βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτου συναγερμού, καθώς από τα μέσα Απριλίου που ξεκίνησε και η άτακτη υποχώρηση από τα επίπεδα των 8,40 ευρώ δεν έχει δοθεί κάποια αντίδραση που να ανατρέψει τα δεδομένα. Από τη μία η πληροφορία για φορολογία στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, που αν εφαρμοστεί, η ΔΕΗ θα κληθεί να πληρώσει περί τα 200 εκατ. ευρώ, φαίνεται να δημιουργείται ζήτημα σε μία κομβική για την εταιρεία συγκυρία, με το ενεργειακό κόστος να πλήττει την ίδια, αλλά και τους πελάτες της.

    Πλην όμως, ο πωλητής είναι συγκεκριμένος και έχει ονοματεπώνυμο. Πρόκειται για το Lansdowne, ένα fund, που δεν έχει μέτρο στις πωλήσεις του προκειμένου να απεμπλακεί από μία μετοχή. Το ίδιο είχε συμβεί πριν από περίπου είκοσι μέρες στον ΟΛΠ ΟΛΠ 2,86% 28,80 , πιέζοντας τη μετοχή κάτω από τα 17 ευρώ, το ίδιο είχε συμβεί πριν από μία εβδομάδα και στον Μυτιληναίο με τη μετοχή να χάνει τη στήριξη των 16 ευρώ και μάλιστα σε μία περίοδο που «παιζόταν» η είσοδός της στον MSCI. Το ίδιο συστηματικά και για μεγάλο διάστημα συντελείται στη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63 , αφού λέγεται ότι το συγκεκριμένο  fund γνωστό για τις  short θέσεις του στις τράπεζες παλαιότερα, έχει να πουλήσει περί τα 2,3 εκατ. μετοχές.

    Από εκεί και πέρα, η ΔΕΗ έχει διαμορφώσει κεφαλαιοποίηση περί τα 2,2 δις. ευρώ, πίσω από τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -0,22% 35,76 με 2,4 δις. ευρώ και ελάχιστα πάνω από την Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 1,58% 18,02 με 2,1 δις. ευρώ.

     Οι απώλειες σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου ξεπερνούν το 33% (στα 9 ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο) και πλέον η αγορά ανησυχεί η ευκολία με την οποία διασπώνται πτωτικά οι στηρίξεις στο χαρτί. Κι αν εγχώριοι και ξένοι θεσμικοί απορρόφησαν την προσφορά που βγήκε κάτω από τα 6 ευρώ διερωτάται κανείς ποια τα περιθώρια να σταματήσουν πιέσεις σε μία άσχημη χρηματιστηριακή μέρα στο κοντινό μέλλον. Κι αυτό, διότι οι ξένες αγορές υπό το φόβο της αύξησης των επιτοκίων και του στασιμοπληθωρισμού, δεν διάγουν τις καλύτερες μέρες τους.

    Οι στηρίξεις (οι κοντινές) εντοπίζονται πάντως, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση μεταξύ των 5,50 – 5,70 ευρώ. Ταυτόχρονα, οι αναλυτές ανησυχούν για τις επόμενες εταιρικές περιόδους (τα επόμενα τρίμηνα) ως προς τη διάρθρωση των οικονομικών αποτελεσμάτων μετά τις ζημιές του ά 3μήνου.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΕΗ: Χαμηλό 19 μηνών κάτω από τα 6 ευρώ, πτώση 34% από την αύξηση κεφαλαίου

    Motor Oil: Στις 7 Ιουλίου 2022 η αποκοπή του μερίσματος

    Μπλε Κέδρος: Στα 2,25 ευρώ η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών



    ΣΧΟΛΙΑ