ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Απογείωση για την Alpha μετά το deal Unicredit – Reggeborgh, αλλά και για τις άλλες συστημικές με τα μάτια να πέφτουν τώρα στην ΕΤΕ, με την αγορά να περιμένει τη δική της κίνηση και αδιάθετα κεφάλαια άνω των 2 δις. ευρώ.
Πριν από δύο μέρες το mononews.gr είχε αναφερθεί στις προϋποθέσεις μεγάλης κίνησης της αγοράς, όταν άπαντες ανέμεναν τη διόρθωση η οποία δεν ήρθε.
Το καλό κλίμα αν συνεχιστεί μπορεί να δούμε άμεσα και την περιοχή των 2.000 μονάδων, σχολιάζουν οι χρηματιστές, αν και η αντίσταση των 1.880 – 1.885 μονάδων θεωρείται δύσκολη.
Όποιος δε μπήκε στα χαμηλά της Alpha κατά το sell off της περασμένης Παρασκευής (2,46) και πούλησε σήμερα εξασφάλισε την απόδοση, ενός… χρόνου, σε τρεις συνεδριάσεις με κέρδη πάνω από 21%.
Η αγορά έκλεισε με τραπεζική συνδρομή και την αρωγή των ΔΕΗ, Jumbo, Eλλάκτωρ, στις 1.876 μονάδες και με κέρδη 1,42%, με το ταμπλό να ξεχειλίζει από… ρευστότητα, 446,48 εκατ. ευρώ.
Η αγορά απογειώθηκε σε νέο υψηλό 15 ετών (αν και δεν έσπασε ανοδικά τις 1880 μονάδες) από την κίνηση της Reggeborgh να πουλήσει το 9,73% που κατείχε στην Alpha Bankα το οποίο πέρασε στην Unicredit που ήδη ήλεγχε το 9,6% ανεβάζοντας τη θέση της στο 19,3%.
Που σημαίνει ότι η Reggeborgh πούλησε 229 εκατ. μετοχές έναντι 2,70 ευρώ και έλαβε από την συναλλαγή 619 εκατ.
Το μέσο κόστος κτήσης ήταν 298 εκατ. ευρώ που σημαίνει κέρδος 321 εκατ. ευρώ.
Θετικά επιδρούν τα deals, τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, οι θετικές εκθέσεις αλλά και η νέα προθεσμία για τους δασμούς.
Το πάρτι στις τράπεζες είναι μεγάλο όπου τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Alpha Bank +6,81% και ακολουθούν Eurobank +3,7%, Πειραιώς +4,4% και Εθνική +1,5%.
H Πειραιώς ξεπέρασε τα 6,07 ευρώ, η Εθνική τα 10,70 ευρώ, η Eurobank τα 2,80 και η Άλφα τα 2,98 ευρώ με κίνηση ενδοσυνεδριακά πάνω από τα 3.
Πάνω από 3,7 ευρώ η τιμή στόχος για την τράπεζα από την HSBC.
Την ίδια ώρα, μετά την επιτυχημένη έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, στις αγορές βγαίνει σήμερα και η Eurobank με πράσινο ομόλογο ΑΤ1, για την άντληση 500 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των MREL.
Ο αμερικανικός οίκος Morgan Stanley διατηρεί θετική στάση για τον τραπεζικό κλάδο, τονίζοντας πως οι αποτιμήσεις παραμένουν χαμηλές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Η δυναμική κερδοφορίας και η βελτίωση θεμελιωδών μεγεθών ενισχύουν τη μακροπρόθεσμη επενδυτική πρόταση, αυξάνοντας τις τιμές-στόχους για όλες τις μεγάλες ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Η Alpha Bank παραμένει η κορυφαία επιλογή, με την τιμή-στόχο να διαμορφώνεται στα 3,35 ευρώ από 2,64, για την Eurobank στα 3,53 από 3,18, για την Εθνική Τράπεζα στα 12,64 από 10,63 (με σύσταση Equal-weight), ενώ για την Πειραιώς ανεβαίνει στα 7,70 από 6,14.
Στο επίκεντρο οι αποκοπές μερισμάτων, από τις 3/6 η Εθνική διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα ύψους 0,433 ευρώ και Τρ. Πειραιώς χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ποσού 0,298 ευρώ ανά μετοχή, ακολουθεί η Optima bank στις 23/6 με μέρισμα 0,57 ευρώ ανά μετοχή..
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινούνται ΔΕΗ +2,64% στα 13,59, Ελλάκτωρ +2,17% στο 1,32, ΓΕΚ Τέρνα +1,34% στα 19,60, ενώ υποχωρούν Coca Cola -1,3%, Cenergy -1,43%, ΕΛΧΑ -0,43%.
Κέρδη 2,915 για την Κύπρου και +3,41% για την Optima που πάτησε και τα 20 ευρώ.
Πάνω από το 2% τα κέρδη στην ΕΧΑΕ που έκλεισε στα 6,02 ευρώ.
Στα 29,20 το Jumbo και άνοδος 1,1%.
Πάνω από 1% τα κέρδη για τον ΟΠΑΠ, στα 20,42, +1,22% ο ΟΛΠ, στα 45,60.
Σημειώνεται ότι από αύριο 29/5 οι μετοχές της Coca Cola θα διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα των 1,03 ευρώ.
Την Παρασκευή 30/5 μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης θα λάβει χώρα το rebalancing στους δείκτες MSCI.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών που ανακοινώθηκε στις 14/5 δεν είχαμε διαγραφή/εισαγωγή για τον MSCI Greece Standard Index, ενώ στον MSCI Greece Small Index εισήλθε ο ΟΛΠ.
Ως αποτέλεσμα, ο βασικός δείκτης (Standard) θα συνεχίσει να περιλαμβάνει 9 μετοχές και συγκεκριμένα τις: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς.
H επόμενη ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναθεώρησης έχει οριστεί για τις 7 Αυγούστου 2025.
Την ίδια ημέρα αργά το βράδυ ο Γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings (τρέχουσα διαβάθμιση “BBB” και σταθερή προοπτική) θα ανακοινώσει την αξιολόγηση για τη χώρα μας.
Διαβάστε επίσης
AXIA για Aegean Airlines: Ισχυρή επίδοση στο α’ τρίμηνο 2025 με EBITDA ρεκόρ
Αναλυτές για Alpha Bank: Στρατηγικό το deal με τη UniCredit – Oι επιπτώσεις για τον τραπεζικό χάρτη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ταξί σε λεωφορειολωρίδες: Το μήλον της έριδος κυβέρνησης και ΣΑΤΑ και ο «εμφύλιος» Κυρανάκη-Οικονόμου
- Χαμάς: Εξετάζουμε την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση, αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι
- Αποδοχή πράξεων στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου
- Φως, μνήμη και κυκλαδική ποίηση: Το Κτήμα Seriphos με την υπογραφή του Ioli Chiotini Studio
