• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γιατί είναι κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα στο ταμπλό – Οι δύο λόγοι


    Σε σκοπέλους που απαιτούν επιδέξιους επενδυτικούς χειρισμούς έχει εισέλθει από χθες η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Κι αν σε δεύτερο χρόνο οι προοπτικές της αγοράς είναι αισιόδοξες, σύμφωνα με τις προβλέψεις Wood, Axia και Optima, η επόμενη εβδομάδα αναμένεται τρικυμιώδης, με τις 810 μονάδες, όπως υποστηρίζουν οι χρηματιστές, να τίθενται εν αμφιβόλω.

    Την ερχόμενη εβδομάδα, όπως παρατηρεί ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπάρχουν δύο σημαντικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να κρίνουν, σε μεγάλο βαθμό, την βραχυπρόθεσμη τάση: πρώτον, το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή 2» και, σε δεύτερο χρόνο, η ανακοίνωση για το ΑΕΠ το 2020. Ανακοίνωση την οποία αναμένει και το οικονομικό επιτελείο που έχει κάθε λόγο να κάθεται σε… αναμμένα κάρβουνα, ειδικά όταν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, θεωρεί ότι το lockdown μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας μπορεί να στοιχίσει άλλα 1,2 δισ. ευρώ

    Στόχος του «Ηρακλή 2» είναι να μειωθούν κατά 30-32 δισ. ευρώ τόσο το παλιό απόθεμα των προβληματικών δανείων όσο και τα νέα «κόκκινα» της πανδημίας, ώστε το 2022 το ποσοστό των καθυστερήσεων να είναι μονοψήφιο και πλησίον του μέσου όρου της ευρωζώνης. Η τιμολόγηση για τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) διαμορφώνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αντανακλά την εμπιστοσύνη που υπάρχει στο ελληνικό σχέδιο και, ταυτόχρονα, το πλαίσιο γίνεται ξεκάθαρο για τους επενδυτές, αφού ο «Ηρακλής» ενισχύει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, τις απαλλάσσει από τα «κόκκινα» δάνεια και τις βοηθά να ανέβουν επενδυτική βαθμίδα, κάτι που είναι προαπαιτούμενο για την προσέλκυση επενδυτών.

    Από την άλλη, οι εκτιμήσεις για την ύφεση το 2020 υπολογίζονται κοντά στο 10-10,5% (με βάση τον προϋπολογισμό), αν και θα ήταν πολύ καλό νέο η διαμόρφωσή της σε επίπεδα οριακά κάτω του 10%.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε σε δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες κάτι που καταγράφεται άλλωστε σχεδόν σε όλες της εκθέσεις των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία: το μεγάλο στοκ κεφαλαίων που έχουν «αποθηκεύσει» οι Έλληνες μέσα στην πανδημία λόγω της κλειστής αγοράς, αλλά και των χαμηλών επιτοκίων (σ.σ. η πτώση της απόδοσης στο 10ετές ανέρχεται τον τελευταίο χρόνο πάνω από το 25%).

    Την ίδια ώρα, ένας κύκλος άντλησης κεφαλαίων άνοιξε για το Χ.Α., επιβαρύνοντας τη ρευστότητα. Η αρχή έγινε χθες με την Alpha, η οποία άντλησε από τις αγορές 500 εκατ. στο πλαίσιο έκδοσης ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης. Την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί, εκτός απροόπτου, η έκδοση ομολογιακού από τη Μότορ Όιλ, στις 12/3 πραγματοποιείται η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Aegean για την αύξηση κεφαλαίου (σ.σ. η οποία θα υλοποιηθεί εντός του Απριλίου). Έπεται, όπως κυκλοφορεί ευρέως στην αγορά, η αύξηση κεφαλαίου στην Ελλάκτωρ, ενώ προγραμματίζονται η ομολογιακή έκδοση της ΔΕΗ και η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

    Διαβάστε επίσης:

    Κάθε μέρα και μια… έκπληξη στο Υπουργείο Οικονομικών

    Γιώργος Ζαββός: Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γίνεται ξανά ελκυστικό για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα



    ΣΧΟΛΙΑ