• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γιατί οι επενδυτές έστειλαν τον ΟΠΑΠ σε υψηλά 7 ετών

    Χρηματιστήριο: Γιατί οι επενδυτές έστειλαν τον ΟΠΑΠ σε νέα υψηλά 7 ετών

    Jan Karas, CEO ΟΠΑΠ


    OΠΑΠ, Alpha, Eθνική, Coca Cola, Μότορ Όιλ και Ελλάκτωρ ήταν οι μετοχές που σήκωσαν τον δείκτη, αλλά όχι όσο θα έπρεπε, αφού ένα ακόμα κλείσιμο βρήκε την αγορά μεταξύ των 900-910 μονάδων. Για την ακρίβεια, η αγορά έκλεισε στις 909,16 μονάδες και με κέρδη 0,56%, σε μία ακόμα καλή μέρα για τις διεθνείς αγορές, παρά τα άσχημα στοιχεία που βγήκαν για τη μείωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην ευρωζώνη.

    Σε υψηλά 7ετίας ο ΟΠΑΠ

    H μετοχή του ΟΠΑΠ ήταν εκείνη που έκανε τη διαφορά και ειδικά η δήλωση του management του Οργανισμού για εξασφαλισμένο μέρισμα την επόμενη δεκαετία, ακόμα κι αν τα κέρδη παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα! Πρόκειται για δήλωση που πυροδότησε την επόμενη μέρα το επενδυτικό ενδιαφέρον, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα επιτόκια παραμένουν μηδενικά. Στη μετοχή άλλαξαν χέρια περισσότερα από 730 χιλιάδες κομμάτια, με αποτέλεσμα να καταγράψεικέρδη πάνω από 2,8%, στα 13,70 ευρώ, επίπεδα που συνιστούν τα υψηλότερα από τον Ιούνιο του 2014.

    Τράπεζες

    Από την άλλη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η αντίδραση στην μετοχή της Εθνικής, που έκλεισε στα 2,59 ευρώ με κέρδη 2,7%, για να ακολουθήσει η Alpha Bank με άνοδο πάνω από 1,5%, στο 1,14 ευρώ.

    Οριακά τα κέρδη για την Eurobank, στα 0,848 ευρώ, και απώλειες κάτω από 1% για την Πειραιώς, στο 1,40 ευρώ.

    Πτώση πάνω από 18% για την μετοχή της Τράπεζας Αττικής, η οποία εισέρχεται σε φάση εξυγίανσης και πώλησης, σηματοδοτώντας την επόμενη μέρα, τόσο για το μέλλον της τράπεζας, όσο και της μετοχής.

    Νέα υψηλά για την Ιντρακάτ

    Κλείσιμο σε νέα υψηλά για την Ιντρακάτ και τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι επίκειται σημαντική αύξηση κεφαλαίου πριν από το τέλος της χρονιάς. Η μετοχή ενισχύθηκε κατά 1,19%, στα 2,55 ευρώ. Νέα υψηλά και για την Ιντραλότ στα 0,585 ευρώ και κέρδη 6,36%.

    Αντίδραση βγήκε και στην Autohellas, στα 7,69 ευρώ, δεδομένου ότι η τουριστική σεζόν συνεχίζεται με ισχυρές κρατήσεις στα ενοικιαζόμενα οχήματα.

    Κατά τα άλλα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αυριανή μέρα καθώς θα λάβει χώρα η τριπλή λήξη παραγώγων αλλά και το rebalancing από την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell με κυριότερη αλλαγή τη μετοχή της Πειραιώς η οποία εισέρχεται στους δείκτες FTSE All World και στον FTSE Global Emerging Europe Mid Cap, από τον Small Cap.

    Επίσης, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία με βασικό σενάριο να αναβαθμίσει τις προοπτικές outloοκ της ελληνικής οικονομίας από ουδέτερο σε θετικό.

    Θα αποτελέσει έκπληξη τυχόν αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στα πρότυπα του γερμανικού οίκου Scope.



    ΣΧΟΛΙΑ