Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σταθερές καθώς οι αμερικανικές απειλές για κυρώσεις στις εξαγωγές ρωσικού αργού δεν υλοποιήθηκαν, ενώ οι ουκρανικές επιθέσεις με drones αύξησαν τους φόβους για διακοπές στις ροές.

Το West Texas Intermediate (WTI) Οκτωβρίου έκλεισε στα 62,69 δολ./βαρέλι, με μικρή άνοδο 0,5%, αφού αρχικά είχε ενισχυθεί έως και 2,6%. Το Brent Νοεμβρίου έκλεισε με άνοδο 0,9% στα 66,99  δολάρια το βαρέλι.

1

Οι επιθέσεις οδήγησαν σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας στο λιμάνι Primorsk και έπληξαν σταθμούς άντλησης προς το Ust-Luga, δύο από τα σημαντικότερα κέντρα εξαγωγών της Ρωσίας στη Βαλτική. Σύμφωνα με αναλυτές, οι ουκρανικές επιθέσεις ενδέχεται να ενταθούν, στηρίζοντας τις τιμές μέσω περιορισμού προσφοράς.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ προτίθενται να πιέσουν τους συμμάχους τους στην G7 να επιβάλουν δασμούς έως 100% στην Κίνα και την Ινδία για αγορές ρωσικού πετρελαίου. Ο Καναδάς συγκάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ομάδας για νέες κυρώσεις. Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική Τραμπ οδήγησε τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.

Στον αντίποδα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προβλέπει πλεόνασμα προσφοράς το 2026, περιορίζοντας τις προοπτικές ανόδου. Μεταξύ γεωπολιτικών εντάσεων και πλεονάσματος, οι τιμές παραμένουν εγκλωβισμένες σε εύρος 62–67 δολάρια το βαρέλι, με την αγορά να ισορροπεί ανάμεσα σε κίνδυνο προσφοράς και θεμελιώδη πλεονάσματα.