• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Δεν κρατάει τα κέρδη – Και πάλι γύρισμα στα πρώτα 30′

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) προσέγγισε χθες και πάλι τα τοπικά χαμηλά των 1.220 μονάδων, δείχνοντας σημαντική αδυναμία αντίδρασης στην παρούσα φάση, παρόλο που η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν περισσότερο σταθεροποιητική.

    Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Καυκά της Depolas Investment, «αξίζει να σημειώσουμε, μάλιστα, ότι καταγράφονται αυξημένες πιέσεις σε μετοχές αξίας έναντι των κυκλικών, γεγονός που δίνει σημαντική ευκαιρία, κατά την εκτίμησή μας, στους επενδυτές για δημιουργία ενός περισσότερου αμυντικού χαρτοφυλακίου. Η σημερινή ατζέντα αναμφισβήτητα επικεντρώνεται στην συνεδρίαση της FED το βράδυ και στις λεπτομέρειες που θα αποκαλύψει ο κεντρικός τραπεζίτης, καθώς η άνοδος του πετρελαίου το προηγούμενο διάστημα δυσκολεύει την καταπολέμηση του πληθωρισμού».

    Προς το παρόν, προκύπτει αντίδραση στις τραπεζικές μετοχές μετά την ξαφνική αναβάθμισή τους από την Moody’s και την Fitch.

    Αν οι διεθνείς αγορές δεν ήταν «τραυματισμένες», σχολιάζουν οι χρηματιστές, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως προάγγελος αναβάθμισης της οικονομίας από την S&P και την Fitch.

    Σε κάθε περίπτωση τo ενδιαφέρον μοιραία επιστρέφει στον τραπεζικό κλάδο, αφού τις επόμενες μέρες θα πρέπει να αναμένεται η επαναγορά του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02 από την ίδια την τράπεζα. Η ανώτερη τιμή στο buy back είναι το 1,9 ευρώ.

    Το διεθνές οικονομικό σκηνικό, δείχνει να επιβαρύνεται από την κούρσα της τιμής του πετρελαίου στα 95 δολάρια το βαρέλι, αλλά και από την επικείμενη απόφαση σήμερα της Fed ως προς το αν θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση του βασικού επιτοκίου του δολαρίου, ξεπερνώντας πλέον το 5,5%.

    Παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν συνέχιση της νευρικότητας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα (DBRS από τις 8/9). Δηλαδή, funds που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές, σταδιακά αποχωρούν.

    Στις 1.235 μονάδες έφτασε στο πρώτο ημίωρο ο δείκτης και στη συνέχεια βγήκαν εντολές πωλησης, επαναφέροντάς τον, στις 1.225 μονάδες και αρνητικό πρόσημο.

    Μόλις 0,4% τα κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο. Κέρδη 0,55% για την ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81 0,54% η Eurobank, απώλειες 0,2% η μετοχή της Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75 και άνοδος 0,75% για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,59 από κέρδη 2% στο άνοιγμα.

    Πάνω από 1% τα κέρδη στη ΔΕΗ ΔΕΗ -0,71% 11,16 στο πρώτο ημίωρο για να περιοριστούν σε 0,3%.

    Νέες πιέσεις στη Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,03% 29,48 με απώλειες 1%, 0,3% η διολίσθηση στη Mytilineos ΜΥΤΙΛ 0% 38,20 0,86% η πτώση στη ΜΟΗ ΜΟΗ 0,22% 27,22 αρνητικό πρόσημο 0,5% για την Coca Cola ΕΕΕ 1,45% 30,80 15 απώλειες για την Βιοχάλκο και 1,92% για την Aegean.

    Διαβάστε επίσης:

    ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Μέχρι 151,2 εκατ. ευρώ η ΑΜΚ της Optima Bank- Mότορ Όιλ και Γιάννης Βαρδινογιάννης θα καλύψουν το 24%

    JP Morgan – Citi: Νέα ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – Αυξάνουν τις τιμές στόχους

    Χρηματιστήριο: Τι σημαίνει η «επιστράτευση» Moody’s – Fitch μετά το -3,3% στις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ