• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αποχή των αγοραστών, σε ελεύθερη πτώση Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΤΕ, Eurobank και ΟΤΕ


    Ούτε 50 εκατ. ευρώ τζίρο δεν έκανε η αγορά την Τετάρτη. Υπό το φόβο μεγάλης διόρθωσης στην αγορά – η οποία έχει σημειώσει πτώση πάνω από 6%- οι επενδυτές μένουν σχεδόν ακούνητοι.

    Χρηματιστές θεωρούν ότι η υποχώρηση των τιμών μπορεί να οδηγήσει σε νέες αγοραστικές ευκαιρίες και φθηνές αποτιμήσεις, από την άλλη χαλάει το αφήγημα της ισχυρής αγοράς. Σχεδόν 230 εκατ. ευρώ αξίζει το 105 των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, όσο κατέχουν τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια από 40% που κατείχαν πριν τις ανακεφαλαιοποιήσεις, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταδείξουν το γιατί έχει βαρύνει η αγορά.

    Οι ξένοι παραμένουν με ισχυρές θέσεις πάνω από 60%, ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό το οποίο δεν δίνει περιθώρια εύκολα, για νέες τοποθετήσεις. Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα για να αυξήσουν οι επενδυτές, κυρίως οι ξένοι τη θέση τους στην αγορά. Η αποτίμηση της ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 3 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων το 34% που θα έχει το Δημόσιο μετά την αύξηση κεφαλαίου θα αποτιμάται στο 1 δισ. Ευρώ, σχεδόν όσο και σήμερα.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με μεγάλες απώλειες και σήμερα, 1,76%, στις 860 μονάδες. Οι 870 μονάδες έσπασαν πτωτ5ικά και πλέον ο γενικός δείκτης καλείται να αναμετρηθεί με τις στηρίξεις των 200 ημερών μεταξύ 830 – 850 μονάδων, που σημαίνει ενεργοποίηση των  stop losses, σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς. Με κλείσιμο στις 860 μονάδες και τις συναλλαγές στα 49 εκατ. ευρώ, αποτυπώνεται εύκολα η απουσία ενδιαφέροντος, ανασφάλειας, αλλά και ρηχότητας της αγοράς.

    Titan, Coca Cola και ΕΛΧΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο των πωλητών σημειώνοντας απώλειες άνω του 3%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Eurobank, ΟΤΕ, Εθνική, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ.

    Η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Βιοχάλκο και Πειραιώς ξεπέρασε το 1%, με τις Aegean, Σαράντη, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ να ελέγχουν κάτω του 1% την πτώση τους. Μόνο η Motor Oil στον FTSE 25 έκλεισε θετικά στο +0,52%.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Πτωτικά οι βασικοί δείκτες καθώς αυξάνεται η απόδοση των κρατικών ομολόγων
    Με ποια funds μιλάνε Στάσσης και Μυτιληναίος – Τα σενάρια ένταξης στον MSCI
    Κρυπτονομίσματα: Έρχονται πληρωμές στα Taco Bell με dogecoin;



    ΣΧΟΛΙΑ