• ΑΓΟΡΕΣ

    Με ποια funds μιλάνε Στάσσης και Μυτιληναίος – Τα σενάρια ένταξης στον MSCI

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Με ποια funds μιλάνε Στάσσης και Μυτιληναίος – Τα σενάρια ένταξης στον MSCI

    Γιώργος Στάσσης, Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Κρυφές ελπίδες και σενάρια για ένταξη της ΔΕΗ και του Μυτιληναίου στον MSCI, αναπτύσσονται εδώ και μέρες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, Fidelity, KKR, Βlackrock, JP Morgan, αλλά και η Morgan Stanley έχουν σχεδόν καθημερινή αλληλογραφία με τις διοικήσεις των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών της χώρας. Τα σενάρια ένταξης του Μυτιληναίου στον MSCI επιστρέφουν στην αγορά μετά τις πληροφορίες για επαφές την περασμένη εβδομάδα ξένων διαχειριστών κεφαλαίων και αναλυτών στον όμιλο.

    Ακόμα και σήμερα με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου στα επίπεδα των 2,004 δισ. ευρώ, πληρούνται οι προϋποθέσεις ένταξης των μετοχών στον MSCI, δεδομένου ότι αν αφαιρεθεί το ποσοστό που κατέχει ο βασικός μέτοχος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος της τάξης του 31,7% μαζί με τις ίδιες μετοχές, η καθαρή κεφαλαιοποίηση που καλείται να μετρήσει η MSCI είναι της τάξης του 1,369 δισ. ευρώ.

    Οι αλλαγές στον MSCI προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στις 11 Νοεμβρίου, διάστημα το οποίο δεν πρόκειται να είναι καθόλου αδιάφορο για την αγορά. Κι αυτό διότι μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατ’ ελάχιστον 750 εκατ. ευρώ.

    Πληροφορίες που έχει μεταδώσει το mononews από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ να προχωρήσει στην αύξηση κεφαλαίου είναι ότι ο στόχος του Δημοσίου μετά την αύξηση κεφαλαίου είναι η συμμετοχή του να αποτιμάται στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι μετά την είσοδο των νέων μετοχών, η συνολική αξία της Επιχείρησης στο ταμπλό του Χ.Α. θα διαμορφώνεται πάνω από 3 δισ. ευρώ.

    Πλέον είναι θέμα αγοράς να προεξοφλήσει τα νέα δεδομένα, αφού θα πρόκειται για μία άλλη εταιρεία που θα έχει τα ταμεία της γεμάτα για επενδύσεις, έχει προοπτική μερίσματος μετά από τρία χρόνια (διανέμοντας το 40% των κερδών), αλλάζει μοντέλο και φιλοσοφία (καθετοποίηση στην πράσινη ενέργεια) και κυρίως ακόμα και μετά την αύξηση κεφαλαίου θα στοιχίζει φθηνότερα από την θυγατρική της τον ΔΕΔΔΗΕ, που πουλάει στην Macquarie.

    To παράδειγμα της Alpha είναι νωπό. Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του περασμένου Ιουλίου, η Morgan Stanley οδηγήθηκε στο να κάνει έκτακτη ένταξη ελληνικής τράπεζας -ή, πολύ πιο απλά, ελληνικής εισηγμένης. Η έκτακτη αυτή ένταξη αποδόθηκε τότε στο ότι ταίριαζε απόλυτα με τη νέα φιλοσοφία του οίκου, σύμφωνα με την οποία αλλαγές στον αριθμό των μετοχών και FIF ή και DIF, που προκύπτουν από πρωτογενείς προσφορές κεφαλαίων και που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 5%, 10% ή 25% του συνόλου των τίτλων, μπορούν να προκαλέσουν έκτακτες αλλαγές κατάταξης.

    Σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για κίνηση που αποτέλεσε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τις προοπτικές της, την αναγνώριση των προσπαθειών μείωσης των «κόκκινων» δανείων από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών, και ειδικά της Alpha Bank.

    Ένταξη και νέων εταιρειών σε συνδυασμό με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και την επικείμενη αναθεώρηση του αξιόχρεου της Ελληνικής οικονομίας από την Moody’s, σύμφωνα με την αγορά, μπορεί να αποτελέσουν ένα ακόμα ισχυρό καταλύτη. Αρκεί όμως, οι επενδυτές να το δουν…

    Διαβάστε επίσης

    Τα σενάρια του MSCI για Jumbo, Eθνική και Μυτιληναίο



    ΣΧΟΛΙΑ