• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αντίδραση που δεν πείθει…

    Wall Street


    Ολική επαναφορά ή ήρθε η ώρα οι επενδυτές να μπουν εκ νέου στο Χ.Α. και να δοκιμάσουν ξανά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται έπειτα από την διόρθωση της περασμένης εβδομάδας, που λίγο έλειψε να στείλει τον γενικό δείκτη στο βάραθρο των 780 μονάδων, καίγοντας τα κέρδη και την θετική ψυχολογία που είχαν σχηματιστεί από την αρχή της χρονιάς; Ή μήπως πρόκειται για bear trap, όπως αρέσκονται να λένε οι αναλυτές στις δηλώσεις τους, δεδομένου ότι η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ενόψει νέου έτους είναι μέσα στο πρόγραμμα;

    Ότι κι αν συμβαίνει πάντως, ο… Ηρακλής έβαλε το χεράκι του και η JP Morgan επαναβεβαιώνει τις θετικές εκτιμήσεις της, τουλάχιστον για δύο τράπεζες, την Εθνική και την Eurobank, αποτιμώντας το σχέδιο που παρουσίασε χθες ο κ. Γ. Ζαββός, ιδιαίτερα θετικό και ελπιδοφόρο.

    Οι προμήθειες για την κρατική εγγύηση, όπως αναφέρει ο οίκος μετά τις δηλώσεις Ζαββού,  θα φτάσουν τις 180 μονάδες βάσης (1,8%) με βάση τις σημερινές τιμές, κάτι που υπονοεί 35 μονάδες βάσης υψηλότερα από την απόδοση του 10ετους. Ωστόσο, η JP Morgan εκτιμά ότι το κόστος θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τις πληρωμές του κουπονιού των senior τίτλων, και υπολογίζει ότι αυτό, κατά μέσο όρο κινείται στο επίπεδο του 6μηνου Euribor + 75 μονάδες βάσης για την αντίστοιχη συναλλαγή στην Ιταλία (αν εφαρμοστεί για την Ελλάδα σημαίνει 1,4% καθαρό κόστος για τις κρατικές εγγυήσεις).

    Τα κέρδη για τις τράπεζες, διαμορφώνονται πάνω από 2,6%, με τον δείκτη να επιστρέφει πάνω από τις 800 μονάδες, με την πτώση, θυμίζουμε, να ξεκινάει από τις 815 πριν από δέκα μέρες.

    Κέρδη πάνω από 3,6% για την Alpha Bank, στο 1,684 ευρώ, 3,3% για την ΕΤΕ, στα 2,635 ευρώ, 2,09% η Eurobank, στα 0,87 ευρώ και λιγότερο, 1,77% ενισχύεται η Πειραιώς, στα 2,88 ευρώ.

    Η σημερινή συνεδρίαση που παίρνει το ok και από το θετικό πρόσημο των ξένων χρηματιστηρίων (σχεδόν 1,5% ενισχύεται ο Dax στη Γερμανία), 55 χαρτιά ενισχύονται και 26 υποχωρούν. Δεύτερη μέρα αντίδραση για την Ελλάκτωρ, στο 1,74 ευρώ, 1% τα κέρδη για τα ΕΛΠΕ, στα 8,12 ευρώ, με το χαρτί να έχει απομακρυνθεί από τα 8,5 ευρώ που βρισκόταν πριν από μία εβδομάδα, υποτονική αντίδραση σε Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΜΟΗ και απώλεειες στα 28,42 για την CCHB και στα 16,91 ευρώ για την Jumbo.

    Πριν από λίγο οι συναλλαγές προσέγγιζαν τα 20 εκατ. ευρώ.

    Η ΔΕΗ πάντως, επέστρεψε πάνω από τα 3 ευρώ. Κάτι ενδιαφέρον, φαίνεται, βρίσκουν οι επενδυτές στην CPI, με την μετοχή να κάνει όγκο και να σημειώνει άνοδο σχεδόν 10%. Αγοραστές και πάλι βγαίνουν στην Άβαξ, στα 0,62 ευρώ και κέρδη 6,5%, αλλά και στην Ιντρακάτ, που αδικείται από τον χαμηλό τζίρο.

    Ισχυρή πτώση πάνω από 24%, στην MLS στα 2,23 ευρώ, χάνοντας σχεδόν 80 λεπττά σε μία μέρα!

     



    ΣΧΟΛΙΑ