• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ανησύχησε το γύρισμα των μετοχών στο κλείσιμο – Ποια χαρτιά έγιναν «ασανσέρ», στο ύψος της η Alpha


    Δεν άντεξε! Η κίνηση με εμφατικό τρόπο στις 810 μονάδες δεν κράτησε, ως αποτέλεσμα του περιορισμού των συναλλαγών και του ενδιαφέροντος.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 802,60 μονάδες και με κέρδη 1,29%, παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές έπιασαν τα 72,87 εκατ. ευρώ. Περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, μειώνοντας τον καθαρό τζίρο στα 67 εκατ. ευρώ. Οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι αν δεν υπάρξει αύξηση των συναλλαγών, όπως συνέβη το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020, δεν θα μπορέσει η αγορά να γράψει νέα υψηλά φέτος.

    Στην ουσία πρόκειται για αυτοτροφοδοτούμενες εντολές αγορών από Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να στηρίξουν τις παραδοσιακές θέσεις τους στις τράπεζες, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

    Η σημερινή αντίδραση δικαιολογείται από την άνοδο που βγήκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά και στην Wall στη συνέχεια, μετά την απομάκρυνση από τα ιστορικά τους υψηλά την προηγούμενη εβδομάδα. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε ταυτόχρονα και η υποχώρηση των ομολόγων, με τη γερμανική δεκαετία να επανέρχεται σε αρνητικό πρόσημο. Κοντά στο 1% υποχώρησε το αντίστοιχο ελληνικό.

    Η μετοχή που έκανε τη διαφορά σήμερα ήταν της Alpha ΑΛΦΑ 0,61% 1,64. Η έκθεση της Axia συνεχίζει να «κάνει» δουλειά στα αντανακλαστικά των επενδυτών, μετά την εκτίμηση της χρηματιστηριακής για τα περιθώρια ανόδου 200% που έχει η μετοχή. Περιορισμός των αρχικών κερδών για την ETE ΕΤΕ 1,06% 7,64 στα 2,13 ευρώ με υψηλό ημέρας στα 2,20 ευρώ, την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,77% 3,95 που από τα 0,81 ευρώ έκλεισε στα χαμηλά ημέρας, στα 0,78 ευρώ, και κέρδη 1,4%.

    Από εκεί και πέρα η Aegean συνέχισε και τη Δευτέρα έντονα ανοδικά με κέρδη 3,4%, ενώ η Βιοχάλκο σημείωσε άνοδο 2,2%, με τις μετοχές να κλείνουν στα 5,42 και 3,945 ευρώ αντίστοιχα.

    Αντίδραση πάνω από 4% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 8,87 ευρώ, και την Τέρνα Ενεργειακή να εμφανίζει πάλι σημάδια κόπωσης στα 12,14 ευρώ. Ίδια εικόνα και για τον Μυτιληναίο που ενισχύθηκε οριακά στα 12,82 ευρώ.

    Τα αρχικά κέρδη του ΟΠΑΠ μηδενίστηκαν, ενώ ο ΟΤΕ πέρασε σε αρνητικό πρόσημο. Από τα 11,44 ευρώ υψηλό ημέρας, ο ΟΠΑΠ βρέθηκε τελικά στα 11,14 ευρώ και ο ΟΤΕ, από τα 12,93, στα 12,65 ευρώ που ήταν και τα χαμηλά μέρας.

    Ακόμα και στη ΔΕΗ μαζεύτηκαν τα αρχικά κέρδη που από τα 9,18 ευρώ βρέθηκε στα όρια των 9 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 2,1 δισ. ευρώ.

    Πάνω από 3,5% οι απώλειες για την Ελλάκτωρ στο 1,34, παρά το υψηλό ημέρας στα 1,4 ευρώ. «Ασανσέρ», επίσης, έγινε και η μετοχή της Jumbo που, από τα υψηλά των 14,03 ευρώ, έκλεισε στα χαμηλά μέρας στα 13,50 ευρώ.

    Κατά τα άλλα, από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 74 έκλεισαν με κέρδη και 37 υποχώρησαν.

    Διαβάστε επίσης:

    «Πάρτι» στη Wall Street: Άλμα 2% για τους βασικούς δείκτες στο άνοιγμα της Δευτέρας

    Citi: Οι αγορές «παίρνουν θέση» για το τέλος της πανδημίας – Πού βρίσκονται οι ευκαιρίες

    Μιχάλης Τσαμάζ: Το μερισματικό θαύμα του ΟΤΕ – Το ρεκόρ των διανομών στους μετόχους



    ΣΧΟΛΙΑ