• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αναταράξεις πάνω από τις 820 μονάδες, προβάδισμα στη ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης


    Και σήμερα το ελληνικό 10ετές δείχνει να υποχωρεί σε απόδοση έναντι των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων, στο 4,62%, όταν ο αντίστοιχος ιταλικός τίτλος δείχνει να ανεβαίνει πάνω από 4,2%, ο ισπανικός πάνω από 3,08% και ο γερμανικός να αγγίζει εκ νέου τα επίπεδα του 1,9%.

    Στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), μετά από τρεις μέρες ανόδου που έδωσαν σωρευτικά κέρδη 4,3%, με επιστροφή της αγοράς στην περιοχή των 820 μονάδων, δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί εκ νέου η τάση.

    Το short squeeze που εντόνως ξεκίνησε από τη Δευτέρα στη Wall Street επηρεάζονται βεβαίως και την ελληνική αγορά, ως μικρογραφία, θα φανεί κατά πόσο θα έχει διάρκεια.

    Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εκλείψει κάποιος από τους σοβαρούς λόγους, που οι αγορές και οι επενδυτές συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί.

    Απλώς λίγο καλύτερες αποτιμήσεις μπορεί να δώσουν ευκαιρία διαφυγής σε καλύτερα επίπεδα.

    Στην Ελλάδα τα αποτελέσματα ρεκόρ εξαμήνου, με κέρδη πάνω από 5,4 δισ. Ευρώ, η κατάθεση του προϋπολογισμού, που δηλώνει ότι η Ελλάδα, ίσως είναι η μόνη χώρα το 2023 με ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, το ενδεχόμενο ανάληψης επενδυτικής βαθμίδας την ίδια χρονιά και το σαφές προβάδισμα της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις, δεν αφήνουν αδιάφορους τους ξένους επενδυτές.

    Ήδη, η Reggeborgh αυξάνει στο 7% τη θέση της στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 οι πληροφορίες ενισχύονται σε ό,τι αφορά στους σχεδιασμούς για πώληση της συμμετοχής ή μέρους αυτής της ΕΤΕ ΕΤΕ -1,31% 7,56 και πως ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από αραβικά κεφάλαια, η επιστροφή των τραπεζών στα μερίσματα, το επικείμενο deal στην Τέρνα Ενεργειακή ή στη Cenergy, μπορούν να τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον, πέρα από τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση της αγοράς.

    Άλλωστε, το Χ.Α. από την αρχή του χρόνου σημειώνει μικρότερες απώλειες σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ή την Wall με περίπου 10%, όταν στο εξωτερικό η πτώση άγγιξε και το 30%.

    Το Χ.Α. δείχνει και σήμερα διαθέσεις αυτονομίας στις 824 μονάδες, ελαφρώς ανοδικά, με την ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,30 στα 5,63 και κέρδη πάνω από 2,4%, τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -1,51% 37,72 πάνω από τα 15.

    Από εκεί και πέρα επικρατεί επιφυλακτικότητα, κυρίως στις τράπεζες, αφού μόνο η ΕΤΕ φέρει θετικό πρόσημο με τις υπόλοιπες να σημειώνουν μικρές απώλειες.

    Κέρδη σχεδόν 0,5% για τον ΟΤΕ, ενώ οριακά τα κέρδη για Μότορ Όιλ και ΕΛΠΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές στόχους των τραπεζών αλλά κρατάει μικρό καλάθι για αποδόσεις



    ΣΧΟΛΙΑ