• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Αγορές στις τράπεζες λόγω “Ηρακλή”


    Ανοδικά αντιδρά η χρηματιστηριακή αγορά και την Πέμπτη, τουλάχιστον στην πρώτη ώρα των συναλλαγών. Με τον γενικό δείκτη στα επίπεδα των 835 μονάδων, οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ το ενδιαφέρον, περιστρέφεται γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, μετά την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής από την Κομισιόν.

    Πλέον, δημιουργείται μία «κακή τράπεζα», στην οποία οι τράπεζες θα μπορέσουν να «ξεφορτώσουν» περί τα 30 δις. Ευρώ προβληματικά δάνεια και με την έκδοση ομολόγων τα οποία θα αγοράζουν ξένοι επενδυτές, θα έχουν τη δυνατότητα της εξυγίανσης των ισολογισμών τους.

    Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που ενισχύεται περισσότερο την Πέμπτη, με κέρδη περίπου 2%, με την Alpha να επιστρέφει στα 2,58 ευρώ και κέρδη 2,4%, η ΕΤΕ με 1,84%, ενισχύεται στα 2,49 ευρώ, η Eurobank λιγότερο 1,19%, στα 0,84 ευρώ και η Πειραιώς 2,36%, στα 2,77 ευρώ. Πρόκειται για τιμές που είχαν οι τράπεζες πριν από μία εβδομάδα…

    Την ίδια ώρα δείχνουν να φορτσάρουν μια σειρά από χαρτιά, όπως η Τέρνα Ενεργειακή που έχει μπροστά της την έκδοση ομολογιακού 150 εκατ. Ευρώ και την υλοποίηση επενδύσεων στις ΑΠΕ περί τα 250 εκατ. ευρώ, με την μετοχή να ανακάμπτει στα 7,21 ευρώ. Κέρδη βγαίνουν και για την Lamda, που όμως, κάνει πράξεις κάτω από τα 7,50 ευρώ, ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη γενική συνέλευση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μέχρι 650 εκατ. ευρώ.

    Από τις μετοχές που διακινούνται, 45 ενισχύονται και 22 υποχωρούν, ενώ απώλειες καταγράφει και σήμερα η Ιντραλότ, άνω του 2% με 98 χιλιάδες τεμάχια. Ανακοπή στην πτώση για την MLS, που ενισχύεται λίγο πάνω από 2%, στα 2,98 ευρώ, που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος πωλητής πρέπει να ολοκλήρωσε τις ρευστοποιήσεις του.

     



    ΣΧΟΛΙΑ