• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Έσπασαν τα stop losses στις τράπεζες, ξεχώρισαν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, «ρώσικος πύραυλος» στην Coca Cola

    Γιαν Κάρας- Αναστάσης Δαυίδ- Μιχάλης Τσαμάζ

    Γιαν Κάρας- Αναστάσης Δαυίδ- Μιχάλης Τσαμάζ


    Έσπασαν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις στις τράπεζες και πλέον όλα μοιάζουν πιθανά όσο συνεχίζεται η τρέλα του πολέμου στην Ουκρανία από την Ρωσία.

    Το σπιράλ του τρόμου έχει ενσκήψει για τα καλά πάνω από τις αγορές, αφού οι επενδυτές καλούνται να συνειδητοποιήσουν τα νέα δεδομένα προσαρμογής σε μία πραγματικότητα που δεν έχει καμία σχέση με ότι συνέβαινε πριν από μία εβδομάδα.

    Κοσμοϊστορικές αλλαγές, αλλαγές πολιτικών, μεταξύ άλλων, η άρση ουδετερότητας της Ελβετίας, η χρηματοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων από την Γερμανία, μετά από 80 χρόνια, αποπομπή από το SWIFT των ρωσικών τραπεζών.

    Πλέον, σύμφωνα με τις αναλύσεις διεθνών επενδυτών, οι αγορές καλούνται να πορευτούν σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης υπό τον φόβο του πολέμου.

    Κι αν χθες οι διεθνείς αγορές έδειξαν ότι μπορούν να κρατηθούν, σήμερα δεν ισχύει αυτό. Πάνω από 2,55 η πτώση σε Παρίσι και Φρανκφούρτη και πάνω από 1% στον Dow, που βλέπει τις 33.548 μονάδες.

    Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε νέες απώλειες, 2,8%, υποχωρώντας στις 866,48 μονάδες και με συναλλαγές πάνω από 107 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που δείχνει ότι υπάρχει ακόμα βάθος στις πωλήσεις.

    Ξένοι θεσμικοί επενδυτές ήταν και σήμερα οι βασικοί πωλητές, κυρίως στις τράπεζες, με τον ΟΤΕ να περνάει στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων προς στιγμή.

    Ο περιορισμός των απωλειών της Coca Cola από τα 21,53 ευρώ, στα 22,10 στο κλείσιμο είχε σαν αποτέλεσμα να επανέλθει η κεφαλαιοποίηση στα 8,2 δισ. ευρώ.

    Θυμίζουμε ότι η μετοχή βρίσκεται στο κόκκινο μονίμως εδώ και επτά συνεδριάσεις και από την διοίκηση του ομίλου στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ως προς τις συνέπειες που υφίσταται από το εμπάργκο στη Ρωσία. Άλλαξαν χέρια 184 χιλιάδες κομμάτια.

    Στις τραπεζικές μετοχές έσπασαν τα stop losses, με την ΕΤΕ να σταματάει πάνω από τα 3,10 ευρώ, στα 3,11, με 6,2 εκατ. τεμάχια. Η Alpha διέσπασε πτωτικά το 1,15 ευρώ, σταματώντας στο 1,13 ευρώ και 16 εκατ. τεμάχια, η Eurobank βρέθηκε στα 0,935 ευρώ, με το stop loss στα 0,90 ευρώ και η Πειραιώς έκλεισε στο 1,30 με το stop loss στο 1,34 ευρώ.

    Οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που διαφοροποιήθηκαν την Τρίτη, τη μέρα που ξεκίνησε ο βομβαρδισμός στο Κίεβο, ήταν ο ΟΤΕ, που βρέθηκε πάνω από τα 18,10 ευρώ, για να κλείσει τελικά με κέρδη κάτω από 1%, στα 17,94 και ο ΟΠΑΠ, που ενισχύθηκε στα 13,16 και κέρδη 1,6% με 434 χιλιάδες κομμάτια.

    Από εκεί και πέρα, η αίσθηση που υπάρχει στο ταμπλό είναι ότι οι τιμές γυρίζουν στα επίπεδα προ πανδημίας. Να θυμίσουμε ότι το χαμηλό της Coca Cola, πριν από δύο χρόνια ήταν τα 16 ευρώ.

    Πιέσεις στον Μυτιληναίο με 361 χιλιάδες κομμάτια, στα 14,18 ευρώ, πάνω από 3% η πτώση στην ΜΟΗ, στα 13,84, βουτιά 4,35% για την Aegean, καθώς η σύσταση της ρωσικής κυβέρνησης οι πολίτες της να κάνουν διακοπές σε Αίγυπτο και Τουρκία, αναμένεται να επηρεάσει την εταιρεία.

    Πτώση πάνω από 4% για την ΔΕΗ, με κλείσιμο στα 8,125 ευρώ, πάνω από 3,25 η πτώση στη Βιοχάλκο, στα 4,16 ευρώ και 2,9% οι απώλειες για την Ελλάκτωρ στο 1,23 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ΟΤΕ πρώτος σε κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο, στη δεύτερη θέση η Coca Cola

    Bitcoin: Διστακτική ανάκαμψη πάνω από τα 44.000 δολάρια

    Χρηματιστήριο: Άμυνα από τον ΟΤΕ, νέα μεγάλη πτώση για Coca Cola, υπό πίεση οι τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ