• Σχόλιο Αγοράς

    Ανοδικό κλείσιμο για Wall Street την Παρασκευή, αλλά απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας – Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

    χρηματιστές στη wall street


    Σε ανοδικό έδαφος έκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Nasdaq να σημειώνει μάλιστα άνοδο άνω του 2%, χωρίς ωστόσο να καταφέρνουν να περάσουν σε θετικό έδαφος σε επίπεδο εβδομάδας, η οποία επισκιάστηκε από τα στοιχεία για την αύξηση του πληθωρισμού.

    Αναλυτικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.382,13 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 1,06%, ο S&P 500 στις 4.173,85 μονάδες με άνοδο 1,49% ενώ ο Nasdaq στις  13.429,98  μονάδες με άνοδο 2,32%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες -1,14%, ο S&P 500 στο -1,39% και ο  Nasdaq στο -2,34%.

    Σε επίπεδο μετοχών, οι τεχνολογικές ήταν οι μεγάλες κερδισμένες της ημέρας. Η μετοχή της Tesla έκλεισε με άνοδο άνω του 3%, η Facebook με άνοδο 3,5%, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος για Alphabet και Microsoft. Άνοδο άνω του 1% σημείωσαν οι μετοχές των Apple, Amazon και Netflix.

    Αντίθετα τα οικονομικά αποτελέσματα της Disney, που δεν κατάφεραν να δικαιώσουν τις προσδοκίες των επενδυτών, οδήγησαν την μετοχή σε απώλειες  -2,6%.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε το άλμα στις μετοχές που έχουν σχέση με τα ταξίδια, μετά τις αλλαγές στις οδηγίες των Αμερικανικών CDC για τη χρήση μάσκας και το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού σε διάφορα μέρη, με την United Airlines και την American Airlines να σημειώνουν άνοδο άνω του 5%, ενώ τις εταιρείες κρουαζιέρας Carnival και Norwegian Cruise Line να εκτοξεύονται άνω του +8 και την Royal Caribbean άνω του +7%.

    Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (2,78%), Salesforce (2,74%) και Boeing (2,62%) ενώ μόλις 4 έκλεισαν με απώλειες (Verizon -0,20%, Merck & Co. -0,51%, Home Depot -0,55% και φυσικά η μετοχή της Disney -2,60%)

    Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε σήμερα προς τα στοιχεία για τις τιμές εισαγωγών, την βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,8%. Αντίθετα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο. Τον Μάρτιο είχε σημειώσει άνοδο 2,4%.

    Όσον αφορά τις τιμές εισαγωγών, αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ σε ετήσια βάση ανέβηκαν σε υψηλό 10 ετών, στο 10,6%.

    Η αύξηση του πληθωρισμού έχει προκαλέσει ανησυχία στην αγορά, η οποία φοβάται πως – παρά τις διαβεβαιώσεις της FED – η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει ταχύτερα την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων. Κάτι τέτοιο θα ασκούσε σημαντικές πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, καθώς οι εταιρείες επηρεάζονται θετικά από τον χαμηλό δανεισμό.

    Από την πλευρά της η FED διαβεβαιώνει την αγορά πως η αύξηση των τιμών σε αυτό το χρονικό διάστημα που η οικονομία ξεκινά να ανακάμπτει είναι φυσιολογικό αλλά και προσωρινό φαινόμενο.



    ΣΧΟΛΙΑ