• Σχόλιο Αγοράς

    Ανοδικά χρυσός και πετρέλαιο με ώθηση από την επίθεση του Πακιστάν στο Ιράν

    • NewsRoom
    γεώτρηση πετρελαίου


    Ανοδικά κινήθηκε την Πέμπτη ο χρυσός, καθώς οι νέες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αύξησαν τις ανησυχίες, κάνοντας τους επενδυτές να στραφούν προς πιο ασφαλή καταφύγια όπως το πολύτιμο μέταλλο.

    Η επίθεση του Πακιστάν στο Ιράν, ως απάντηση μιας αντίστοιχης επιχείρησης κατά εδαφών του από το σιιτικό κράτος πριν δύο μέρες, έφερε νέο προβληματισμό, με τους επενδυτές να φοβούνται μια πιθανή ανεξέλεκτη κλιμάκωση στην ένταση στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία θα εμπλακεί πιο ενεργά η Τεχεράνη.

    Παράλληλα, θετικό ρόλο για τον χρυσό έπαιξαν και οι δηλώσεις του προέδρου της FED Ατλάντα,  Ραφαέλ Μπόστιτς, ο οποίος  αναμένει από την κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το τρίτο τρίμηνο. Αν και αυτό είναι νωρίτερα από ό,τι περίμενε προηγουμένως ο Μπόστιτς, παραμένει πιο αργός ρυθμός από αυτό που αναμένει η αγορά.

    Σε αυτό το κλίμα, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 0,77% ή 15,40 δολάρια στα 2.022 δολάρια ανά ουγγιά.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed της Atlanta υποστήριξε ότι μπορεί η Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει νωρίτερα σε μειώσεις επιτοκίων γεγονός που ευνοεί το πολύτιμο μέταλλο.

    Εν τω μεταξύ, ανοδικά έκλεισε το πετρέλαιο, επηρεασμένος και αυτός από τη νέα  εστία έντασης που καταγράφεται στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, η εβδομαδιαία έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας έδειξε μια απροσδόκητη πτώση στα αποθέματα αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Έτσι, το WTI παραδόσεως Φεβρουαρίου αυξήθηκε κατά 1,52 δολάρια ή +2,1% για να διαμορφωθεί στα 74,08 ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

    Το Βrent Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 1.22 δολάρια ή +1.6%, στα 79.10 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Επιστροφή σε θετικό έδαφος με πρωταγωνίστριες Apple και Boeing

    Placement ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πουλήθηκαν 6 εκατ. μετοχές αντί του ποσού των 80 εκατ. ευρώ

    UBS: Πώς προχωρούν τα σχέδια για την πώληση του προβληματικού χρέους της Credit Suisse



    ΣΧΟΛΙΑ