• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Επιστροφή σε θετικό έδαφος με πρωταγωνίστριες Apple και Boeing

    • NewsRoom
    χρηματιστές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street κατά τη διάρκεια συνεδρίασης


    Σε θετικό έδαφος έκλεισε την Πέμπτη η Wall Street, στην καλύτερη συνεδρίαση εδώ και δύο εβδομάδες, με τον Dow Jones να σπάει το τριήμερο πτωτικό σερί χάρη κυρίως στην αντίδραση των μέχρι σήμερα «προβληματικών» μετοχών της Boeing και της Apple.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 37.468,61 μονάδες με άνοδο 0,54%, ο S&P 500 στις 4.780,94 μονάδες με άνοδο 0,88% ενώ ο Nasdaq στις 15.055,65 μονάδες με κέρδη 1,35%.

    Οι τεχνολογικές μετοχές ήταν αυτές που οδήγησαν την αγορά, παίρνοντας στήριξη από την ανοδική αντίδραση της μετοχής της Apple. Ο τεχνολογικός κολοσσός πίσω από τα iPhone αποτέλεσε βαρίδι για τον κλάδο από την αρχή του 2024, καταγράφοντας μέχρι χθες συνολικές απώλειες άνω του 5%, έπειτα από μια σειρά αρνητικές εκθέσεις αναλυτών γύρω από την πορεία των κερδών της. Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε την Πέμπτη μετά από μια έκθεση της Bank of America, η οποία αναθεώρησε τη σύστασή της για τη μετοχή σε «αγορά» ενώ έδωσε τιμή στόχο στα 225 δολάρια ανά μετοχή.

    Ένας άλλος παράγοντα που έδωσε ώθηση στις τεχνολογικές μετοχές ήταν η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Taiwan Semiconductor Manufacturin, η οποία αν και κατέγραψε πτώση κερδών και εσόδων στο τέταρτο τρίμηνο, είχε μια πολύ θετική καθοδήγηση για τους ημιαγωγούς και την τεχνητή νοημοσύνη.

    Η άνοδο των τεχνολογικών μετοχών αντιστάθμισε τον προβληματισμό που «γέννησε» η νέα εβδομαδιαία έκθεση για τις αρχικές αιτήσεις καταβολής επιδόματος ανεργίας, η οποία έδειξε απρόσμενη μείωση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022. Η μείωση αντανακλά την ανθεκτικότητα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, προβληματίζοντας τους επενδυτές για τα περιθώρια που έχει η FED μέχρι να αποφασίσει την πρώτη της μείωση επιτοκίων μέσα στο έτος. Μάλιστα, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε στο 4,14%.

    Τέλος,  η αγορά άκουσε τον πρόεδρο της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, να δηλώνει πως αναμένει από την κεντρική τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το τρίτο τρίμηνο. Αν και αυτό είναι νωρίτερα από ό,τι περίμενε προηγουμένως ο Μπόστικ, παραμένει πιο αργός ρυθμός από αυτό που αναμένει η αγορά.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Boeing, κλείνοντας στο +4,21%, μετά και τη συμφωνία για την πώληση 150 αεροσκαφών στην Ινδική Akasa Air. Ακολούθησε η Apple με άνοδο 3,26% και η Walt Disney στο +2,07%.

    Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η UnitedHealth Group  -1,64%.

    Συνολικά, από τις 30 μετοχές του δείκτη, 24 έκλεισαν με άνοδο και 6 με απώλειες.

    Διαβάστε επίσης

    Placement ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πουλήθηκαν 6 εκατ. μετοχές αντί του ποσού των 80 εκατ. ευρώ

     



    ΣΧΟΛΙΑ