• Σχόλιο Αγοράς

    «Βουτιά στο κενό» η προσπάθεια του ΓΔ να διατηρήσει θετικό πρόσημο

    Wall Street


    Με απώλειες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του τελικά το ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας στις 635,84 μονάδες (-0,37%). Και ενώ μέχρι την έναρξη των δημοπρασιών ο Γενικός Δείκτης κατόρθωνε να κρατήσει το θετικό του πρόσημο, με τη λήξη τους βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 45 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός απογοητευτικό δεδομένου ότι τα πακέτα συναλλαγών διαμορφώθηκαν στα 20,55 εκατομμύρια ευρώ. Εν μέσω έντονα θετικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να σημειώνουν κέρδη άνω του 1,50% και τους αμερικανικούς  να σημειώνουν κέρδη από την αρχή της συνεδρίασής τους, η σημερινή απόδοση του ΓΔ θεωρείται τουλάχιστον φτωχή, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο δεν “άδραξε την ευκαιρία” να βελτιώσει την κακή εικόνα των πέντε τελευταίων συνεδριάσεων.

    Το υποτονικό άνοιγμα της αγοράς, στις 639,30 μονάδες, εξελίχθηκε σε μία αδιάφορη συνεδρίαση, με το εύρος μεταξύ του υψηλότερου και του χαμηλότερου σημείου να ξεπερνάει οριακά τις 5 μονάδες. Με μόλις 11 συνεδρίες να απομένουν για το κλείσιμο του έτους, οι year to date απώλειες του δείκτη διαμορφώνονται στο -20,75%, σε μία χρονιά όπου το πολιτικό ρίσκο, που έχει αποτελέσει τον κινητήρα της εγχώριας αγοράς τα τελευταία έτη, υποτίθεται ότι έχει εκλείψει.

    Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ζημιές 0,44%, με την πλειοψηφία των τίτλων που τον απαρτίζουν να κλείνουν “στο πράσινο”. Η Τράπεζα Πειραιώς (ΠΕΙΡ +2,94%) ήταν ο “ηγέτης” της σημερινής ημέρας αφού τερμάτισε στην κορυφή τόσο του κλάδου όσο και του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Οι υπόλοιπες τράπεζες, παρά τη συμπαθητική απόδοσή τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έκλεισαν με κέρδη κάτω του 1%. Σαν αντίβαρο στον τραπεζικό δείκτη, λειτούργησε η Alpha Bank, η οποία έκλεισε με απώλειες 1,60%. Το μεγάλο προβάδισμα της Τράπεζας Πειραιώς ενδεχομένως να προκαλεί η είδηση της απόκτησης 100.000 μετοχών, από το Διευθύνοντα Σύμβουλο, Χρήστο Μεγάλου, καθώς το γεγονός ερμηνεύεται ως έμπρακτη στήριξη εκ μέρους του στελέχους προς την τράπεζα και δήλωση εμπιστοσύνης στις μελλοντικές προοπτικές της.

    Στον υπόλοιπο Large Cap, άνοδο άνω του 1% σημείωσαν τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (ΕΧΑΕ +1,52%).

    Η ΑΔΜΗΕ έκλεισε στο +0,25% και ενώ η θυγατρική της ΑΡΙΑΔΜΗ Interconnection αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Επιπλέον, η εταιρία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού της Συμβουλίου, με την κα Ελένη Ζαρίκου να αναλαμβάνει  νέα Πρόεδρος με εκτελεστικά καθήκοντα και τον κο Ιωάννη Καμπούρη να εκλέγεται μέλος, στη θέση του παραιτηθέντος Ιάσονα Ρουσόπουλου.

    Οι “κόκκινοι” του Large Cap, περιόρισαν ως επί των πλείστων τις απώλειές τους σε ποσοστά κάτω του 1,50%. Με απώλειες άνω του ποσοστού αυτού, έκλεισαν οι Μότορ Όιλ (ΜΟΗ -2,66%), ΟΠΑΠ (-2,24%) και Γεκτερνα Συμμετοχών (ΓΕΚΤΕΡΝΑ -02,21%).



    ΣΧΟΛΙΑ