• Σχόλιο Αγοράς

    5+1 λόγοι που οι ελληνικές μετοχές μπήκαν στο μικροσκόπιο των ξένων διαχειριστών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Πλήρως αυτονομημένη η πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς σε σχέση με το διεθνή περίγυρο. Όπως παρατηρούν οι χρηματιστές, τόσο στη συνεδρίαση της Τετάρτης που ήταν μία μέρα με μικρές διακυμάνσεις και πτώση για τα διεθνή χρηματιστήρια, όσο και στη συνεδρίαση της Πέμπτης, η αγορά έδειξε τα δόντια της και το  play των ελληνικών assets κέντρισε το ενδιαφέρον σε ομόλογα και μετοχές.

    Ο γενικός δείκτης μετά τις απώλειες της Τρίτης που τον οδήγησαν στα όρια των 940 μονάδων, έκανε γρήγορη επαναφορά επιβεβαιώνοντας τα επίπεδα των 950 μονάδων και πάνω σε πλήρη συγχορδία τις τραπεζικές μετοχές, αλλά και τα μη τραπεζικά  blue chips.  Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κίνηση της αγοράς επαναφέρει τον γενικό δείκτη σε υψηλά επτά ετών και μια σειρά από μετοχές σε ιστορικά υψηλά ή πολυετή υψηλά. Ακόμα και στα επίπεδα αυτά, το Χ.Α., όπως παρατηρούν ξένοι, όπως οι HSBCF σε εκθέσεις τους στις αρχές του μήνα, τα προσδοκώμενα κέρδη για φέτος αποτυπώνονται σε μονοψήφιο p/e, στοιχείο ιδιαίτερο ελκυστικό για μία οικονομία, όπως η ελληνική που:

    Α) όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος κέρδισε το στοίχημα του τουρισμού το 2021, με τα έσοδα να επιστρέφουν στο 51% των εσόδων του 2019 με 11 δισ. Ευρώ. Η δε τάση αναμένεται να κορυφωθεί φέτος με τον επικεφαλής του μεγαλύτερου ευρωπαίκού  tour operator, της TUI να δηλώνει στον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι κρατήσεις φέτος θα είναι διπλάσιες από πέρσι.

    Κι αν πέρσι οι ξένοι επενδυτές είχαν αμφιβολίες, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αίρουν, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, τις αμφιβολίες τους.

    Β) Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει αβοήθητη από την ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε γαλλικό ραδιόφωνο υποστήριξε ότι το φαινόμενο του πληθωρισμού στην Ευρώπη θα είναι παροδικό και πως η λήξη των προγραμμάτων στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω των προγραμμάτων επαναγοράς ομολόγων θα διακοπεί μεν, αλλά  η Ευρώπη δεν έχει κανένα λόγο να «κυνηγάει» τις ΗΠΑ και την Fed στις αποφάσεις τους. Αυτό ερμηνεύεται από εγχώρια τραπεζικά στελέχη ότι δεν αλλάζει τίποτα απ’ ότι έχει υποστηρίξει η επικεφαλής της ΕΚΤ για τη χώρα μας ότι δηλαδή η Ελλάδα θα στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως ότου λάβει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Για την οποία οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μέχρι τέλος Μαίου, ο στόχος αυτός θα έχει έρθει πιο κοντά.

    Γ) Οι πιο μέτριες οικονομικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα για φέτος θα κινηθεί άνω του 5%. Που σημαίνει ότι το  momentum, όπως διαμορφώνεται αυτό, από την έλευση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, περνούν το μήνυμα ότι η αγορά και η οικονομία επιστρέφουν στο διεθνές γίγνεσθαι.

    Δ) Το ενδιαφέρον φάνηκε έντονο την Τετάρτη κατά τη διαδικασία της πρώτης έκδοσης ελληνικού 10ετούς τίτλου. Αν και εισερχόμαστε στην εποχή αύξησης των επιτοκίων, αφού η Γερμανία βλέπει ότι οι αρνητικές της αποδόσεις μάλλον θα αποτελέσουν παρελθόν και οι ΗΠΑ βλέπουν τον 10ετή τους τίτλο στα υψηλά δύο ετών, το ενδιαφέρον για το αντίστοιχης διάρκειας ελληνικό ομόλογο μεταφράστηκε σε προσφορές 15,5 δισ. Ευρώ.

    E) H Εuroxx αναδεικνύει την επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Η σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων (NPE) κατά 32 δισ. ευρώ το 9μηνο, αναφέρει η κορυφαία ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία, επιτεύχθηκε κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων, σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο των «Ηρακλής Ι» και «Ηρακλής ΙΙ». Ως εκ τούτου, οι ελληνικές τράπεζες πλέον δεν έχουν περιορισμούς από κινδύνους του παρελθόντος και υποστηρίζονται από την ισχυρή ρευστότητα και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Εμφανίζονται έτσι έτοιμες να στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη μέσω της πιστωτικής επέκτασης, κίνηση που θα τις ευνοήσει μακροπρόθεσμα.

    Η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι το ελκυστικό story του κλάδου, που βασίζεται στη μείωση του κόστους κινδύνου και στην αύξηση των χορηγήσεων, παραμένει ανέπαφο παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της παράτασης των μέτρων περιορισμού λόγω Covid-19.

    Και ΣΤ) Η πολιτική σταθερότητα που πριν από τρία χρόνια δεν ήταν και τόσο σίγουρη, ειδικά, όσο η αλλοπρόσαλλη πολιτική Τσίπρα έδιωχνε τις επενδύσεις, είναι πλέον γεγονός. Η κυβέρνηση έχει σταθερό προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις εκλογές να μην φοβίζουν τους ξένους διαχειριστές όποτε κι αν γίνουν.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Η Euroxx απογείωσε τις τράπεζες, πωλήσεις σε Ιντρακάτ μετά την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου

    Χρηματιστήριο: Aδυναμία πάνω από τις 950 μονάδες, με Jumbo και Ιντρακάτ να συγκεντρώνουν τα βλέμματα

    Χρηματιστήριο: Τράπεζες, Jumbo και Βιοχάλκο επέστρεψαν τον δείκτη πάνω από τις 950 μονάδες – Ιστορικά υψηλά για CENERGY, στοπ οι πωλήσεις στην Epsilon Net



    ΣΧΟΛΙΑ