• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Τράπεζες, Jumbo και Βιοχάλκο επέστρεψαν τον δείκτη πάνω από τις 950 μονάδες – Ιστορικά υψηλά για CENERGY, στοπ οι πωλήσεις στην Epsilon Net

    Απ. Βακάκης (Jumbo), Ι. Στασινόπουλος (Viohalco), Ιωάννης Μίχος (Epsilon Net)


    Γύρισμα και μάλιστα θετικό για τις αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που έκλεισε στις 951,65 μονάδες και με κέρδη 0,74%, σε μία συνεδρίαση που και πάλι χαρακτηρίστηκε από χαμηλές συναλλαγές, που μόλις ξεπέρασαν τα 63,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,2 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα με τις καθαρές συναλλαγές περί τα 56 εκατ. ευρώ.

    Το καλό νέο είναι ότι η αγορά α) παρακολουθεί τις ξένες και β) δεν υπάρχει διάθεση να αποχωριστεί εύκολα τη βάση των 950 μονάδων, παρά το γεγονός ότι η βραχυπρόθεσμη στήριξη διαμορφώνεται περί τις 932 μονάδες.

    Είναι σημαντικό ότι γύρισαν σε κέρδη 0,8% ο DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και ο CAC στο Παρίσι, ενώ στη Wall, ο Dow Jones ξεκίνησε με άνοδο 130 μονάδων, αν και χθες έχασε περισσότερες από 500 μονάδες.

    Το καλό κλίμα συνδέεται με τα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι αμερικανικές τράπεζες, όπως η Bank of America. Ωστόσο, οι αγορές έχουν μπει στη διαδικασία να προεξοφλούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ανοίξουν το σπιράλ της αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και ήδη από τις πρώτες μέρες του 2022 φαίνεται ότι τουλάχιστον τα ώριμα χρηματιστήρια, θα «δυσκολέψουν» τους επενδυτές και πως το κυνήγι των αποδόσεων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

    Το αν στην επικείμενη δίνη των αγορών θα ενταχθεί και το Χρηματιστήριο Αθηνών, όταν η οικονομία έχει μπροστά της γενναίες προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος άνω του 5%, αναμένει την αναβάθμισή της και την περίφημη επενδυτική βαθμίδα και οι ξένοι στις εκθέσεις τους θεωρούν ευκαιρία τον τραπεζικό κλάδο, είναι κάτι που είναι νωρίς να προεξοφληθεί, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

    Ήδη, τα επιτόκια έχουν αρχίσει να παίρνουν την ανηφόρα με το αμερικανικό 10ετές να έχει απόδοση 1,88%, κινούμενο στα υψηλά 2 ετών, ενώ σε θετικό έδαφος επέστρεψε η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2019.

    Σ’ αυτό το κλίμα αύξησης των ομολογιακών αποδόσεων, έκλεισε νωρίτερα την Τετάρτη το βιβλίο προσφορών για το 10ετές ομόλογο, με επιτόκιο στο 1,82%, πολύ υψηλότερο από την προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου, που ήταν στο 0,81% ενώ οι προσφορές έφτασαν τα 15,5 δισ. ευρώ με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί τελικά 3 δισ. ευρώ.

    Από τις τράπεζες, μόνο η Alpha ΑΛΦΑ -1,21% 1,63«ξέφυγε» κι αυτονομήθηκε, με απώλειες που την οδήγησαν στην περιοχή του 1,255 ευρώ – για δεύτερη μέρα. Αντιθέτως, η ΕΤΕ ΕΤΕ -1,09% 7,26, κινήθηκε στα 3,23, η Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,56% 1,78 επανήλθε πάνω από το 1 ευρώ και η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 διέσπασε την αντίσταση του 1,43 ευρώ με κέρδη πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα και για τις τρεις. Στην Alpha έγινε και σήμερα μεγαλύτερος τζίρος με περίπου 10,5 εκατ. ευρώ.

    Από εκεί και πέρα από τα μη τραπεζικά blue chips, το Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,68% 26,70 σκαρφάλωσε στα 14,38 ευρώ και με άνοδο πάνω από 3,5% και τον Απόστολο Βακάκη στην γενική συνέλευση που ενέκρινε το μέρισμα των 0,385 ευρώ (κόβεται στις 24/1), να κάνει λόγο για μία καλή χρονιά αυτή που πέρασε δεδομένων των δύσκολων συνθηκών.

    Κλείσιμο μία ανάσα από τα 5 ευρώ για την Βιοχάλκο ΒΙΟ -1,61% 5,51, κυρίως λόγω Cenergy, η οποία με το +5% και τοπ κλείσιμο πάνω από τα 3,5 ευρώ βρέθηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά.

    Η Cenergy χθες ανακοίνωσε πως η Hellenic Cables γίνεται ο αποκλειστικός προμηθευτής inter-array καλωδίων για το Dogger Bank, το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, με συνολικό μήκος 900 χλμ.

    Η Epsilon Net μετά από 8 πτωτικές συνεδριάσεις που, σύμφωνα με την αγορά έχουν να κάνουν με τη μείωση θέσης εγχώριου Έλληνα θεσμικού επενδυτή, πήρε ανάσα επιστρέφοντας στα 4,40 ευρώ και με κέρδη πάνω από 7%.

    Η απόφαση για επαναγορά ιδίων μετοχών ενθουσίασε στο ξεκίνημα τους επενδυτές στον ΟΤΕ που τράβηξαν τη μετοχή μέχρι τα 17,25 για να επιστρέψει στη συνέχεια κάτω από τα 17 ευρώ, διακινώντας 429 χιλιάδες κομμάτια.

    Διαβάστε επίσης

    Σταϊκούρας: Επιτυχής η έκδοση του 10ετούς ομολόγου – Περίπου στο 1,8% το επιτόκιο

    Wall Street: Μικτά πρόσημα στο άνοιγμα με το ενδιαφέρον σε ομόλογα και εταιρικά αποτελέσματα

    H εταιρεία NFT που επένδυσε ο Soros διπλασίασε την αποτίμηση της στα 5 δισ. δολάρια

     



    ΣΧΟΛΙΑ