• ΑΓΟΡΕΣ

    Στο κόκκινο κλείνει ο Μάιος για ευρωαγορές και Wall Street – Ποιοι βλέπουν ανατροπή στο ράλι

    χρηματιστήριο, ταύροι, αρκούδες


    Oι traders μαζεύουν τα στοιχήματά τους και τα δυνατά χαρτιά των παγκόσμιων αγορών εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια κόπωσης από το ράλι του 2023. Με τις αυξήσεις των επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ στο επίκεντρο, αναλυτές και οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η ανάκαμψη των αγορών ίσως μείνει από καύσιμα.

    Η Κίνα και η προειδοποίηση του Ντε Γκίντος

    Οι ευρωαγορές έκλεισαν με απώλειες την τελευταία ημέρα του Μαΐου με τον γερμανικό Dax να χάνει 1,62% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αν και παραμένει σε ανάκαμψη 12,50% από την αρχή του έτους.

    Αντίστοιχα, ο γαλλικός Cac 40 κατέγραψε απώλειες άνω του 5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αν και οι επιδόσεις του είναι αυξημένες κατά 9,65% μέσα στο 2022. Οι οίκοι πολυτελείας που τους προηγούμενους μήνες οδηγούσαν το ράλι των ευρωαγορών την προηγούμενη εβδομάδα δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα, χάνοντας μέχρι και 60 δις δολάρια από τις αγορές.

    Η LVMH, η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που έσπασε το φράγμα των 500 δισ. δολαρίων σε χρηματιστηριακή αξία πριν περίπου ένα μήνα, έκλεισε με απώλειες 2,64% την Τετάρτη και 6,56% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Η L’ Oreal έπεσε κατά 1,29%, ενώ για τον μήνα οι απώλειες της ήταν 7,80% και η Kering, στην οποία υπάγεται η Gucci, είχε απώλειες κατά 2,91%, ενώ για τον μήνα έχασε 14%.

    Τα στοιχεία από την Κίνα για συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Μάιο, τα οποία διέψευσαν την αισιοδοξία των επενδυτών έριξαν τις ευρωαγορές, καθώς περιόρισαν τις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη μετά την πανδημία.

    Σε αυτό το κλίμα, η προειδοποίηση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουις Ντε Γκίντος, για ένα πιθανό sell off ενέτεινε την απαισιοδοξία για την επόμενη ημέρα των αγορών. «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί να δουν μια απότομη πτώση σε περίπτωση περαιτέρω σοκ», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, λίγο μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης για την Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, η οποία αποτύπωσε ένα εύθραυστο τοπίο για τις τράπεζες.

    «Υπάρχει η πιθανότητα διόρθωσης των αγορών και ο λόγος είναι ότι οι αποτιμήσεις είναι υψηλές. Σε περίπτωση που έχουμε άσχημα νέα σε σχέση με τις μακροοικονομικές προοπτικές, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόρθωση», σημείωσε.

    Eπιφυλακτικότητα και στη Wall Street

    Τα τελευταία νέα από τη Fed δείχνουν μια παύση στα επιτόκια, όχι όμως και το τέλος του κύκλου της νομισματικής σύσφιξης, ο οποίος έχει οδηγήσει από σχεδόν μηδενικά επιτόκια σε ένα εύρος 5%-5,25%. Η Wall Street άνοιξε σε αρνητικό έδαφος και κινήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε αυτό, με τα στοιχεία από την Κίνα και το κρας τεστ για το ανώτατο όριο του χρέους στη Βουλή των Αντιπροσώπων να κρατάνε στο κόκκινο τους αμερικανικούς δείκτες.

    Το ράλι στις τεχνολογικές μετοχές, υποχώρησε και οι traders εμφανίζονται πλέον πιο επιφυλακτικοί δεδομένου ότι οι υπόλοιπες μετοχές δεν έχουν καταφέρει να δείξουν τη δυναμική των μετοχών που τροφοδότησε η φρενίτιδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

    Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στα κέρδη των εταιρειών, τα οποία δέχονται πιέσεις, υπό τον φόβο επιβάρυνσης των μακροοικονομικών συνθηκών. Ακόμα και στην περίπτωση επίλυσης του θέματος του χρέους και μίας ενδεχόμενης παύσης της Fed, τα σημάδια επιβράδυνσης από την αλματώδη αύξηση των επιτοκίων έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στην αμερικανική οικονομία.

    Διχασμός για το ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης

    Μετά την κορυφαία επίδοση της μετοχής της Nvidia, της εταιρείας κατασκευής τσιπ, η αξία της έχασε έως και 5% την Τετάρτη, ύστερα από ένα ράλι κατά 159% μέσα στο 2023 και οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι για την πορεία του Nasdaq.

    Ήδη η BofA έχει αναφέρει σε σημείωμά της ότι το ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης ίσως αποδειχθεί φούσκα, με τη Citigroup, να σημειώνει σε σημείωμά της ότι πληθαίνουν οι κίνδυνοι για τους επενδυτές που κυνηγούν παραπάνω κέρδη.

    Αντίθετα, η Barclays επιμένει ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια κέρδους, καθώς οι επενδυτές υποκύπτουν στον φόβο να μην μείνουν εκτός της εντυπωσιακής ανάκαμψης. Η Barclay’s διατηρεί σύσταση overweight για τις τεχνολογικές μετοχές.

    Ο Nasdaq μέσα στον Μάιο κατέγραψε κέρδη άνω του 5,8%, όταν ο S&P έκλεισε τον Μάιο με μόλις 0,25%.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Με μηνιαίες απώλειες 8,7% έκλεισε το Brent – Στο -11,3% το WTI

    Ελεύθερη πτώση στις ευρωαγορές – Στο -2,32% ο Stoxx 600 σε επίπεδο μήνα

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ