• Σχόλιο Αγοράς

    Ελεύθερη πτώση στις ευρωαγορές – Στο -2,32% ο Stoxx 600 σε επίπεδο μήνα

    Απώλειες Αγορές


    Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν, σήμερα, Τετάρτη, οι ευρωαγορές, ακολουθώντας τις απώλειες των ασιατικών χρηματιστηριακών δεικτών, τη δημοσίευση μακροοικονομικών στοιχείων σε χώρες της Ευρώπης, όπως επίσης και την ανησυχία που προκαλεί η αναμονή της απόφασης για το ανώτατο όριο του χρέους στις ΗΠΑ.

    Νωρίτερα, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, ο Τζο Μπάιντεν και ο Κέβιν Μακάρθι, κατέληξαν στην προσωρινή αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους με ταυτόχρονη μείωση δαπανών του ομοσπονδιακού κράτους, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία απόφασης έχει καθοριστεί η 5η Ιουνίου.

    Ωστόσο, περισσότεροι από 30 Ρεπουμπλικάνοι σκληροπυρηνικοί αντιτάχθηκαν δημόσια στο νομοσχέδιο και έρριψαν την ηγεσία του κόμματός τους ασκώντας πιέσεις στους συναδέλφους τους από το GOP να το καταψηφίσουν. Μεγάλα μπλοκ των Δημοκρατικών αναμένεται επίσης να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

    Αυτές οι αναταρράξεις δημιουργούν μεγαλύτερη πίεση στους επενδυτές, με τους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κυμαίνονται σε αρνητικά πρόσημα.

    Παράλληλα, σήμερα, το βλέμμα των επενδυτών στράφηκε και στην Κίνα, καθώς ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε τον Μάιο σε χαμηλό πέντε μηνών στις 48,8 μονάδες, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των επενδυτών, οδηγώντας τους ασιατικούς χρηματιστηριακούς δείκτες σε βουτιά.

    Πίσω στην Ευρώπη, όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, το ΑΕΠ της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 0,6% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και κατά 1,9% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οποίου η συνολική ανάπτυξη στη χώρα θα φτάσει το 0,9% σε επίπεδο έτους.

    Όσον αφορά τη Γερμανία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο έναντι ετήσιας ανόδου 7,2% τον Απρίλιο, καταγράφοντας χαμηλό ενός έτους, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 6,5%. Απ’ την άλλη στη Γαλλία, ο πληθωρισμός κατέγραψε χαμηλό ενός έτους, υποχωρώντας στο 6% για τον μήνα Μάιο από το 6,9% που είχε καταγράψει τον Απρίλιο.

    Πώς κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 451,76 μονάδες με ισχυρές απώλειες -1,07%, ενώ σε επίπεδο μήνα έκλεισε με απώλειες 2,32%. Από τις μετοχές του δείκτη με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Uniper SE (15,42%) και B&M European Value Retail S.A. (8,03%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι Samhaellsbyggnadsbolaget i Norden AB Series B (-27,71%) και Prudential PLC (-6,13%).

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.446,14 μονάδες με απώλειες 1,01%, ενώ σε επίπεδο μήνα έκλεισε με απώλειες 4,34%.

    Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 15.664,02 μονάδες με απώλειες 1,54%, ενώ σε επίπεδο μήνα έκλεισε με απώλειες 0,96%.

    Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.098,70 μονάδες με απώλειες 1,54%, ενώ σε επίπεδο μήνα έκλεισε με απώλειες 4,12%.

    Όσον αφορά τους δείκτες των περιφερειακών χρηματιστηρίων, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 26.051,33 μονάδες με ισχυρές απώλειες 1,97%, ενώ σε επίπεδο μήνα ο δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,92%.

    Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 9.050,20 μονάδες με απώλειες 1,28%, ενώ σε επίπεδο μήνα έκλεισε με απώλειες 0,29%.

    Διαβάστε επίσης:

    Τέρνα Ενεργειακή: Στα 43,3 εκατ. ευρώ τα EBITDA στο πρώτο τρίμηνο

    Lamda Development: Στα 20,9 εκατ. ευρώ τα EBITDA των εμπορικών κέντρων στο πρώτο τρίμηνο

    Profile: Συνεργασία με Amazon Web Services στην ψηφιακή τραπεζική

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ