• ΑΓΟΡΕΣ

    Νέες πιέσεις στους οίκους πολυτελείας- Στα 60 δισ. οι απώλειες

    • NewsRoom


    Οι πρώτες ρωγμές σε έναν τομέα που μέχρι πρότινος έδειχνε εντυπωσιακά ανθεκτικός στις πιέσεις του πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, με τους οίκους πολυτελείας να κατρακυλούν για δεύτερη ημέρα σε ένα sell-off που μέχρι στιγμής έχει κοστίσει 60 δισ. δολάρια.

    Οι μεγάλοι χαμένοι είναι ο κολοσσός LVMH, ο οποίος ηγείτο του ράλι των προηγούμενων μηνών με απώλειες που ξεπερνούν το 2% και η Richemont που κάποια στιγμή έπεσε ακόμα και 3%.

    Η Kering, στην οποία υπάγεται το κορυφαίο brand της Gucci, έπεσε κατά 2,40%, ενώ η Hermes καταγράφει τις χαμηλότερες απώλειες κατά 1%.

    Οι ανησυχίες

    Οι μετοχές των ευρωπαϊκών οίκων πολυτελείας, που αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για τις καλές επιδόσεις των ευρωαγορών μέσα στο 2023, έχουν πέσει «θύματα» των αργόσυρτων συζητήσεων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους στις ΗΠΑ, δύο εβδομάδες πριν η χώρα χρεοκοπήσει. Σε αυτό προστίθενται και οι νέες ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας, ενός κομβικού παράγοντα για το άλμα στις πωλήσεις που κατέγραψαν το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι οίκοι πολυτελείας και το οποίο διακινδυνεύει να χάσει τη δυναμική του με την επανεμφάνιση του Covid.

    Οι επενδυτές χάνουν την όρεξή τους για τον κλάδο πολυτέλειας, εν μέσω ενός ασταθούς περιβάλλοντος και ενώ η αξία των μετοχών έχει εκτοξευτεί  από ένα ράλι που σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε αυτή της Hermes ξεπερνάει το 30%.

    Σημάδια επιβράδυνσης

    Τα σημάδια επιβράδυνσης των πωλήσεων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Κορέα, αν και είχαν καταγραφεί νωρίτερα, επιδεινώνουν το αρνητικό κλίμα που έχει ξεκινήσει από χθες.

    Η LVMH είχε αναφέρει ότι βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, ενώ η Burberry δήλωσε ότι η ζήτηση για αθλητικά παπούτσια και προϊόντα έχει υποχωρήσει στους νεότερους Αμερικανούς.

    Το sell off πυροδότησε την Τρίτη ένα σημείωμα της Deutsche Bank, το οποίο εξέφρασε ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ, εν μέσω συζητήσεων για το δημόσιο χρέος.

    Κι ενώ κάποιοι αναλυτές εφιστούν την προσοχή στις πρώτες ρωγμές, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για μία μικρή κρίση, που δεν θα ανακόψει την αλματώδη πορεία του κλάδου.

    Διαβάστε επίσης:

    Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές-Διόρθωση στους οίκους πολυτελείας και στις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ