• ΑΓΟΡΕΣ

    Στα ύψη ο χρυσός – Πάνω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο

    • Bloomberg
    γεώτρηση πετρελαίου


    Στα ύψη εκτοξεύτηκαν οι τιμές του πετρελαίου και του χρυσού μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Ο χρυσός διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δώδεκα και πλέον μηνών, παίζοντας τον παραδοσιακό του ρόλο ως ασφαλές καταφύγιο εν μέσω γεωπολιτικών αναταραχών.

    «Η μεγάλη πτήση προς τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία σημειώνεται στις αγορές αυτή τη στιγμή και το βασικό καταφύγιο φαίνεται να είναι ο χρυσός, με τις αγορές κρυπτονομισμάτων να πέφτουν», δήλωσε ο John Feeney, διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της Guardian Gold Australia με έδρα το Σίδνεϊ.

    Η spot τιμή του χρυσού ενισχύθηκε έως και 2,1%, στα 1.949,03 δολάρια ανά ουγγιά και νωρίτερα διαπραγματεύονταν στα 1.943,47 δολάρια.

    Σημαντικά κέρδη καταγράφουν και τα άλλα πολύτιμα μέταλλα, με το παλλάδιο να σημειώνει άνοδο άνω του 3% σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου, λόγω της ανησυχίας για πιθανά προβλήματα προσφοράς. Η Ρωσία παράγει περίπου το 40% των νέων εξορύξεων παλλαδίου. Το ασήμι και η πλατίνα σημείωσαν επίσης ράλι.

    Gold rallies to highest since January 2021 on haven demand
    Ο χρυσός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021

    Στα ύψη το πετρέλαιο

    Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, καθώς η ρωσική επίθεση πυροδότησε φόβους για διακοπή των εξαγωγών ενέργειας σε μια εποχή ήδη περιορισμένων προμηθειών.

    Το brent εκτινάχθηκε σχεδόν 6% όταν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να χτυπήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ουκρανία. Το Κίεβο το χαρακτήρισε «πλήρους κλίμακας εισβολή» και ανακοίνωσε στρατιωτικό νόμο, ενώ ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα επιβάλει «αυστηρές κυρώσεις» στη Μόσχα.

    Η κλιμάκωση έχει προκαλέσει τρόμο σε μία αγορά που ήταν ήδη υπό πίεση, καθώς οι προμήθειες πετρελαίου σε όλο τον κόσμο δεν συμβαδίζουν με την δυναμική ανάκαμψη της ζήτησης καθώς η πανδημία υποχωρεί.

    Ο ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, αγωνίζεται να αποκαταστήσει την παραγωγή αρκετά γρήγορα, ενώ μερικοί από τους πιο ισχυρούς παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για ακόμη υψηλότερες τιμές.

    Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συνεδριάζουν στις 2 Μαρτίου για να αποφασίσουν για την παραγωγή του Απριλίου. Η τρέχουσα στρατηγική τους είναι να προσθέτουν 400.000 βαρέλια αργού την ημέρα στην αγορά κάθε μήνα.

    «Η αγορά πετρελαίου θα περιμένει τώρα να δει πώς θα αντιδράσουν τα δυτικά έθνη στις τελευταίες ενέργειες της Ρωσίας», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV. «Πιθανότατα θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στην αγορά, καθώς και την ανάγκη να τιμολογήσουμε ένα μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου».

    Οι τιμές του αργού πιθανόν να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 110 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του έτους, εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακωθεί, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η JPMorgan Chase & Co., πριν από τις εξελίξεις της Πέμπτης. Η τράπεζα βλέπει τις τιμές να υποχωρούν στα 90 δολάρια κατά μέσο όρο στο τέλος του έτους.

    Το συμβόλαιο του Απριλίου για το Brent διαπραγματεύονταν νωρίτερα στα 102,32 δολάρια το βαρέλι.

    Το West Texas Intermediate διαμορφώνοντας στα 97,04 δολάρια το βαρέλι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο: Εκτίναξη των τιμών κατά 41% μετά την επίθεση της Ρωσίας



    ΣΧΟΛΙΑ