• Shipping Data: Sponsored by Alpha Bulkers & Pantheon Tankers

    VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας

    • VesselsValue
    VesselsValue


    Το Mononews σε αποκλειστική συνεργασία με τη VesselsValue, τη διεθνώς αναγνωρισμένη πλατφόρμα δεδομένων που προσδιορίζει τις δίκαιες αποτιμήσεις των πλοίων, παρουσιάζει κάθε εβδομάδα πώς διαμορφώνονται οι τιμές πώλησης στη ναυτιλιακή αγορά, σε συνδυασμό με τις πιο σημαντικές αγοραπωλησίες πλοίων.

    VesselsValue

    Tanker

    Δεν ανακοινώθηκαν αγοραπωλησίες πλοίων στην συγκεκριμένη κατηγορία και οι τιμές παρέμειναν σταθερές.  

    Bulker

    Δεν σημειώθηκε σημαντική μεταβολή στις τιμές ούτε σε αυτή την κατηγορίας. Στα μοντέρνα πλοία τύπου capesize οι αξίες υποχώρησαν ελαφρώς λόγω της μείωσης των τιμών των ναύλων. 

    Σταθερές παρέμειναν οι αξίες και στα panamax, καθώς το Flama (χωρητικότητας 80,500 DWT και κατασκευής 2011 στο ναυπηγείο STX Offshore) πουλήθηκε στην τιμή των 14,8 εκατ. δολ. έναντι 14,2 εκατ. δολ. που είναι η τιμή του σύμφωνα με τους υπολογισμούς της VesselsValue. 

    Οι τιμές στα μοντέρνα supramax ισχυροποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε με το πλοίο Brilliant Phoenix (χωρητικότητας 61,200 DWT και κατασκευής 2016 στο ναυπηγείο I-S) να πωλείται έναντι 22,6 εκατ. δολ., υψηλότερα από την τιμή αξία της VV, στα 21,58 εκατ. δολ. 

    Στο μεταξύ, το πλοίο Indigo Felicity (χωρητικότητας 28,400 DWT, που κατασκευάστηκε το 2010 στο Imabari) πουλήθηκε στην Giavridis Maritime έναντι 7,5 εκατ. δολ. έναντι 7,89 εκατ. δολ. που είναι η εκτίμηση της VV, πιέζοντας τις τιμές στα φορτηγά πλοία τύπου Handy. 

    Containers

    Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές στη συγκεκριμένη κατηγορία, καθώς δεν ανακοινώθηκαν αγοραπωλησίες πλοίων.  

    Scrap

    Οι τιμές στα πλοία παλαιότερης κατασκευής ενισχύθηκαν λόγω της αύξηση των τιμών scrap.

    * Tι είναι οι δείκτες της VV ;
     
    Η VesselsValue διαθέτει μία πλούσια βάση δεδομένων και προσδιορίζει την τιμή αγοράς κάθε πλοίου, υπολογίζοντας την αξία του με βάση τη χωρητικότητά του για κάθε έτος κατασκευής του. Στη συνέχεια, προκύπτει ο μέσος όρος από τα στοιχεία αυτά και διαμορφώνεται ο δείκτης του κλάδου. 
     
    Ο σκοπός των δεικτών της VV είναι να αποτυπώσουν τη γενική εικόνα των αγοραπωλησιών πλοίων στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά. 



    ΣΧΟΛΙΑ