• ΑΓΟΡΕΣ

    Σφυροκόπημα χωρίς τέλος στα χρηματιστήρια – Εξανεμίστηκαν 4 τρισ. δολ.

    • NewsRoom
    Ισχυρές πιέσεις στην αγορά ομολόγων


    Συνεχίζεται και σήμερα το «σφυροκόπημα» στα διεθνή χρηματιστήρια, με την Ασία και την Ευρώπη να παίρνουν τη σκυτάλη από τη Wall Street, όπου η ανησυχία για την πορεία του πληθωρισμού, μεταξύ άλλων παραγόντων, πυροδότησε χθες μαζικές ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο δείκτης Dow Jones να σημειώσει τη μεγαλύτερη «βουτιά» (σε μονάδες) που έχει κάνει ποτέ ενδοσυνεδριακά.

    Χθες, Δευτέρα, ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 4,1% και ο Dow κατά 4,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρησή τους από τον Αύγουστο του 2011.

    Ενδεικτικό της τεράστιας αναταραχής που επικρατεί παγκοσμίως είναι ότι η παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά έχει χάσει 4 τρισ. δολάρια από τα υψηλά ρεκόρ στα οποία βρισκόταν μόλις πριν από οκτώ ημέρες. Συγκεκριμένα, από τα 60,78 τρισ. δολάρια όπου είχε φτάσει στις 26 Ιανουαρίου, η κεφαλαιοποίηση του δείκτη MSCI All-Country World Index έκλεισε χθες στα 57,15 τρισ. δολάρια.

    Το αρνητικό κλίμα έχει περικυκλώσει και την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά, σε βαθμό μάλιστα που κάποιοι βλέπουν τον γερμανικό Dax να υποχωρεί έως και 6,6%, σε χαμηλό πενταμήνου, τον γαλλικό Cac να χάνει 6,1%, υποχωρώντας πιθανώς σε χαμηλό 11 μηνών, και τον βρετανικό FTSE να καταγράφει απώλειες 4,8%, σε χαμηλό 14 μηνών.

    Προς το παρόν, πάντως, τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης καταγράφουν απώλειες έως 3%, κάτι που, φυσικά, είναι αρκετό για να στρέψει μεγάλη μερίδα επενδυτών σε παραδοσιακά ασφαλέστερα επενδυτικά «λιμάνια», όπως ο χρυσός, το γεν, αλλά και τα κρατικά ομόλογα.

    Ωστόσο, η εικόνα σήμερα προδιαγράφεται λίγο πιο θετική στις ΗΠΑ, καθώς τα futures δείχνουν άνοδο.

    «Το παιχνίδι τελείωσε, παιδιά», ανέφεραν, σχολιάζοντας την κατάσταση, οι αναλυτές της Rabobank. «Η αύξηση της μεταβλητότητας υπενθυμίζει με οδυνηρό τρόπο σε κάποιους επενδυτές ότι δεν υπάρχουν μονόδρομα στοιχήματα».

    Στην Ασία, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού (πλην της Ιαπωνίας) υποχώρησε κατά 3,4%. Ο ιαπωνικός Nikkei έκανε «βουτιά» 4,7%, σημειώνοντας τη χειρότερη πτώση του από τον Νοέμβριο του 2016 και υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.



    ΣΧΟΛΙΑ