• ΑΓΟΡΕΣ

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Σε βαρύ κλίμα η νέα συνεδρίαση, μετά από τη θύελλα της Παρασκευής

    Βασιλική Λαζαράκου

    Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρoς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


    Σήμερα στις 10:30 το πρωί είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει η νέα και πολλαπλά κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έπειτα από πρωτοβουλία της Προέδρου της ανώτερης εποπτικής αρχής Βασιλικής Λαζαράκου.

    Η οποία όμως, μετά από τα όσα τραγελαφικά διαδραματίστηκαν την περασμένη Παρασκευή, βρίσκεται στο στόχαστρο της συντριπτικής πλειονότητας των (συνολικά 7) μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που της χρεώνουν θεσμικό ατόπημα.

    Και τούτο γιατί επέλεξε την… αποχή στην ψηφοφορία για το «καυτό» ζήτημα της χειραγώγησης στη μετοχής της τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 με εμπλεκόμενο τον Μιχάλη Σάλλα. Μια υπόθεση που σέρνεται επί 12 ολόκληρα χρόνια και οδηγήθηκε εκ νέου σε αδιέξοδο, καθώς το αποτέλεσμα κατέληξε στο 3-3…

    Οι μισοί από αυτούς που ψήφισαν στο Δ.Σ της Παρασκευής είπαν «όχι» στην επιβολή ποινής, ενώ οι άλλοι μισοί τάχθηκαν υπέρ της επιβολής ποινής για χειραγώγηση στον πρώην τραπεζίτη.

    Αν και Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Βασιλική Λαζαράκου δεν θέλησε να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό, ψηφίζοντας ως όφειλε υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης.

    Αντί να αναλάβει το βάρος της ευθύνης που της αναλογούσε, προτίμησε την αποχή. Γεγονός το οποίο άναψε φωτιές στο Δ.Σ πυροδοτώντας θυελλώδη αναταραχή, διανθισμένη με οξύτατες αντεγκλήσεις, οι οποίες οριακά και μόνο έμειναν σε φραστικό επίπεδο…

    Την ίδια στιγμή τρία μέλη του Δ.Σ απείλησαν ευθέως ότι θα υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

    Εξελίξεις που έρχονται να καταδείξουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο τη βαθιά κρίση που σοβεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η έξωθεν καλή μαρτυρία του οποίου φαίνεται να είναι γκρίζα και προβληματική. Με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το κύρος της Επιτροπής και κυρίως την εμπέδωση της εμπιστοσύνης προς την επενδυτική, αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα.

    Εκ των πραγμάτων η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εποπτικής αρχής γίνεται σε βαρύ κλίμα.

    Με τα βλέμματα όλων να στρέφονται στον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης από την μανιάτικης καταγωγής και έμπειρη δικηγόρο Βασιλική Λαζαράκου. Η οποία αν και εξ αρχής αναζητήθηκε από το mononews.gr εν τούτοις δεν απάντησε, έτσι ώστε να κοινοποιήσει τη δική της θέση για τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής.

    Τα ντεσού της σημερινής, κρίσιμης μέρας

    Κατά τα φαινόμενα τα δύσκολα για τη σημερινή μέρα θα φανούν εξ αρχής, αναγόμενα στον «χαρακτήρα» που θα έχει η συνεδρίαση.

    Στο ενδεχόμενο που θεωρηθεί ως συνέχεια της προηγούμενης, τίθεται ζήτημα συμμετοχής της Προέδρου, η οποία κοινοποίησε τη στάση της αποχής της από την ψηφοφορία.

    Αν θα πρόκειται για μια νέα συνεδρίαση, τότε μένει να φανεί με τι τρόπο και μέσα από ποιες διαδικασίες, θα μπορέσει να γεφυρωθεί το χάσμα και να φτάσει στην τελική της ετυμηγορία η υπόθεση της χειραγώγησης. Εάν φτάσει και δεν υπάρξουν και νέες κόντρες που θα κορυφώσουν το «δράμα».

    Όπως από την Παρασκευή έχει γράψει το mononews.gr στην προ τριημέρου διαδικασία της ψηφοφορίας, τα τρία μέλη του Δ.Σ της εποπτικής αρχής που θεώρησαν επωνύμως ότι δεν τίθεται ζήτημα χειραγώγησης για τον Μιχάλη Σάλλα, ήταν οι δύο Αντιπρόεδροι Νατάσα Στάμου και Νίκος Κονταρούδης. Έγκριτη νομικός η πρώτη και πρώην στέλεχος σε μεγάλη χρηματιστηριακή ο δεύτερος.

    Με την ίδια άποψη συντάχθηκε και ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος. Ο οποίος μετέχει στο Δ.Σ ως εκπρόσωπος της ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) όπου έχει θέση Α’ Αντιπροέδρου.

    Στην αντίπερα όχθη υπέρ της επιβολής ποινής για χειραγώγηση τάχθηκε ο Γιώργος Πάσχας, που είναι εκπρόσωπος της τράπεζας της Ελλάδος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Ο ίδιος έδειξε αρκετά συναινετικός σε σχέση με την στάση του προγενέστερα, που ήταν καταφανώς πιο «σκληρή».

    Τουλάχιστον την Παρασκευή ήταν της λογικής «πάρτε μια απόφαση να τελειώνουμε».

    Μαζί του στην ίδια πλευρά βρέθηκαν ο δικηγόρος Αναστάσιος Βιρβιλός και ο αναπληρωτής καθηγητής χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Γιώργος Λελεδάκης. Και οι δύο είναι οριζόμενοι στο Δ.Σ από το Υπουργείο Οικονομικών. Από το οποίο ορίζεται επίσης και η εκτελεστική επιτροπή της εποπτικής αρχής, που απαρτίζεται από την Πρόεδρο και τους δύο Αντιπροέδρους.

    Μια υπόθεση που σέρνεται από το 2010

    Η υπόθεση της χειραγώγησης ανάγεται στο μακρινό 2010 με την τράπεζα Πειραιώς να πηγαίνει τότε σε αύξηση κεφαλαίου.

    Οι συνεχείς αναβολές στη λήψη οριστικής απόφασης από το Δ.Σ της Κεφαλαιαγοράς, κρατούν επί της ουσίας σε ιδιότυπη ομηρία τον Μιχάλη Σάλλα, μεσούσης της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου της Παγκρήτιας τράπεζας. Στην οποία το επενδυτικό Lyktos Group, με Πρόεδρο τον ίδιο, έχει σημαντική, στρατηγική συμμετοχή.

    Σε μια επίσης ιδιότυπη κόντρα που διαιωνίζεται επί μακρόν είναι με τον πρώην τραπεζίτη και ο Διοικητής της Τ.τ.Ε Γιάννης Στουρνάρας, ως επόπτης των ελληνικών τραπεζών.

    Το σε τι βαθμό όλα αυτά επιδρούν και στα διαλαμβανόμενα στο Δ.Σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στη στάση της Βασιλικής Λαζαράκου, συνιστά αναπάντητο ερώτημα.

    Ανώτατη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής για το ενδεχόμενο να ζητηθούν εξηγήσεις για τις κραυγαλέες δυσαρμονίες στο Δ.Σ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έδωσε την απάντησε με τη φράση «όλα στην ώρα τους».

    Τονίζοντας ευθύς αμέσως με νόημα ότι «κανένας δεν πρέπει να λησμονεί πώς είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή». Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κάποια ουσιώδης λειτουργική παρέμβαση, εκτός αν υπάρξουν παραιτήσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Η βαθιά κρίση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με… ονόματα – Τι λένε πηγές του Υπουργείου Οικονομικών



    ΣΧΟΛΙΑ