• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωαγορές την Καθαρά Δευτέρα – Στο +7% εκτοξεύθηκε η Commerzbank


    Σε θετικό έδαφος έκλεισαν την Καθαρά Δευτέρα τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπη, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην Βρετανία και την υπόθεση του Brexit, ενόψει της σειράς των κρίσιμων ψηφοφοριών που ξεκινούν αύριο.

    Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι βρέθηκε την Δευτερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ αυτή την ώρα κατευθύνεται προς το Στρασβούργο, προκειμένου να πετύχει βελτιώσεις στη συμφωνία εξόδου που έχει αποφασίσει, λίγες ώρες πριν την θέσει σε ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Αν η συμφωνία καταψηφιστεί την Τρίτη, τότε την Τετάρτη το Κοινοβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει για το αν θα επιτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Σε περίπτωση νέας αρνητικής ψήφου, τότε την Πέμπτη θα κληθεί εκ νέου για να εγκρίνει την παράταση του άρθρου 50, αναβάλλοντας το Brexit για μετά τις 29 Μαρτίου.

    Πέρα από το πολιτικό σκέλος, το ενδιαφέρον στράφηκε στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ της Deutsche Bank και της αντιπάλου της Commerzbank, για μια πιθανή συγχώνευση των δύο μεγάλων γερμανικών τραπεζών. Και αυτό καθώς μέχρι σήμερα καμία από τις δύο τράπεζες δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματά τους. Η μετοχή της Deutsche Bank  σημείωσε άνοδο 5% ενώ αυτή της Commerzbank κέρδη 7,2%.

    Από εκεί και πέρα, η Κίνα ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν, ενώ στη Γερμανία η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Ιανουάριο.

    Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.130,62 μονάδες σημειώνοντας άνοδο +0,37%. Ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 11.543,48 μονάδες με άνοδο +0,75% ενώ ο Γαλλικός CAC 40 στις  5.265,96 μονάδες, με άνοδο +0,66%. Στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά περίπου +0,8% στις  20.638,22 μονάδες ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 9.171,90 με κέρδη 0,5%.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 373,47 μονάδες με άνοδο +0,78%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του από τις 15 Φεβρουαρίου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ