• ΑΓΟΡΕΣ

    Σε ποια τιμή βλέπει η αγορά να κλείνει η μετοχή του ΔΑΑ

    O CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) Ελ. Βενιζέλος, Ιωάννης Παράσχης.

    O CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) Ιωάννης Παράσχης


    Ντεμπούτο σήμερα για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και τα στοιχήματα στην αγορά δίνουν και παίρνουν για το πώς θα κινηθεί η μετοχή κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης.

    Με +10% και κίνηση μεταξύ 8,80 – 9 ευρώ, είναι η τιμή που περιμένει να διαμορφωθεί η μετοχή κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης με ορόσημο την τιμή άνω των 9,70 ευρώ που έχουν πάρει του καναδικού fund.

    Χρηματιστηριακές πηγές αναμένουν ότι θα υπάρξουν κινήσεις εκ μέρους των Ελλήνων επενδυτών κατοχύρωσης κερδών κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης, κάτι που είθισται στις νέες εισαγωγές, να κλειδώνουν επενδυτές τα κέρδη τους.

    Αυτό σημαίνει ότι άλλοι επενδυτές, κυρίως ξένοι, θα είναι στημένοι για να ενισχύσουν τη θέση τους, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

    Όλα αυτά όμως, θα φανούν μετά το χτύπημα της «καμπάνας» στο Χρηματιστήριο στις 10.30 το πρωί από τον CEO του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δημήτρη Πολίτη και τον CEO του ΔΑΑ κ. Γιάννη Παράσχη.

    Η εισαγωγή των μετοχών ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιτεύχθηκε με τη διάθεση του 30% των μετοχών του, κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, που αντιστοιχεί σε 90 εκατ. μετοχές.

    Από αυτές, τα 33 εκατ. μετοχές διατέθηκαν μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στους βασικούς μετόχους της εταιρείας, την AviAlliance που πήρε αναλάβει 30 εκατ. μετοχές και μέλη της οικογένειας Κοπελούζου 3 εκατ. μετοχές.

    Το εύρος διάθεσης των μετοχών είχε οριστεί σε 7 έως 8,2 ευρώ και φυσικά, με την υψηλή ζήτηση που σημειώθηκε, η τιμή έκλεισε οριστικά στα 8,2 ευρώ.

    Η τιμή διάθεσης αφορά στα 57 εκατ. μετοχές ΔΑΑ που πήραν οι ιδιώτες και οι θεσμικοί επενδυτές, όπως επίσης στα 3 εκατ. μετοχές που έλαβαν και τα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου.

    Το εγχείρημα της δημόσιας εγγραφής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ολοκληρώθηκε με επιτυχία που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

    Η υπερκάλυψη της έκδοσης έφτασε τις 12 φορές (ελληνικό και ξένο βιβλίο προσφορών), ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 20 χιλ. και τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια ύψους €738 εκ κατέταξαν την έκδοση στην 4η μεγαλύτερη στην ιστορία του χρηματιστηρίου μετά από εκείνες του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ (το 1999, το 2005 και το 1998).

    Με την εισαγωγή στην κύρια αγορά αναμένεται να διαμορφωθεί κεφαλαιοποίηση πάνω από 3 δισ. ευρώ (300 εκ. μετχ. επί 10 ευρώ η κάθε μία) με άμεσο αποτέλεσμα την ένταξη της μετοχής στο δείκτη FTSE 25 (υψηλή κεφαλαιοποίηση) και το δείκτη FTSE Emerging Europe, που σημαίνει προοπτική για άμεσες τοποθετήσεις διεθνών επενδυτών στον τίτλο. Και όχι μόνο.

    Η μετοχή «παίζει» να εισαχθεί μέσα στο ά 6μηνο σε έκτακτη αναθεώρηση του MSCI Small Cap στον εν λόγω δείκτη.

    Ισχυρές λοιπόν, οι πιθανότητες εισαγωγής στον MSCI μικρής κεφαλαιοποίησης, διότι το free float είναι κάτω από 20%, ενώ το κριτήριο εισαγωγής στον MSCI Greece απαιτεί ελεύθερη διασπορά πάνω από 20%.

    Επιπλέον, η πορεία της μετοχής θα συνδεθεί με τις επιδόσεις του τουρισμού που αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και το 2024.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: ΔΑΑ και Theon θα «τεστάρουν» αν αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές IPO



    ΣΧΟΛΙΑ