• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς θα κινηθεί το Χρηματιστήριο τον Ιούνιο μετά τις αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley

    Χρηματιστήριο


    Alpha, Eurobank, Εθνική και Τιτάν από την προσεχή Δευτέρα, 1 Ιουνίου, βγαίνουν εκτός του δείκτη MSCI Greece και «υποβιβάζονται» στην κατηγορία των Small Caps, των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων.

    Την Παρασκευή ο τζίρος στο Χ.Α. έσπασε τα κοντέρ αγγίζοντας τα 390 εκατ. ευρώ. Τα 2/3 από τις συναλλαγές αυτές πραγματοποιήθηκαν στις προαναφερθείσες μετοχές.

    Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, κ. Μάνο Χατζηδάκη, «η ιστορία έχει δείξει πάντως ότι μετά από ευρείας κλίμακας αναδιαρθρώσεις δεικτών ακολουθεί ένα διάστημα συσσώρευσης που η αγορά ουσιαστικά «χωνεύει» τον υψηλό τζίρο που πραγματοποιείται σε αυτές τις ειδικές περιστάσεις».

    Σύμφωνα με τον ίδιο πάντως, «τεχνικά το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη οδεύει προς την κύρια και βασική αντίσταση που οριοθετείτε από το καθοδικό χάσμα της 9ης Μαρτίου που ξεκινά από τις 677 μονάδες. Η αντίσταση έχει πιθανότητες να δοκιμαστεί άμεσα ωστόσο θα απαιτήσει ενέργεια και διάθεση από τους αγοραστές καθώς τα εν λόγω επίπεδα είχαν χαθεί με αυξημένο τζίρο (3 συνεδριάσεις με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ). Οι ταλαντωτές με την κίνηση της Παρασκευής αποφορτίστηκαν επιστρέφοντας προς την ουδετερότητα διατηρώντας το δυνητικό ανοδικό περιθώριο προς την ζώνη των 680 μονάδων. Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι μετά τον MACD και οι κινητοί απλοί και εκθετικοί μέσοι των 30 και 50 ημερών είναι αγορασμένοι έχοντας αρκετό περιθώριο ανοχής (620 μονάδες) σε μια διορθωτική κίνηση κατοχύρωσης κερδών».

    Ο αναλυτής σημειώνει ακόμα ότι μετά από 71 ημερολογιακές ημέρες ο Γενικός Δείκτης ξαναβρέθηκε στα ίδια επίπεδα διαπραγμάτευσης την περασμένη εβδομάδα καθώς ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων έδινε βαθμούς ελευθερίας για σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων και επιστροφή σε ένα υψηλό βαθμό κανονικότητας.

    Η εβδομάδα που πέρασε φορτίστηκε θετικά από το οικονομικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο, αν και είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο διαμόρφωσης, αποτελεί ένα ελπιδοφόρο πλάνο υποστήριξης για το σύνολο των χωρών που επλήγησαν από την πανδημία. Τόσο η μορφή όσο και το μέγεθος της χρηματοδότησης ενδυνάμωσαν το θετικό κλίμα στις Αγορές και έδωσαν λόγους για να επανεξεταστούν ακόμα και οι περιπτώσεις εταιριών που είχαν ενσωματώσει ισχυρά σενάρια αμφιβολιών για την ύπαρξη τους. Όλα αυτά έδωσαν καύσιμα στην Αγορά διαμορφώνοντας ένα σερί 5 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων και αθροιστικά κέρδη 9,2%. Η αγορά έφθασε μεν γρήγορα από τις 600 στις 660 μονάδες, στην πτώση ωστόσο του Μαρτίου χρειάστηκε μία συνεδρίαση για να κλείσει ο Γενικός Δείκτης από τις 684 στις 592 μονάδες (9 Μαρτίου).

    Γεγονός είναι ότι ο χρόνος αποκτά διαφορετική διάσταση στην ελληνική -και όχι μόνο- αγορά. Η ταχύτητα της πτώσης είναι πολύ πιο γρήγορη αφού ο φόβος είναι πιο μεταδοτικό και έντονο συναίσθημα, ενώ η ανάκαμψη απαιτεί νέα και δράση που μεταφράζονται σε δεδομένα που μπορούν να ποσοτικοποιηθούν.

    Επιπλέον, οι επενδυτές μετά από έντονες και εξαντλητικές πτώσεις τείνουν να γίνονται πιο φειδωλοί στις αγορές τους, ενδιαφέρονται περισσότερο για την διαφύλαξη των κεκτημένων και λιγότερο για την αύξηση της έκθεσης τους στο συστημικό ρίσκο. Επομένως, ο χρόνος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς, η πορεία θα δοκιμάσει αντοχές και υπομονή και συχνά -κρίνοντας από την ανάκαμψη που σημειώθηκε μετά το 2015- θα κλονίσει την πίστη ακόμα και απέναντι σε εταιρίες παντός καιρού. Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα μπορεί να υποστηριχθεί ότι πλέον η ψυχολογία έχει μερικώς βελτιωθεί και υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς στις δράσεις που θα υποστηριχθούν από σημαντικά κεφάλαια σε ικανό βάθος χρόνου.



    ΣΧΟΛΙΑ